REKLAMA
Witam. Poszukuje dla siebie pierwszego samochodu i wstępnie wybrałem właśnie te dwa modele: Seat Leon I oraz Ford Focus II. Początkowo byłem bardzo za Leonem, ładnie się prezentuje z rocznika 2001-2003, chociaż swoje lata już ma i widać, że to lekko podstarzała konstrukcja. Focusa drugiej generacji można w tej samej cenie kupić sporo młodszego, średnie roczniki to 2005-2006. Interesuje mnie tylko benzyna, bo jeżdżę stosunkowo mało. Samochód będzie mi służył na dojazdy do pracy, głównie autostradą, trochę do miasta. Dzienny przebieg około 40 km. Rocznie myślę, że nie przekroczę 12 tys. Silnik jaki wydaje się być najrozsądniejszym wyborem na te warunki, to 1.6 16V w Leonie oraz 1.6 Ti-VCT lub normalny 16V w Focusie. Zależy mi na w miarę niskim spalaniu przy zachowaniu jako takiej dynamiki. Jak myślicie, czy Focus II jest dobrą alternatywą dla Leona I? Wydaje mi się, że kupno młodszego samochodu, nowocześniejszego w środku i w tej samej cenie jest chyba dobrą opcją. Samochód będę kupował w Niemczech gdzie aktualnie się znajduję, także jestem na bieżąco w ofertach autoscout24.de, mobile.de, kleinanzeigen.ebay.de i uważam, że w tej cenie można już wyrwać coś sensownego od osoby prywatnej. Handlarzy trochę się boję, nigdy nie wiadomo co się trafi. Może macie jakieś inne alternatywy? Zastanawiałem się jeszcze nad Astrą H, ale nie jestem jakoś przekonany do Opla.
Pozdrawiam