Hatchback do 18 tysięcy - Seat Leon I czy Ford Focus II

31 Maj 2013, 14:14

Witam. Poszukuje dla siebie pierwszego samochodu i wstępnie wybrałem właśnie te dwa modele: Seat Leon I oraz Ford Focus II. Początkowo byłem bardzo za Leonem, ładnie się prezentuje z rocznika 2001-2003, chociaż swoje lata już ma i widać, że to lekko podstarzała konstrukcja. Focusa drugiej generacji można w tej samej cenie kupić sporo młodszego, średnie roczniki to 2005-2006. Interesuje mnie tylko benzyna, bo jeżdżę stosunkowo mało. Samochód będzie mi służył na dojazdy do pracy, głównie autostradą, trochę do miasta. Dzienny przebieg około 40 km. Rocznie myślę, że nie przekroczę 12 tys. Silnik jaki wydaje się być najrozsądniejszym wyborem na te warunki, to 1.6 16V w Leonie oraz 1.6 Ti-VCT lub normalny 16V w Focusie. Zależy mi na w miarę niskim spalaniu przy zachowaniu jako takiej dynamiki. Jak myślicie, czy Focus II jest dobrą alternatywą dla Leona I? Wydaje mi się, że kupno młodszego samochodu, nowocześniejszego w środku i w tej samej cenie jest chyba dobrą opcją. Samochód będę kupował w Niemczech gdzie aktualnie się znajduję, także jestem na bieżąco w ofertach autoscout24.de, mobile.de, kleinanzeigen.ebay.de i uważam, że w tej cenie można już wyrwać coś sensownego od osoby prywatnej. Handlarzy trochę się boję, nigdy nie wiadomo co się trafi. Może macie jakieś inne alternatywy? Zastanawiałem się jeszcze nad Astrą H, ale nie jestem jakoś przekonany do Opla.

Pozdrawiam
Amok89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 10 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

31 Maj 2013, 14:17

Focus II bardzo dopracowany samochód - dobre zawieszenie. Jak na tą klasę dość komfortowo się jeździ.
Adamoo
Nowicjusz

Auto: Focus
Silnik: 1.8
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

31 Maj 2013, 17:45

Każdy trochę obeznany w temacie będzie wiedział że Focus jest jednym z najlepiej prowadzących się samochodów w swojej klasie (lub nawet niektórych wyższych). Jeśli nie przeszkadza Ci spadek wartości to brałbym focusa. W końcu to konstrukcja 2003r. a nie 1996 jak w przypadku Leona.
MarcinUser
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Podkarpacie

31 Maj 2013, 19:09

W Focusie trzeba uważać na blachy bo lubią gnić więc przed zakupem obowiązkowo należy je sprawdzić.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Maj 2013, 21:00

Jeśli zdecyduję się na Focusa, to na pewno dobrze go sprawdzę.
Generalnie nie chciałbym się pakować w jakieś stare konstrukcje, wolałbym kupić coś młodszego, nawet jeśli będzie bardziej tracić na wartości. Myślę, że Focus to dobra opcja, trochę się na niego nakręciłem, mojej kobiecie też się bardzo spodobał a to już połowa sukcesu. :D

Czy w tej cenie jest jeszcze jakaś ciekawa alternatywa, która będzie miała np. nowocześniejsze, lepiej wykończone wnętrze? Nie uważam, że Focus wygląda źle, ale może konkurencja wypada pod tym względem lepiej. Przeglądałem np. oferty na Mazde 3, chociaż ciężko dorwać jakiś ciekawy egzemplarz w tej cenie.
Amok89
Nowicjusz

11 Cze 2013, 18:31

Jestem już prawie zdecydowany na Mazde 3 (rocznik 2004-2005). Mam tylko pytanie do was, w jakiej mniej więcej cenie plasują się zadbane, godne uwagi egzemplarze? Samochodu szukam w Niemczech i ceny są naprawdę różne... średnio od 3500 do 5000 euro. Myślicie, że za 4 tys. euro znalazłoby się już coś niezłego?
Amok89
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti type 57 Sc Atlantic
    Bugatti Type 57 SC Atlantic. Produkcja modelu type 57 zaczeła się w 1934 roku i trwała aż do 1940. Wersja Atlantic weszła do produkcji w 1936 roku.Jean Bugatti był synem założyciela tej szlachetnej marki i zarazem projektantem ...