Hatchback do 6000-6500 zł

05 Mar 2011, 17:50

Na wstępie witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj. Powoli przymierzam się do zakupu swojego pierwszego auta. Przeglądałem tematy, ale nie znalazłem dokładnie tego co chciałem. Samochód ma mi służyć głównie do dojazdu na uczelnię i średnio raz w miesiącu na jakiś weekendowy wypad. Parametry na których zależy mi w szczególności:
- hatchback 2/3d,
- silnik benz. ok. 80KM,
- pojemność max. 1.4, bo od niej też zależy OC(?)
- mile widziana inst. gazowa,
- mała awaryjność / niedrogie części,
- dużo miejsca (jak na takie auto),
- rocznik 2000 lub młodszy,
- cena max. 6000-6500 zł.

Modele które wytypowałem po wstępnej selekcji to:
- Fiat Punto II (przed lift.) 1.2 80KM
- Fiat Bravo I 1.2 80KM
- Rover 214 1.4 75KM / Rover 25 1.4 84KM
- Renault Clio II (przed lift.) 1.4 98KM – moc trochę większa od zakładanej

Możecie mi powiedzieć coś o ich awaryjności, jak sprawują się na gazie, które z nich byłoby najlepszym wyborem? Może polecicie mi coś innego? Z góry dzięki za pomoc.
student080
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

05 Mar 2011, 18:43

Rover. Bo tak :P
A można wiedzieć dlaczego hatchback?
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

05 Mar 2011, 19:40

opel corsa? Dolozylbys z 1000zl i mysle ze moglbys znalezc wersje 'c'...moze fabia? podobno nie do zdarcia autka, tylko ona tez przekracza budzet
vorio
Nowicjusz

Miejscowość: Zielonka

05 Mar 2011, 21:08

Punto II 1.2 80KM możesz mięć ciężko znaleść za te pieniądze bo mało kto je sprzedaje,głównie są to jednostki 60KM.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Mar 2011, 21:09

Corsa C i Fabia całkiem ok, ale niestety nie dam rady więcej kasy skręcić.

@kimkes
Mi też z tych autek najbardziej podoba się Rover (25) :smile: Hatchback dlatego, że prędzej znajdę gdzieś miejsce do parkowania niż na dłuższego sedana, poza tym nie potrzebuję jakiegoś mega bagażnika i po prostu mi się podoba.
student080
Nowicjusz

05 Mar 2011, 21:22

Ja bym sie porozglądał za Bravą 1.2,ojciec ma taką od nowości (2000rok),auto aktualnie ponad 254tys.km ma natrzaskane,od nowości serwisowane u jednego znajomego mechanika i ojciec cały czas jest zadowolony i nie chce zmieniać.Więc osobiście moge polecić.
na przykład taki egzemplarz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

06 Mar 2011, 18:58

Słyszałem kilka opinii, że Bravo/Brava jest całkiem ok jeśli chodzi o trwałość. M.in. kuzyn taką ma i jak na razie nie zamierza się z nią rozstawać. Dlatego wziąłem to auto pod uwagę. Niestety ma starszą stylistykę niż inne wybrane przeze mnie samochody. Możecie mi powiedzieć coś o Clio albo Roverze 25? Z tego co słyszałem to francuzy często się psują, a w Roverze 214 są problemy z uszczelką pod głowicą - jak z tym jest w nowszym 25?
student080
Nowicjusz

06 Mar 2011, 19:23

Polecam VW Polo III. Wizualnie ładne, mało spalają, części są tanie, wygodne i mało awaryjne. Ogólnie volkswageny są mało awaryjne i są bardzo dobrymi autami.
Minusem jest to, że ciężko jest je upolować. W internecie gdzie by się nie dzwoniło na ogłoszenie to już sprzedane... Sam się rozglądam za takim polo dla córki i naprawdę ciężko
Miro777
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

06 Mar 2011, 20:20

Otóż Polo III generacji to super autko,5osób wejdzie spokojnie a autko dalej będzie sie żwawo poruszać (doświadczone kilka razy),tylko wtedy silnik minimum 1.4 60KM.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2011, 21:21

Clio 2, prosty, bezpieczny, wygodny i tani w eksploatacji samochód.
Moim zdaniem auto wyraźnie lepsze niż Punto II czy Polo 3.
Rover 25 niby ładnie wygląda i jest tani ale z benzyniakami serii K jest kłopotliwy w naprawach, poza tym jeszcze jakiś czas temu sporo ich jeździło(głównie Roverów 200) a teraz jakoś się ich nie widuje może to właśnie przez koszty napraw.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2011, 23:05

Nie pomyślałem nawet o Polo III, a po lifcie to całkiem atrakcyjne auto. Jak teraz na szybko przeglądam ogłoszenia to tak jak Miro napisał ciężko coś dobrego znaleźć niestety. W moim przedziale cenowym przeważnie jest do robienia blacharka albo trzeba opłacić jeszcze vat i akcyzę za sprowadzenie. Moim zdaniem 60 KM to troszkę za mało, znalazłem wersje 1.4 75 KM i na nią bym się zdecydował jak już. Ciągle męczy mnie jednak to Clio, bo mógłbym sobie pozwolić na prawie 100 KM i rocznik nawet 2003 z tego co patrzyłem.
student080
Nowicjusz

06 Mar 2011, 23:13

Ty na poważnie z tym Clio?
Za 6-6,5 tys zł możesz co najwyżej rozglądać się za 1.2 z 1998r.
Jeśli możesz sobie pozwolić na takie Clio jak to o którym piszesz to będziesz musiał sobie pozwolić na duże wydatki na naprawy.
Krótko to będzie śmieć, Polo po FL też nim będzie za te pieniądze.
Zainteresuj się Lanosem.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

07 Mar 2011, 17:58

Po prostu zainteresowało mnie to, że takie Clio jest w takiej cenie, bo znalazłem nie jednego, dwa rodzynki, ale trochę takich aut. Chciałem się o nim coś więcej dowiedzieć i dzięki, że piszesz, że nie warto się w to pakować. Co do Lanosa to zbytnio mi się nie podoba i jestem trochę uprzedzony do Daewoo. Póki co najbardziej jestem skłonny do zakupu Bravo.
student080
Nowicjusz