Hatchback do 12 tys zł

24 Lis 2018, 01:48

Zamierzam kupić pierwszy samochód. Na ten moment głównie do miasta, ale jednocześnie zależy mi, aby mieć możliwość w miarę sprawnego poruszania się na krótkich (30-50 km) trasach poza miasto. Poszukuję 5-drzwiowego hatchbacka. Podobają mi się auta takie jak: Hyundai i20, Skoda Fabia II, Kia Rio, Suzuki Swift, Renault Clio III, ale rozważę również inne w tym typie. Z uwzględnieniem kosztów po zakupie, chcę zmieścić się w 15 tys zł, więc myślę, że rozsądne będzie poszukiwanie samochodu do 12, max 13 tys zł.

Dodatkowo chciałabym, aby samochód posiadał klimatyzację, elektryczne szyby (przynajmniej przód) oraz elektryczne lusterka, przebieg poniżej 180 tys km, rocznik 2005 w górę.

Proponujecie coś godnego uwagi, któregoś modelu zdecydowanie nie polecacie? Proszę również o porady, na jakie silniki zwrócić uwagę.
Jola1234
Obserwowany

24 Lis 2018, 09:00

Co to za różnica, że auto będzie miało 13 a nie 14 lat?
Jeśli trafisz coś zadbanego z 2004 to już nie kupisz? Albo jeśli będzie miał 190kkm?
Nie widzę szans na kupno w takiej kasie zadbanego, bezwypadkowego swifta i i20. Rio i Clio powinno być spoko. Ze skodą gorzej, sporo wyeksploatowanych aut po flocie a przy polskiej mentalności zadbane egzemplarze, nie wiedzieć czemu trzymają mocno cenę.

Popatrz na grande punto
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Lis 2018, 09:26

Odnośnie rocznika i przebiegu - faktycznie z posta tak zabrzmiało, ale oczywiście to dane umowne, żeby sprecyzować czego szukam/dopytać czy to realne. W granicach rozsądku są to płynne wymagania ;)

A jak z awaryjnością Clio? Ostatnio pojawia się ich sporo w okolicy, w której szukam, ale już 2 osoby odradzały mi Renault. I teraz pytanie, czy to tylko niechlubna renoma marki, czy faktycznie spore prawdopodobieństwo, że będzie to skarbonka bez dna?
Jola1234
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...