Pierwszy samochód

08 Lut 2011, 15:40

Witam, wczoraj zdałem egzamin na prawko, a co za tym idzie :P zacząłem myśleć o swoim pierwszym samochodzie :P Służyłby najczęściej do przemieszczania się z domu na uczelnie i z powrotem. Jako, że jestem świeżo upieczonym kierowcą chce coś czego mi nie będzie szkoda ;P a jako, że jestem studentem za dużych funduszy nie mogę przeznaczyć :) Rozglądałem się za Daewoo Tico niżej podaje linka

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak możecie to ocencie, albo poradzcie coś taniego i taniego w eksploatacji. Coś w granicach 2000 zł. Dzięki :)
hieroshima
Nowicjusz

Miejscowość: Chorzów

08 Lut 2011, 16:50

Tico to jedno z najoszczędniejszych aut,pali malutko,części łatwo dostępne i tanie ale jest jeden duży minus,mianowicie blacha auto przy 40km/h czasami potrafi poskładać sie w połowe :neutral:
Ja ze swojej strony polecam Fiata Uno w wersji Fire 1.0 45KM,np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lut 2011, 17:15

o kurczę :P a co to znaczy, że blacha potrafi się poskładać przy 40km/h ?:P bo brzmi to groźnie :P :) nie znam się prawie w ogóle na samochodach bo ta znajomość nigdy wcześniej nie była mi potrzebna, więc jestem i będę bardzo wdzięczny za każde porady ze strony bardziej doświadczonych w tej branży:)
hieroshima
Nowicjusz

08 Lut 2011, 17:20

Za takie pieniadze może czinko sporting albo troszke drozszy suzuki swift 1.3 bardzo wytrzymaly wóz... wiadomo ze auta w tym segmencie nie beda jakos specjalnie bezpieczne ale tez doszly mnie sluchy ze tico wyjatkowo sie zachowuje w zderzeniu :razz: wiec odradzam
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

08 Lut 2011, 17:34

No moge podać nawet jeden przykład,stłuczka kiedyś tam u mnie w mieście,Tico kontra Opel Tigra,z Tigry odpadł tylko zderzak a w Tico nie było zderzaka,błotniki i maska wykrzywione.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Lut 2011, 19:03

A co pali więcej i co lepsze wg. was?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

czy

[link do Otomoto wygasł]
hieroshima
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus opracuje crossovera mniejszego niż UX?
    Zaprezentowany w ubiegłym roku model UX jest najmniejszym crossoverem w ofercie Lexusa. W przyszłości może się to jednak zmienić, bowiem japońska marka rozważa stworzenie mniejszego auta – wynika ze słów wiceprezydenta ...
    BMW X4 Concept nowy Sports Activity Coupe
    Każde BMW X wyznacza nowe standardy w swojej klasie. Pierwszy model BMW X – BMW X5 – zadebiutował w 1999 roku, tworząc segment aut typu Sports Activity Vehicle (SAV), w którym od lat królują modele ...

08 Lut 2011, 19:19

Siemanko ;) moim zdaniem lepsze jest uno, ale to tylko moja sugestia sam wybierzesz. Może byś podał ile masz pieniędzy przeznaczone na samochód to jakoś mógłbym Ci pomóc.
Ostatnio edytowany przez katalonczyk1024, 10 Lut 2011, 01:08, edytowano w sumie 1 raz
katalonczyk1024
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

08 Lut 2011, 22:05

CC z linku wiem kto sprzedaje ale nie powiem :mrgreen: silnik 700 nie nadaje sie do tego auta,szukaj z 900 minimum.Z jednej strony wolałbym Uno bo większe od CC ale z drugiej strony CC nie gnije.
Barol
Awatar użytkownika

08 Lut 2011, 22:29

katalonczyk1024 napisał(a):Siemanko ;) moim zdaniem lepsze jest uno, ale to tylko moja sugestia sam wybierzesz. Może byś podał ile masz pieniędzy przeznaczone na samochód to jakoś mógłbym Ci pomóc.

Mam na swoim blogu kilka fajnych postów na temat motoryzacji także możesz sobie wejść i poczytać może akurat coś Cię zainteresuje ;) http://motoryzacja-katalonia.blogspot.com/

Dzieki czytalem twojego bloga trochę i trochę się zmartwiłem. W takim razie gdzie mam szukać samochodu jak nie w ogłoszeniach w necie np. ? I rozumiem, że bez jakiegoś mechanika, albo kogoś kto się dobrze zna nawet nie probować niczego kupić?

barol91 napisał(a):CC z linku wiem kto sprzedaje ale nie powiem :mrgreen:

ktoś nie godny zaufania ? ;>
hieroshima
Nowicjusz

08 Lut 2011, 22:51

Na jednym z forum 126p jest to dobrze znana osoba,koleś co go sprzedaje to handlarz typowy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Lut 2011, 10:35

A co powiecie na Hyundai accent 1.3 ? Za ile mniej więcej takie autka chodzą i jakie ceny nie wydają sie podejrzane? :)
hieroshima
Nowicjusz

09 Lut 2011, 10:44

No z 2500-3000zł byś musiał mieć na egzemplarz wmiare ogarnięty.Luknij to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

09 Lut 2011, 10:48

Ja ostatnio kupilem CC 700, zero rdzy, tanie czesci, sam wszystko robie. Najwiekszą wadą jest gaznik, ktory jest skomplikowany i czasem płata figle. Jak masz okazje to bierz CC 900 na wtrysk, eksploatacja tansza niz sieciowka MPK ;)
PS Tico w gazie-zyc nie umierac :)
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

09 Lut 2011, 10:54

No u mnie na mieście jest do wzięcia Tico z gazem,99rok,za 1800zł,gościu mówi że w *uj oszczędne jest.
Barol
Awatar użytkownika

09 Lut 2011, 11:39

No ja własnie najbardziej intensywnie myślałem nad tico :p a teraz to już sam nie wiem :)
hieroshima
Nowicjusz