Hatchback do 20 000 zł

19 Kwi 2015, 22:50

Witam
planuję zakup swojego pierwszego auta. Moje wymagania to benzyna (trasa 10-15 km dziennie), hatchback, nie musi być bardzo dynamiczny (silnik max 1.8 l), mało awaryjny, tanie części zamienne. Auto będzie sprowadzane przez znajomego z Austrii. Nie chcę francuzów

Moje typy:
Audi A3 pierwsza generacja (jestem chory na to auto ale nie wiem czy nie lepiej poszukać czegoś lepszego za tą kasę)
Audi A3 druga generacja ( za tą kasę to jedynie chyba załapię się na silnik 1.6, ale słyszałem, że nie warto - dużo pali i jest mułem)
Seat Ibiza 3
Opel Astra H
Seat Leon
VW Golf 4 lub 5 ( o 5 też się nasłuchałem zarówno dużo + i - ; 1,6 dużo pali i auto chyba generalnie awaryjne)
Skoda Fabia - jeżdżę trochę jak emeryt, więc chyba by pasowała no ale za tą kasę coś lepszego?
W zasadzie mogłoby się skończyć na tym no ale może jakiś Ford Focus mk2
Pozdrawiam
voidziewicz
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza 6L
Silnik: 1.4 85 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Kwi 2015, 09:25

No to po kolei :)
A3 I gen. - dobre auto, ale ja mając 20 tys. zł szukałbym już czegoś innego. Dobre silniki to 1.8 (trwały, ale trochę słabo jedzie) i 1.8T (bardzo przyjemny w użytkowaniu, niestety dużo pali), auto ogólnie trwałe, przystępne w utrzymaniu (nie licząc kosztu paliwa), jeśli Ci się bardzo podoba to w zasadzie nie ma powodów, żeby się nim nie interesować.
A3 II gen. - nie warto, brak trwałych silników, poza tym braknie kasy,
Seat Ibiza III - jest ok, ale to mieszczuch i jedynie do takiego użytkowania się nadaje, poza tym mało oszczędne silniki benzynowe, na plus trwałość i tanie części, można rozejrzeć się za poliftowym 1.4 16v - najlepiej w wersji 85konnej
Opel Astra H - solidny dupowozik, na pewno godny zainteresowania, ale trudno powiedzieć ile kosztować będzie zadbane 1.8 w Austrii - może braknąć kasy
Seat Leon - nie wiem, o którą chodzi Ci generację - na I gen. szkoda trochę kasy (chyba, że znajdziesz niezajechanego 1.8T - może być jednak za drogi), na II gen. też, ale z innych powodów - podobnie jak w przypadku A3 II gen. brak trwałych silników
VW Golf 4 - to samo co w przypadku A3 I gen.
VW Golf 5 - podobnie jak w przypadku A3 II gen. i Leona II gen. (pozostają jedynie amerykańskie 2.5 i lekko ekstremalne 3.2 - w obu przypadkach akcyza trochę zaboli)
Skoda Fabia - szkoda kasy na taką taczkę, niezależnie od tego, o którą chodziło Ci generację
Ford Focus mk2 - mój faworyt z tego grona, szukałbym 1.8, bo pewnie na 2.0 braknie kasy, jeśli ma to być auto sprowadzane na własną rękę.
Skoro Francuzy odpadają to co powiesz na Japońca? :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

20 Kwi 2015, 09:33

W zasadzie łysy wyczerpał temat :) dodam tylko, że za 20k będzie można ustrzelić fajną S3 8l :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Kwi 2015, 09:59

Od siebie mogę dorzucić Japońca Hondę Civic VII 1.6 i Toyotę Corollę E12 1.6. :ok: Trwałe,w miarę ekonomiczne i już ładnie się odpychają.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

20 Kwi 2015, 21:59

W zasadzie japoński styl też mi nie leży a w sumie focus jest brzydki :D .
Ile by mi posłużyło jeszcze takie audi a3 z np. 2002 r.? Chyba zdecyduje się na tego seata. Po prostu jego wnętrze mnie powala, jest przepiękne (Podobno jednak plastiki słabej jakości). Widziałem dobrze wyposażone egzemplarze nawet z rocznika 2007 (mieszcząc się w 20k). A auto generalnie ma mi służyć do jazdy miejskiej.
voidziewicz
Nowicjusz

20 Kwi 2015, 22:31

Jak zadbane A3 to posłuży długo Jednak szukaj ich tak do max 14k. Wydać cały budżet to przesada. :ok: Chyba że na S3 ale to już mało racjonalny wybór do miasta.
Ibiza będzie dużo spalać, jesli się z tym godzisz to okej ale może jednak lepiej wziąć większego japońca który spali mniej?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Kwi 2015, 17:24

A powiedzcie mi czy warto kupić mercedesa w169?
Bardzo mi się podoba. Jakie silniki benzynowe i jak to jest z częściami i naprawami (te podobne są drogie bo np. ciężki dostęp do silnika )
voidziewicz
Nowicjusz

