REKLAMA
Witam wszystkich,
Sprawa wygląda następująco. Zmieniam zakład pracy i samochód służbowy będę miał tylko do użytku w trakcie pracy, ahh te niemieckie firmy.
W związku z tym szukam czegoś do 10k choć wolałbym do 8, czym będę się woził na jakieś zakupy a przede wszystkim na jakieś wypady poza miasto. Przebiegi jakie planuję to ok 20kkm rocznie. Preferowane paliwo to lpg lub diesel i szczerze mówiąc wolałbym diesla ale to tym za chwilę. Auto będzie poruszać się głównie w trasie/na terenach pozamiejskich, powiedzmy, że będzie to 80-90% przebiegu. Z racji, że startuję sobie amatorsko w zawodach xc (rowerkiem) mam zamiar wozić w aucie rower. No właśnie, w aucie a nie poza nim, wszelkie bagażniki dachowe/na klapę odpadają - rower jest warty więcej niż będzie warte auto, nie chcę, żeby kogoś to kusiło. Ogólnie to najlepiej żeby zmieścił się w bagażniku tak, żeby nie było go widać z zewnątrz. Stąd też wolałbym diesla - butla w kole to konieczność wożenia zapasu w bagażniku/wewnątrz auta i tym samym ograniczanie miejsca (i w sumie nie chce mi się co chwila przerzucać koła z wewnątrz do bagażnika i na odwrót).
Jako, że mam te niecałe 25 lat nie chciałbym jakiegoś dziadkowozu (choć wiem, że taka octavia nieźle będzie pasować do wymagań). Nie boję się kosztów napraw diesla, auto prawdopodobnie zostanie ze mną kilka lat więc ewentualne naprawy się zamortyzują. Zresztą jako takie pojęcie o mechanice mam + kumpla właściciela warsztatu więc koszty robocizny pomijalne. Szeroko pojęta bezawaryjność nie jest priorytetem - wolę ciekawe auto, w którym czasem coś padnie niż wspomnianą już skodę.
Na dzień dzisiejszy wytypowałem (podrzucę jakieś przykładowe linki żeby było wiadomo mniej więcej o co mi chodzi)
AR15 SW po dwóch liftach, najlepiej 1.9/150 na 6b
[link do oferty na Allegro wygasł]
S40/V40 z pakietem "sport"
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Toledo, chyba jako taki "głos rozsądku"
Nooo i rover 45, o którym wiem na razie, że mi się podoba z zewnątrz i nie ma ich nigdzie w okolicy nawet żeby się przejechać i zobaczyć ocb
307
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ogólnie na dzień dzisiejszy wybierałbym pomiędzy 156 a V40. Z lekkim wskazaniem na 156 ze względu na design i "duszę".
Podpowiecie coś albo naprostujecie moje myślenie?