REKLAMA
Witajcie,
Szukam czegoś ładnego i w miarę ekonomicznego na parę lat (minimum 3)
Budżet: Najchętniej koło 20 tys. bo jak to zawsze bywa z używanymi autami lepiej sobie zostawić bufor bezpieczeństwa na nieprzewidziane wydatki.
Rejon: Najchętniej małopolskie chociaż nie wykluczam też sąsiednich województw, tak maksymalnie do 150 kilometrów od Krakowa.
Użytkowanie: Samochód ma mi służyć głównie do dojazdów do pracy i na uczelnię, czasem jakieś wycieczki, czyli zakładany roczny przebieg około 20 tysięcy kilometrów, przy czym 85% trasa (autostrada i krajówka) // 15% miasto (małe miasteczko, czasem duże i korki)
Wymagania:
1. Maksymalnie 8 lat, przebieg chciałbym poniżej 175 tysięcy kilometrów.
2. Benzyna - wiadomo koszty serwisu i utrzymania, moc minimum 90 KM, pojemność max 2 litry, raczej bez turbo.
3. Średnie spalanie przy w miarę spokojnej jeździe poniżej 7 litrów - oczywiście trasa, miasto jak wiadomo rządzi się swoimi prawami ale to przeboleję.
4. Wielkość - segment C/klasa średnia-niższa.
Najchętniej hatchback, sedan i kombi w ostateczności. Głównie jeżdżę sam, czasem 2 osoby, większa ilość pasażerów sporadycznie.
5. Zależy mi na dość dobrej bezawaryjności i taniej eksploatacji (tanie łatwo dostępne części, lub coś co praktycznie się nie psuje)
6. Wyposażenie, pewnie jak każdy - klima, elektryczne szyby przynajmniej z przodu, elektrycznie lusterka, radio, minimum 4 airbagi, a jakby jeszcze miało podgrzewane fotele to byłoby bardzo fajnie.
7. Mała podatność na korozję - nocować będzie pod wiatą ale w ciągu dnia to pod chmurką będzie stać. Oczywiście będzie konserwowany itp, ale wolałbym żeby fabrycznie też był całkiem dobrze zabezpieczony.
Jest mi obojętne czy będzie to auto mające dwie czy jedną parę drzwi. Na razie myślę nad paroma pojazdami i liczę że pomożecie mi zweryfikować tą listę oraz wybrać z tej listy lub podrzucić całkiem nowy złoty środek.
Rozważane przeze mnie na razie auta to:
Volvo S40 1.8 (04-06) tu jestem w stanie trochę starszy egzemplarz brać pod uwagę
Opel Astra H, najchętniej GTC - 1.4, 1.6, 1.8
Kia Pro Cee'd - 1.4, 1.6
Mazda 3 - 1.6, 2.0
Focus 2 - 1.6, 1.8