22 Kwi 2015, 17:48

Akurat posiadam W169 A150 ;) Samochód wygląda nowocześnie, jak na swoją cenę. Silnik 1.5 95 koni dynamiczny, jak na swoją moc. Niestety okupione jest to wyższym spalaniem. Samochód przeznaczony przede wszystkim do miasta. Po trasie lubią pojawiać się odpryski i szum wiatru przy ponad 120 km/h dokucza. Samochód należy do niezwykle pakownych. Mimo, iż to Mercedes, zawsze coś stuka i skrzypi. Ale że to właśnie Mercedes, wszystko jest na swoim miejscu, obsługa bardzo prosta. Co do cen, to nie należy on do najtańszych. Spala w mieście ~9 do 10, trasa ~7, a naprawy niezbyt tanie. Jeżeli podoba ci się z wyglądu i szukasz przede wszystkim do miasta, to można go polecić.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

22 Kwi 2015, 18:11

Nigdy w życiu nie kupiłbym tego auta. Mialem z nim styczność i dla mnie jest to zaprzeczenie mercedesa. Ciasny w środku z bezsensowną pozycją za kierownicą spowodowaną wysoką podłogą, a płacimy jak za normalny kompakt lepszej marki. Nigdy w życiu nie nazwałbym go pakownym, bo byle ix20 o podobnej wielkości niszczy go pod tym względem. W dodatku serwis tego auta pod maską to udręka dla mechanika więc sobie policzy. Wg mnie szkoda pieniędzy na ten samochód.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

22 Kwi 2015, 18:18

Ciasny? To jest segment B! A nie kombi. Bagażnik ponad 400 litrów i łatwość chowania siedzeń do płaskiej podłogi (nawet w podstawowej wersji) są dużą zaletą. Pozycja za kierownicą, z resztą jak sam samochód są wysokie. Jest to minus, ale dla osób szukających sportowych wrażeń. Traktuj go bardziej jako minivan. Poza tym nie jest on jakoś szczególnie drogi. Pamiętajmy, że to marka premium, a nie jakiś Hyundai.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

22 Kwi 2015, 18:30

yyy napisał(a):Ciasny? To jest segment B!

To wyobraź sobie, że ix20 też jest segmentem B i mam porównanie z obydwoma. Mnóstwo zabiera podwyższona podłoga, przez którą siedzi się jak w zwykłym samochodzie, a nie wysokim jakim jest A-klasa. Pozycja jest leżąca (mniej wygodna), a nie siedząca co jest głupie skoro głowa jest na podobnej wysokości w obydwu autach.
yyy napisał(a):Pamiętajmy, że to marka premium, a nie jakiś Hyundai.

szkoda, że po A-klasie tego nie widać, poza cenami części :mrgreen: No i Hyundai więcej pojeździ. Jak kolega to kupił to śmiałem się mocno jak to oglądałem :D I ciągle coś musi naprawiać :mrgreen:

Jak mówiłem auto pozbawione jakiegokolwiek sensu i o wiele lepszym wyborem jest np. sprytna, przemyślana i niezawodna Honda Jazz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Kwi 2015, 19:38

Wymiana sprzęgła- rozebrać przód, wyciągnąć silnik, wymienić i złozyć do kupy. Wołają za to 3-6k. Pozdrawiam użytkowników tego dziadostwa.
Nie wspomnę o tym że nie trzyma się drogi. Ciasny, beznadziejnie zrobiony. A facet wygląda w nim jak głupi naiwniak któremu żona kazała kupić bo to Mercedes.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Kwi 2015, 20:04

I oczywiście wypowiedzi ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia o czym piszą. Sam od 2 lat użytkuję W169 i z doświadczenia wiem, że to auto nie jest ani ciasne, ani aż tak drogie w utrzymaniu. 3-6k za sprzęgło? To za sam samochód byś pewnie zapłacił z 200k. Zejdź na ziemię. I wypowiadajcie się na temat W169, a nie W168. Bo to dwa inne samochody.
yyy
Początkujący

22 Kwi 2015, 20:22

ja się wypowiadałem o w169, którego ma mój były współlokator i wiem doskonale o czym piszę - polecam porównać z innymi autami :ok:

Głośny klekot diesla w takim małym pierdku jak zapalił pierwszy raz spowodował wybuch śmiechu pod akademikiem :D Drugi współlokator co ma 190cm wzrostu siadając z przodu przysłaniał sobie kolanami nawiewy :mrgreen: Ja jestem niższy ale też mi brakowało miejsca gdzie w Hyundaiu mógłbym założyć nogę na nogę i jest porównywalny w tym z Golfem Plusem, który jest oparty na segmencie C. Serio skocz zobacz inne auto abyś miał porównanie co to znaczy przestrzeń w segmencie małych vanów, bo ja to zrobiłem :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Kwi 2015, 20:41

Diesel, to już inna sprawa. A kolanami przysłaniać nawiewy? To się tak w ogóle da? By musiał założyć nogi na deskę, bo ustawienie nawiewów raczej taką sytuację wyklucza. 190 cm wzrostu to sporo do tego autka... Ciekawy jestem, jak sobie radzili użytkownicy pierwszej A-klasy, skoro jest taka różnica długości między nimi.
yyy
Początkujący