Hatchback do ~20 tys

08 Wrz 2020, 23:36

Witam. Planuję kupić samochód w kwocie około 20 tys zł. Trochę niewdzięczny budżet bo za mało na nowszą budę w dobrym stanie a też sporo jak na autko starszej generacji. Jest to górna granica zakupu ( na pakiet startowy mam osobny budżet).
Chciałbym aby było to autko w miarę dynamiczne oraz nie bardzo drogie w utrzymaniu. Nie wymagam żadnych sportowych osiągów.
Przesiadam się z Clio II 1.2 60 KM, ale jeżdżę też często Kią Vengą 1.4 90KM. Fajnie jakby nowy samochód odpychał się lepiej od ww. co pewnie nie będzie trudne :lol:
Rocznie robię około 12 tys km i jest to głownie trasa. 2x w tygodniu po 100km oraz kilka razy w miesiącu trasa po 300km. Czasami zdarza się miasto ale jest to rzadkie.
Zastanawiam się czy lepiej iść w prostego diesla czy lepiej benzynę przy moich przebiegach. Jeździłem kilkoma ropniakami i w sumie mam przyjemne odczucia, plusem jest turbina.
Szukam samochodu w zasięgu 100km od Nowego Sącza, więc jeżeli udało by się coś znaleźć godnego polecenia to byłbym bardzo wdzięczny.

Kilka moich propozycji, które wydawały się sensowne.:
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - zarysowanie oraz wgniecenie na lewym przednim nadkolu. Jest sens się pchać w takie coś?
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nie jestem przekonany do francuzów po przygodzie z rudą clio ale może w nowszych wygląda to inaczej?
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Fajne wyposażenie i rzetelny opis ale Venga którą jeżdżę jest słabo wykończona i plastiki bardzo trzeszczą więc pewnie tutaj było by podobnie.

Chyba, że coś mniejszego? Ibiza albo Fiesta?
Raithen
Nowicjusz

09 Wrz 2020, 15:25

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co myślicie o tym ogłoszeniu?
Raithen
Nowicjusz

09 Wrz 2020, 17:43

Masz świadomość, że żaden z w.w nie będzie znaczącym skokiem w porównaniu do Vengi jeśli chodzi o osiągi? Cee'd będzie nawet krokiem w tył, bo auto trochę większe no i jeszcze LPG (pominę już ten "pakiet GT Line", którego nie było w I gen, czyli jest to typowa mirkowa zagrywka aby drożej sprzedać).

Ja bym obejrzał Focusy. Megane wydaje się poobijana w przeszłości i słabo złożona, Leon oprócz lewego błotnika (drobiazg) ma dziwnie odstające tylne prawe drzwi i nie jest to raczej kwestia niedomknięcia. O Cee'd pisałem wyżej.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Wrz 2020, 20:14

Zdaję sobię sprawę, że nie będzie to jakiś bardzo duży przeskok. Ale też nie oczekuję mega osiągów. Akurat Venga to jest samochód taty a ja planuję kupić coś młodszego i lepszego niż to Clio z 99'. Aby w miarę komfortowo jechać Vengą muszę go trzymać na wysokich obrotach bo inaczej się nie da a wtedy znowu spalanie leci na łeb na szyję.

To może Auris. Bardzo podoba mi się to auto a toyoty słyną ze swojej niezawodności.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tutaj akurat 1.4 D4D, który jest w corolli XI wujka i rozpędzia się dla mnie wystarczająco przez tą turbinkę. Dodatkowym plusem jest to że silnik prosty i pancerny bez żadnych dwumas czy DPF'ów

A ten Focusik 1.6 115KM? z 2 postu? Ew jakieś inne propozycje z mojego regionu? Nie wiem czy ja źle to szukam ale 80% ogłoszeń to samochody od handlarzy
Raithen
Nowicjusz

09 Wrz 2020, 21:48

Raithen napisał(a):80% ogłoszeń to samochody od handlarzy
po przełożeniu na Twoje linki to 99% :wink:

Auris ładny, O drugim Focusie, a w zasadzie o obydwu pisałem wyżej.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

09 Wrz 2020, 22:00

Raithen napisał(a): Nie wiem czy ja źle to szukam ale 80% ogłoszeń to samochody od handlarzy

którzy w 80% dzisiaj mają lepsze auta niż prywatni :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

09 Wrz 2020, 23:09

Dlatego ciężko osobie która się jakoś bardzo nie zna wybrać ciekawsze oferty :D Codziennie przeglądam OTOMOTO i już mam mętlik w głowie.
Będę musiał zarezerwować jakiś dzień i pojechać oglądnąć te samochody. W sumie nie są od siebie jakoś daleko, wszystko okolice Krakowa. Nie ukrywam że ten biały focus bardzo mi się spodobał ale nie będe się też napalał.
Jakieś porady na co zwracać uwagę przy oględzinach?
Raithen
Nowicjusz

09 Wrz 2020, 23:16

Jeśli interesował by Cię diesel to jest do wzięcia naprawdę zadbana sztuka.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

10 Wrz 2020, 09:40

Bardzo fajne autko, ale szukam coś mniejszego. Interesuje mnie segment C a jakby trafiła się fajna sztuka to też B.
Po weekendzie będę miał informację o Fiescie MK7 od znajomego mechanika. Pracował w fordzie i zajmuje się głownie nimi więc wydaję mi się, że szrot to nie będzie :D
Raithen
Nowicjusz