Hatchback do 15 tys. - pierwszy samochód :)

05 Maj 2012, 11:31

Witam, jest to mój pierwszy post, ale forum śledzę od pewnego czasu i inne podobne tematy przejrzałem i coś tam wyszukałem sobie też, ale... Problem polega na tym iż planuje sobie kupić nowe autko do maks 15 tys. najlepiej ze wszystkim co należy zrobić od razu po zakupie :)

Jestem studentem i w przyszłym roku kończę studia także i do pracy by się przydał i podróży ;)

Przeglądam regularnie allegro i podobne stronki i upatrzyłem sobie parę modeli ( może to też Wam koledzy pomoże doradzić coś albo zwrócić uwagę na jakiś samochód, którego nie dostrzegłem).

1) Cena maks absolutny 15k zł
2) Benzynka, moc jakieś pow. 120KM więć silnik pewnie ok 1.6 do 2.0 ( z turbiną lub bez_)
3) tak jak w temacie raczej hatchback lub coś takiego niewielkiego ( ilość drzwi bez różnicy)
4) Wyposażenie to musi być climatronic ( wiadomo, że im więcęj się chce to i cena rośnie, ale miło byłoby mieć dobry zestaw głośników, skórę, pełną elektronikę itp )
5) Rok produkcji od 2000 w górę ( raczej nic ciekawego w podanej przeze mnie cenie powyżej roku 2003-4 nie znajdziemy)

Co mi wpadło w oko: A3 z silnikiem 1.8t lub 1.8, Corolla po 2001 roku * znalazłem nawet wersję T w podanej cenie, Seat Leon 1.8t, Seat Ibiza, Honda Civic, Clio Sport, Golf IV i uwaga uwaga coś z zupełnie innej beczki a mianowicie Subaru Impreza Kombi z roku 2001 z silnikiem 2.0.

Wiem, że jest tego sporo ale czy jesteście w stanie coś doradzić??
Wiadomo też, że nie chciałbym płacić milionów na części ;)
Proszę o pomoc :)
BeKSa88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

05 Maj 2012, 18:41

Z tych co podałeś i to na pewno odradzam Subaru ze względu na eksploatacje oraz paliwko, którego potrzebuje dużo. Może nie jest to na początku duży problem ale warto też jakoś łączyć ekonomię z dynamiką:) Civic jak najbardziej, brat ma rocznik 2000 bardzo fajne, ciężkie do zajechania auto. Tamto autko jest z silnikiem 1.4 90KM i szczerze jest to za mało. Miasto spoko ale trasa czy wyprzedzanie już trzeba wysoko kręcić. Są fajne 1.5 silniczki, za tym warto się rozejrzeć i uważać na zajeżdżone jednostki. Ja osobiście jeżdżę A3 od kilku miesięcy, 2000r. pełna wersja (klima, skóra, etc) za 14autko kupione, chociaż warte jest więcej (po znajomości:p) z silniczkiem 1.8. Auto waży 1000kg i jak dla mnie jest naprawdę żwawe (przy kręceniu 160 i dopiero leci 5 bieg). Teraz jechałem z Zakopca i wyszło mi średnie spalanie 7,4l więc nieźle. 1.8T? To już jest konkretna sprawa ale... turbina wymaga odpowiedniego traktowania, regenaracja starej koszt około 1000zł o kupnie nowej nie wspomnę... Zależy jak bardzo ma być powyżej tej mocy:) A3 ogólnie po 2000 roku nie kupisz, w 2001 był lifting i modele godne uwagi chodzą za około 18-20tys. Co do leona i golfa to wraz z A3 to są samochody z jednej półki, naprawdę nie wiele się różnią, kwestia gustu i tego na co chcesz zwrócić uwagę. Ze swojej strony jeszcze mógłbym Ci polecić peugeot 206 R-12
Vattras
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 2009

