Hatchback / kombi - do wyjazdów weekendowych z dużym psem, budżet 20k

26 Kwi 2016, 10:07

Hej,

przymierzam się do kupna pierwszego samochodu i szczerze powiedziawszy zupełnie nie wiem jak się za to zabrać, dlatego proszę Was o radę.

Wymagania:
  • hatchback ze sporym bagażnikiem albo ekonomiczne kombi - do bagażnika musi się zmieścić spory pies - chart, szczupły ale wysoki, jakieś 30 kg, 60-70 cm wysokości (mowa o psie)
  • auto głównie do wyjazdów weekendowych poza miasto (Kraków) w promieniu około 100 km ze znajomymi, więc pięciodrzwiowe, czasem podjechać do marketu itp
  • nie musi być jakoś specjalnie dynamiczne, rekordów bić nie zamierzam, ale chciałbym żeby pod górkę było w stanie normalnie podjechać czy tira na drodze wyprzedzić nie ryzykując życiem
  • wyposażenie - musi być klimatyzacja i lusterka elektryczne, szyby już mogą być na korbkę, mile widziane radio z USB na pendrive'a
  • maksymalnie bezawaryjne i tanie w serwisowaniu, może więcej spalać na codzień (też w granicach rozsądku), ale niech się nie psuje

Budżet to 20k, nie wliczając rejestracji, ubezpieczeń itp. Poratujcie do jakich marek/modeli zawężyć poszukiwania, na co zwracać uwagę, przed czym się wystrzegać.

Z góry dzięki za pomoc!
etan
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Maj 2016, 15:16

Jakieś pomysły?
etan
Nowicjusz

16 Maj 2016, 15:29

Nikt nie odpisuje, to może Cię to poratuje.

Co do bagażnika zwróć uwagę głównie na kombi, bo w hatchbacku hart mógłby mieć problem z głową.
Opel Vectra C kombi 1.8 125KM/140KM
Skoda Octavia II kombi (tutaj nie ma silników za ciekawych, z benzyn to chyba tylko 1.6)
VW Passat B5 lift 1.8/1.8T (uwaga na słabe i drogie zawieszenie)
Opel Astra H 1.8 125KM kombi
Ford Focus Mk2 2.0 benzyna kombi

Z hatchbacków:
Opel Signum 1.8 125KM/140KM (taka połowa Vectry C)
Ford Focus Mk2 2.0 benzyna 5d hatchback

Z liftbacków:
Opel Vectra C liftback te same silniki
Opel Mondeo Mk3 liftback (gnije)
misiekmr
Początkujący
Awatar użytkownika

Paliwo: Inne
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna

16 Maj 2016, 18:09

Na podstawie własnych doświadczeń w ciemno mogę ci polecić:
Skoda Octavia 1.6/102KM (miałem 1 wersję skody - mianowicie 'Tour' produkowaną do 2011r.)
Opel Vectra C 1.8/122 kombi.

Jedno i drugie auto to takie bezawaryjne toczydełko, bez wodotrysków mające jedno zadanie: JEŹDZIĆ. W tym przypadku spełniały swoje zadanie znakomicie.
ArKL
Nowicjusz

09 Cze 2016, 16:44

Ok, po namyśle zdecydowałem się na kombi.

Najbardziej pociąga mnie Focus MK2, nad nim zastanawiałem się w pierwszej kolejności myśląc jeszcze o hatchbacku.

@misiekmr - skąd propozycja silnika 2.0? Nie będzie drogi w eksploatacji? I jak z awaryjnością? Do tej pory widziałem że polecają 1.6, stąd moje pytania.

Poza tym na co patrzeć w przypadku Focusów?
etan
Nowicjusz

09 Cze 2016, 17:15

etan napisał(a): skąd propozycja silnika 2.0?
Najlepszy wybór w Focusie, zazwyczaj występuje z lepszym wypasem, nie jest mułowaty.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Verso-S (2005–2017)
    To kolejny minivan Toyoty w segmencie B. Powstał w 2005 roku jako następca Toyoty Yaris Verso i był produkowany do roku 2017. W Europie występował pod nazwą Verso-S, a na innych rynkach jako Toyota Ractis. Auto doczekało ...

10 Cze 2016, 11:55

Otóż właśnie :)
Tym mniejszym brakuje trochę do w miarę dynamicznej jazdy.
misiekmr
Początkujący
Awatar użytkownika

Paliwo: Inne
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna

15 Cze 2016, 08:48

Ok, dzięki za poradę! Skupiam się zatem na Focusie w benzynie 2.0, kombi.

Niestety ofert jest mało, więc chciałbym jeszcze wybrać alternatywę.

Widzę, że polecacie również tę Vectrę C, jak się ma do Focusa? Warto szukać obu modeli równolegle? Jak rozumiem benzyna 1.8? Skłaniałbym się do nowszych egzemplarzy z mocą 140KM, nie ma żadnych wad w tych silnikach?

I jeszcze o prośba o jedną poradę - gdzie najlepiej szukać? Przejść się po dilerach? Komisy warto odwiedzić? I jaką przyjąć granicę cenową? Przykładowo na allegro widzę ofertę z Focusem za 26k z gwarancją od dilera, ale wydaje mi się to już trochę przesadą...
etan
Nowicjusz