REKLAMA
Witam,
Na wstępie powiem, że nie jestem bardzo obeznany w sprawach motoryzacyjnych, dlatego zwracam się o radę do osób doświadczonych i w temacie .
Do tej pory jeżdżę małą Corsą, no ale jako, że było to moje pierwsze auto to wiele nie potrzebowałem, byle jeździło i mało paliło . No ale po prawie 1,5 roku przychodzi pora rozejrzeć się za jakimś większym samochodem, bo jednak w Corsie za dużo miejsca nie było. Samochodem czasami dojeżdżał na studia (30-40km) czasami na jakąś trochę większa trasę i w razie, gdyby tacie Vectra coś nawaliła i musiał ją zostawić na parę dni do naprawy mógł dojechać do pracy (jednorazowo 300-600km i dojazdy na miejscu).
Najlepiej, żeby było:
-hatchback/Kombi
-diesel
-manualna skrzynia biegów
- dodatkowe opcje takie jak: el. szyby i lusterka, klimatyzacja,radio (chyba teraz to już podstawa )
- rocznik najlepiej 2000+
-żeby jednak nie było trzeba co chwilę do auta dokładać
Tak się rozglądając po otomoto/allegro, porównując spalania czy orientacyjne opinie kierowców zastanawiałem się nad takimi modelami:
- Mazda 323F 2.0 TDI
- Audi A4 B5 1.9 TDI
- VW Passat B5 1.9 TDI
- Alfa Romeo 156 1.9JTD
Nie powiem z tych aut najbardziej podoba mi się alfa, jak to u niej wygląda z awaryjnością? Podobno dieselowsie silniki są dobre, ale gorzej bywa z zawieszeniem. Jak wyglądają ceny części/eksploatacji w porównaniu do innych samochodów?