06 Maj 2012, 07:06

No to Subaru to tak trochę przypadkiem mi wpadło w oko, a słyszałem, że pomimo iż części tanie nie są to jest to solidna konstrukcja, ale dzięki że odradzasz ( nie jest to mój pierwszy wybór). Znaczy ja szukałem raczej Civica z rocznika 2001 tylko mankamentem jest brak klimatronica ;/ . Mówisz, że A3 z silniczkiem 1.8 żwawo się rusza - to dobrze :) Turbina byłaby fajnym dodatkiem, ale tak jak napisałeś wiążą się z tym często dodatkowe koszta.
A ta Toyota co wspominałem wyżej?
Leon mi się bardzo podobał zawsze ( nowszy bardziej, ale jest poza moją kieszenią :P ), do wyglądu Golfa przekonuje się, ale raczej powoli bo dużo bardziej V mi się podoba, ale też droga :P Zresztą podobnie z Civic, gdzie UFO jest dla mnie najśliczniejsza.
Ibiza jak patrzyłem do w benzynowym silniku to ma jakieś 75KM - trochę brakuje...
Coś jeszcze Koledzy moglibyście polecić? Proszę o pomoc :)
Dziękuje za już odpisane jak i kolejne posty :)
BeKSa88
Nowicjusz

06 Maj 2012, 19:04

O toyocie się nie wypowiem bo wielkiej styczności z tym autem nie miałem. Civic nowszy w tej kwocie nie ma szans, tak samo A3 po lifcie czy golf V. Lepiej kupić starszą wersje w dobrym stanie niż rok młodszego szrota. Za Leonem też się rozglądałem i gdybym natknął się na dobrą sztukę to pewnie bym brał. A3 waży 1000kg więc te 125KM wystarcza, z turbiną to już to fruwa ale jak mówiłem, trzeba dbać i dobry model wyhaczyć. A i co do civica to manualna klima całkiem ładnie sobie radzi więc jeśli będzie podobać Ci się jakaś sztuka to myślę, że można przełknąć manual:)
Vattras
Początkujący

20 Maj 2012, 16:09

Koledzy, czy ktoś jeszcze coś podpowie?
Właśnie zauwazyłem ( bo wcześniej nie zdawałem sobie z tego sprawy), że w Civicu VII występuje klimatyzacja ala klimatronic a nie tylko zimny nawiew i to zmienia całkiem sprawę ;)
Dlatego teraz w zasadzie pozostały mi 3 typy: Honda Civic VII ( raczej na wersję po liftcie nie stać mnie) z silnikem 1.6 110KM, Seat Leon I z silnikiem 1.8 lub 1.8T i z takim samym silnikiem A3 oraz Toyota Corolla E12 z 1.6 i 110KM :) Czy może ktoś mi coś podpowiedzieć na co możnaby zwrócić jeszcze uwagę? Jakiś samochód?

No i przede wszystkim jak zabrać się za kupno? Allegro? Otomoto? Komis? Wyjazd żeby sprowadzić samochód? kompletnie się na tym nie znam a jest to, a w zasadzie będzie pierwszy samochód.

Czy warto jechać do rzeczoznawcy czy może lepiej do stacji kontroli danej firmy? Proszę o podpowiedzi :)
BeKSa88
Nowicjusz

20 Maj 2012, 21:47

Hej, ja jestem po zakupie pierwszego auta, 3 miesiące temu kupiłem a3. Jeśli chodzi o klimkę to oczywiście, że tak, w civicu jest tylko, że manualna, daję radę, jechałem z taką nad morze 500km i było naprawdę nieźle. Najlepiej rozglądaj się i szukaj wszędzie bo znaleźć dobrą ofertę jest naprawdę ciężko, wg mnie najlepiej kupić od osoby prywatnej, masz tą pewność, że gość użytkował auto więc o nie dbał ale to nie jest regułą. Oglądaj dużo samochodów, sprawdzaj, pytaj o szczegóły, szukaj defektów za które możesz zbić cenę. Najlepiej jest obejrzeć kilka aut takich samych żeby mieć porównanie. Z tych oczywiście wybierałbym A3 ale to tylko dlatego, że od zawsze byłem zapatrzony w A3:) Ja mam silnik 1.8, całkiem się zbiera, 1.8T brałbym już z quattro ale nie wiem czy coś ładnego się znajdzie w tej cenie. Leon to prawie to samo co A3, więc tutaj też możesz się przyjrzeć dobrze. Civic według mnie też świetne auto. Jeśli już będzie którymś bardziej zainteresowany warto podjechać do stacji diagnostycznej (tylko nie tej co podaje sprzedający tylko wybranej przez Ciebie) i sprawdzić stan auta, lakier itp. Sprowadzać się auto nie ma sensu jeśli nie masz znajomego który się tym zajmuje. Teraz tyle mamy tego na rynku, że naprawdę jest w czym wybierać. Tutaj masz z naszej stronki bardzo fajny opis: http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?6564-Jak-dobrze-kupi%E6-u%BFywane-A3&p=243761#post243761. Jeśli będziesz miał jakąś ciekawą A3 na oku, możesz dać mi znać, prześlesz fotki
Vattras
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

20 Maj 2012, 22:25

Witam moge wiedziec ile dokładnie wazy twoje A3 ?
RedWind
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 2008
Auto: Audi A4 1,8 125 km

20 Maj 2012, 22:51

jasne, 1045kg mam w dowodzie.

