Hatchback - budżet 16.000 zł. Benzyna. Miasto.

08 Lut 2016, 12:47

Hej. Planuje zakup pierwszego samochodu, wykorzystywanego w 90% w mieście, w 10% na trasach - w związku z tym, po lekturze forum, postawiłem na silniki benzynowe. Jestem totalnie nieobyty z motoryzacją, więc bezawaryjność jak najbardziej pożądana (w związku z tym czytając forum odrzuciłem dwa modele, które pierwotnie zakładałem - Peugeot 307 i Renault Megane II.

Autem będę głównie jeździły max. 2 osoby, więc bagażnik nie musi być duży - najwyżej wykorzysta się tylne siedzenia. Tak więc tylko hatchbacki.

- silnik 1.4-1.8
- w mieście średnio max. 10l/100 km
- liczba drzwi bez znaczenia

Budżet to 16 tys zł, czyli po lekturze forum - na samochód 14 tys, 2 tys na naprawy etc., chyba, że trafi się jakiś dobry egzemplarz - to 15 tys zł. Jak sądzicie?

Po wstępnej selekcji rozsądek podpowiada mi:
- Fiat Grande Punto
- Peugeot 207
- Citroen C4
- Astra H

... podczas gdy szybsze bicie serca powodują:
- Focus II (np. to ogłoszenie - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])
- Mazda 3

Nie podobają mi się: Citroen C3, Mazda 2, Skoda Fabia, Opel Corsa.

: )

Pomóżcie proszę rozwiązać dylemat :)
B737
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Lut 2016, 14:45

Astra H
Znajmy jeździ od jakiegoś czas i poza kosmetycznymi naprawami nie robi w nim nic. Samochód nie jest najmłodszy a mimo to fajnie się nim jeździ. Dlatego z tych które wymieniłeś, wydaje mi się, że właśnie Astra będzie najlepszym wyborem.
Mazur70
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok
Prawo jazdy: 18 03 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

08 Lut 2016, 18:53

Ktoś podziela opinię kolegi lub ma inną? :ok:
B737
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Toyota Corona 1957 rok
    Pierwsza Corona pojawiła się na rynku w 1957 roku. Początkowo Corona była oferowana z litrowym silnikiem o mocy 33 KM. W 1959 roku został on zastąpiony nowym 45-konnym silnikiem o tej samej pojemności. Kompaktowy samochód ...