Jakie auto kupić do 20.000 tys.

12 Mar 2013, 15:36

Witam.

Szukam dla siebie pierwszego auta w swoim życiu do 20.000 tys zł. Mam już w sumie upatrzone dwa modele, o których trochę poczytałem. Jeśli chodzi o wymogi, to:
1. Paliwo: benzyna (z racji, że mało póki co będę jeździł - miasto, zakupy, załatwienia, na wieś ok. 20-30 km)
2. Silnik 1.4 80-100 KM, bo niepotrzebny mi mocniejszy (ale na pewno nie słabszy) - rajdowcem na pewno nie będę :D
3. Ekonomiczność i w miarę rozsądku niezawodność (bo nie ma aut bezawaryjnych).
4. Klasa samochodu: Segment B, C - nie większy i nie mniejszy.
5. Wygląd :D

Biorę póki co pod uwagę dwa modele:
1. Astra III 1.4 16V 90KM (rocznik w miarę świeży 2007-2009)
2. Seat Ibiza 1.4 16V 85KM (z rocznikiem podobnie)

Co byście wybrali na moim miejscu?
Każdy samochód ma swoje wady i zalety.
Liczy się dla mnie najbardziej mała awaryjność i oszczędność paliwa.
A może macie inne pomysły?
przemass
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam

12 Mar 2013, 16:51

Jestem w podobnej sytuacji, więc podpinam się pod temat. Też interesuje się tymi samochodami.

Mówisz Astra III, tylko za 20 000 ciężko kupić tak dobry rocznik i w dobrym stanie, raczej do wyboru masz 04-06.
pabloek
Nowicjusz

12 Mar 2013, 17:17

Miałbym możliwość sprowadzenia z zagranicy. Zresztą gdyby to kosztowało 1 lub 2 tys. więcej to nie robiłoby to problemu.
przemass
Nowicjusz
Awatar użytkownika

12 Mar 2013, 17:24

Powiem Ci, że raczej astry w takim roczniku jak sobie napisałeś raczej nie kupisz( do 20tyś). Jeżeli tak, to pewnie denat... Są to auta od pierwszego lub drugiego właściciela i ten wie jak o samochód dbał i w jakim dokładnie jest stanie, więc za parę groszy go nie sprzeda...

Ibiza to chyba tylko III generacja. Posiadam taki samochód, jako przejściowy, bo szukam czegoś z segmentu D. Moja Ibiza: 1.9 tdi 130km 2003r. (jakaś specjalna wersja sport? )Silnik kompletnie bezawaryjny, autko od 5 lat należy do mojej mamy, ja użytkuje je od jakiś kilku miesięcy. Spalanie średnie, bez dalekich tras, miasto plus dojazdy do pracy ok. 15km, oscyluje w granicy 6l/100km. Jeżdżę dosyć dynamicznie bo tym autkiem nie da się inaczej :D Wnętrze bardzo ciekawe, typowo sportowy charakter. Może plastiki trochę słabszej jakości... Dużo miejsca z przodu, mam ok 185cm i za kierownicą czuję się komfortowo. Zawieszenie twarde (oryginalne alufelgi 16stki), ale bardzo trwałe. Części tanie i jest ich ogrom na rynku wtórnym. Na dodatek bardzo dobry, seryjny zestaw audio :) Autkiem jestem na prawdę bardzo miło zaskoczony i jak na razie nie dostrzegam jakiś większych minusów. Ciekawa opcja dla młodego kierowcy, który szuka solidnego, dynamicznego autka które go nie zeżre przy pierwszej naprawie :) Pozdrawiam
Kanonier90
Początkujący

Auto: BMW e39

13 Mar 2013, 08:52

Oj tak. Nie jestem jeszcze doświadczony z autami :D
Chodziło mi o Seata Ibizę III rocznik tak 2006-2007-2008. Nawet gdyby to było 25 tys.
Z rocznikiem Astry też przesadziłem.

Po prostu chciałbym znać opinię bardziej doświadczonych kierowców co by wybrali pomiędzy Astrą III a Seatem Ibizą III w benzynie 1.4 ok. 85-90KM.

@Kanonier90 Dieslem na razie nie jestem zainteresowany. Nie będzie się u mnie sprawdzał, przy krótkich odcinkach.
przemass
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...