EDIT: 1030kg mam w dowodzie.
Ostatnio edytowany przez Vattras, 21 Maj 2012, 20:41, edytowano w sumie 1 raz
Vattras
Początkujący

20 Maj 2012, 22:58

Heh dzięki za odpowiedź mówiąc szczerze wkręciłem się w poszukiwania bo będzie to mój pierwszy samochód... Zarejestrowałem się na forach Leona, Corolli, A3 ;) i zbieram właśnie powoli jakieś informację ;) jeszcze tylko Civica forum ;)

Może jeszcze coś ktoś zaproponuje? :) Czasu jeszcze trochę jest także jestem cierpliwy :)
BeKSa88
Nowicjusz

22 Maj 2012, 15:51

Golf IV wydaje się bardzo dobra propozycją,z tym że w wersji z silnikiem benzynowym,bo diesle są już bardzo zajechane i awaryjne. A co powiesz na Seata Ibize z roku 2003-2004?
Exedy24
Początkujący

Auto: AUDI A4

22 Maj 2012, 21:48

Myślałem też nad taka Ibizką, ale kurcze nie mają prawie w ogóle mocniejszych chociaż ciut silników benzynowych ( a takie mnie interesują, diesel odpada). :)
BeKSa88
Nowicjusz

22 Maj 2012, 22:48

A Puma? a Tigra? Autka bardzo kontrowersyjne, ilu zwolenników, tylu przeciwników. Puma z silnikiem 1.7 ma 125KM, przy tej masie auta jest naprawdę zrywne, dostało nawet samochód roku według TOM GEAR:) W tej cenie kupujesz żyletę. Jeszcze może 206 np.: [link do oferty na Allegro wygasł], trochę poobijany ale niska cena, dokładasz 2-3k i robisz go na luks stan, a byłoby czym pośmigać:)
Vattras
Początkujący

22 Maj 2012, 23:13

Z mocniejszych kompaktów zaproponowałbym Astrę G OPC. 160KM robi swoje, jest czym przycisnąć. Problem w tym że trzeba cierpliwości w szukaniu, bo auto należy do rzadkich. Można się rozejrzeć również za Astrą G Bertone na 2.0T w tych pieniądzach szans nie ma alu już 2.2 147KM jak najbardziej.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

23 Maj 2012, 07:05

Oj wiecie Puma i Tigra to zdecydowanie nie - wizualnie jest dla mnie to męczarnia ( a jednak wizualnie też podobać się musi ;) ). Astra Bertone oglądałem kilka modeli i też się zastanawiałem - mankament to brak klimatronica ( w Civicu VII jest taki chociaż pewnego rodzaju a nie tylko taki zimny nawiew jakby). Nad 206 myslałem i oglądałem i stwierdziłem że przy Civicu, Leonie, A3 czy Golfie to troszkę inny liga i odrzuciłem??

Bardzo żałuje np. że Opel Signum jest poza zasięgiem cenowym, bo bardzo jakoś mi przypadł do gustu taki kombi/ hatchback ;)
BeKSa88
Nowicjusz

23 Maj 2012, 09:55

Wiesz 206 to jest inna liga na pewno niż Leon czy A3, bardzo podobny do Civic. Tylko teraz musisz się zastanowić czy chcesz w tej cenie znaleźć jak najnowsze auto, najuboższe ale jednak z dobrej marki czy bardziej niszowe ale w świetnym stanie, utrzymane i dobrze wyposażone. Jeśli np chodzi o A3 to szału za te pieniądze nie dostaniesz. Będzie to podstawowa wersja z podstawowym wyposażeniem i raczej przedliftowa. Stan też nie będzie jakaś igiełka. Takie ładne zaczynają się od 20k. Jeśli chodzi o klimkę to w tych mniejszych autach (np. Civic) manualna klimatyzacja naprawdę daję radę więc do tego się nie zrażaj. Zresztą, przejedź się do komisu, znajdź podobnego, zainteresuj się, przejedź i się przekonasz:)
Vattras
Początkujący