Nowe clio, fiesta czy może używane np. audi za 45 tys zł ?

01 Maj 2015, 09:03

Cześć,

Mam duży dylemat.
Byłem już w salonach forda i renault i podobają mi się nowe samochody clio i fiesta.
Ceny za każde z tych aut to ok 49 tys. zł.

Przeglądając oferty używanych samochodów widziałem kilka ciekawych audi a3, diesli 1.6 za ok 45 tys. złotych.

Roczniki tych aut to 2010 bądź 2011 a podany przebieg to ok. 100 tys. km.

Audi A3 bardzo mi się podoba jednak nie wiem na co się zdecydować. Czy nowy, pewny samochód z gwarancją czy 4, 5 letnie audi.

Gdybym miał kupić używany samochód od dobrego znajomego to bym w tym przypadku się raczej nie wahał jednak bardzo się obawiam kupna retuszowanego trupa do którego będę musiał sporo dokładać.

Na pewno przed zakupem pojechałbym do mechanika aby sprawdził samochód jednak wydaje mi się, że wszystkiego nie jest się w stanie sprawdzić.

Poradźcie co byście zrobili w tym przypadku ? :)

Pozdrawiam.
daymon
Nowicjusz

01 Maj 2015, 14:01

A3 jest beznadziejne. Jeździ jak golf, wykonanie troszkę lepsze niż golf a kosztuje jakby to był jakiś cud techniki. Dodajmy do tego diesla 1.6, który jest tym samym co 2.0 tdi i mamy już pełnie beznadziejności.
Jeśli dobrze się czujesz w takich mieszczuchach jak fiesta to nie zastanawiaj się tylko bierz, ale jeśli wolisz większe to nic na siłę i kupuj używane. Za 45 tysięcy dostaniesz hondę civic 1.8, któa przebija ałdi pod każdym względem, czy choćby focusa 1.6 150, kia ceed, astrę 1.4 140, peugeota 308(poprzednią wersję, na tą nową może nie starczyć nawet 50 sądzę)
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

01 Maj 2015, 20:17

Ok, czyli nie polecasz Audi A3.
A co będzie lepszym wyborem clio czy fiesta ?
A może coś takiego ? :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
daymon
Nowicjusz

01 Maj 2015, 21:09

C30 to dobre autko, dobry diesel choć mało mocy, wydaję mi się że dużo części wspólnych z fordem tak jak w przypadku s40. Mam tylko jedno pytanie? Jakie robisz przebiegi roczne i czy jeździsz w mieście czy na trasie bo szukasz diesli, a nowoczesne diesle jak są źle użytkowane to się psują i to bardzo.
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Maj 2015, 00:24

Audi A3 z tych roczników, o których piszesz wcale nie jest złe w wersji z silnikiem Diesla. Tylko czy potrzebujesz Diesla? Ile km rocznie robisz?
Silnik 1.6TDI jest dobry na takie powiedzmy podmiejskie trasy, na autostradach tak do 140km/h sobie radzi, ale bez rewelacji. Przy wyższych prędkościach brakuje mu elastyczności, ale tak do około 80km/h jedzie całkiem dobrze. Pewnego rodzaju lekarstwem na te *dolegliwości* jest podniesienie mocy. Bezpiecznie daje się podnieść moc do poziomu 135-140km i około 320Nm. Pod względem trwałości z opinii jakie słyszałem jest całkiem dobrze. W Niemczech sporo tych aut ma już nalatane +400tyś.km i jeździ. Jakiś czas temu w Niemczech widziałem nawet dwa egzemplarze Caddy z przebiegiem ponad 600tyś.km Najlepiej pojedź gdzieś do jakiegoś komisu i przejedź się A3 i zobacz czy Ci odpowiada, to samo z innymi autami, które Ci się podobają.
Czy brać nowe auto? Hmm, to zależy w głównej mierze od twoich preferencji i tego ile lat będziesz użytkował takie auto. Musisz pamiętać o sporej utracie wartości, która ni tak w przypadku aut segmentu B nie będzie aż tak odczuwalna, ale jednak. No, a z drugiej strony, masz nowe auto i wiesz doskonale co masz, a w przypadku aut z rynku wtórnego bywa z tym różnie.
Napisz coś więcej na temat twoich preferencji, to będzie można
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

02 Maj 2015, 11:33

Dzięki za odpowiedzi.

No właśnie jak to jest z tymi dieslami ? Czy rzeczywiście się one tak psują ?
Większość czasu to jazda w Krakowie a raz na jakiś ( 2, 3 razy w miesiącu ) ewentualny wyjazd za miasto kilkadziesiąt kilometrów.

Liczę się z tym, że nowy samochód będzie szybko tracił na wartości ale z drugiej strony przez te 5, 6 lat pewnie niewiele do niego dołożę.

Hm dalej mam ból głowy fiesta, clio a może używane c30 czy audi a3 :)

Pozdrawiam.
daymon
Nowicjusz

02 Maj 2015, 11:57

Jeśli jeździsz po mieście to nie bierz diesla, bo to co zaoszczędzisz na paliwie szybko wydasz na naprawy. Pod względem benzyn w a3 jest jeszcze gorzej niż z dieslami. Same olejożłopy, nie trzymające mocy i psujące się TFSI/FSI/TSI. Volvo szukaj z 2.0 145, bo w tak niedużym aucie jedzie całkiem nieźle nie paląc jakoś strasznie dużo. Żadna z moich poprzednich propozycji nie przypadła do gustu?
Zarówno fiesta jak i clio będą dobrymi wyborami jednak unikaj w renault silników 0.9 TCE, a w fordzie raczej nie wybieraj 1.0 125
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Maj 2015, 12:48

A myślałeś nad nowym i20? Wg mnie bardzo ciekawa propozycja szczególnie w porównaniu z Clio jeśli chodzi o jakość wnętrza:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna