Hatchback/sedan do 10k na samo auto.

12 Lis 2016, 20:52

Cześć, planuje kupić samochód mniej więcej do końca grudnia. Na sam samochód mam 10 000 zł, jeżeli chodzi o ubezpieczenie to mam możliwość zarejestrowania jako współwłaściciel z maksymalnymi zniżkami.

Roczny przebieg ciężko mi oszacować, ale myślę że będzie to ok. 5-6 tys. km z czego mniej więcej raz na dwa miesiące to trasa 400 km. Więc szukam benzyny z silnikiem max 1.8 raczej bez turbo. Miasta,w których mogę szukać samochodu to Kraków, Lublin i Rzeszów

Jeżeli chodzi o samochody to jestem totalnym laikiem i raczej nie znam osoby, która by ogarniała na tyle by nie wpakować się na mine.
Jednak został mi polecony komis w Rzeszowie, który ponoć skupuje samochody od pierwszych właścicieli i są to pewne samochody. Znajomi polecili mi również osobę spod Lublina, która sprowadza samochody z zagranicy i również ludzie sobie chwalą. Natomiast na co dzień mieszkam w Krakowie i zupełnie nie wiem gdzie mógłbym szukać, czy na giełdzie, w komisach czy od prywatnych osób.

Trapi mnie również pytanie czy warto kupować samochód na zimę, w Krakowie nie mam możliwości garażowania samochodu jedynie parking przed blokiem.

Samochody, które mnie interesują to:
- Alfa romeo 147 lift
- Ford fokus mk1/mk2
- Ford c-max
- Fiat stilo
- Honda civic VII
- Mazda 3 hatchback/sedan
- Mitsubishi lancer VII
- Opel astra G/H
- Opel signum
- Opel vectra C
- Peugeot 307
- Renault megane
- Seat Leon I, Toledo II, Ibiza III, Cordoba II

Wiem, że niektóre przewyższają budżet, ale nie jestem w stanie ocenić o ile, bo na alledrogo, czy olx ceny wahają się niemiłosiernie.

Czy moglibyście na sam początek odradzić modele, które są kompletnie nie warte uwagi, a do reszty opisać jakie byście polecali silniki i ile ewentualnie jest wart zadbany egzemplarz?

Jeżeli chodzi o budżet to myślę, że mógłbym odsunąć w czasie zakup, żeby dołożyć te 2 tys. i jeździć samochodem, który mi się podoba.

Inna sprawa, to ta że niektóre samochody się totalnie od siebie różnią. Dotychczas jeździłem fiatem stilo oraz 126p. W stilo był silnik 1.1 i nie przeszkadzała mi ta pojemność, jedynie w trasie faktycznie bywało trochę za mało mocy. Obawiam się, że niektóre z samochodów, które wybrałem są dla nie za duże jako pierwszy samochód.
Co o tym myślicie? Faktycznie tak jest, i lepiej zacząć od compaktu, czy kompletnie nie ma to znaczenia?

Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że was to nie zamęczy xD
J0gurT
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Lis 2016, 21:59

Raczej "polecane" komisy odpuść, nie w tej kasie. Nie mówię, że nie da się tam kupić dobrego auta, jednak ktoś na tym musi zarobić (czyli auto będzie droższe niż bezpośrednio od właściciela (a sprowadzone za taką kasę to szroty kupione za bezcen). Najlepiej znaleźć coś od prywatnej osoby, która jeździ tym autem już jakiś czas i potrafi coś o nim powiedzieć.
A co do aut:
- Alfa romeo 147 lift, brak benzyniaków, które można polecić z czystym sumieniem a stary diesel to zawsze ryzyko (poza tym na Twoje użytkowanie kupno diesla to głupota)
- Ford fokus mk1/mk2 - mk1 ok, w sumie każdy silnik się nada (benzynowy), na mk2 trzeba dorzucić co najmniej 2k
- Ford c-max, odpuść, mały budżet
- Fiat stilo, kapryśna elektryka,
- Honda civic VII - ok
- Mazda 3 hatchback/sedan - nie ten budżet, problemy z korozją
- Mitsubishi lancer VII - niby ok, ale ciężko będzie coś znaleźć
- Opel astra G/H - h poza zasięgiem, zostaje g, osobiście nie dałbym za to auto więcej niż 7-8k jednak prostoty/bezawaryjności nie można mu odmówić, problem w wyposażeniu/komforcie
- Opel signum - za mało na dobry egzemplarz
- Opel vectra C - jw.
- Peugeot 307 - zdarzały się zamozapłony :naughty: ogólnie ok
- Renault megane ok
- Seat Leon I, Toledo II, Ibiza III, Cordoba II - niby spełniają wymagania jednak trochę przepłacasz za znaczek (koncern vag ubóstwiany w tym kraju), budżet na leona tak na styk, żeby trzymał się kupy

Jeśli szukasz w Krakowie to rzuć okiem na autka.pl, chłopaki generalnie ogarniają włoskie auta, ale trafiają się samochody np. z rozliczeń. Jakiś tydzień temu była fajna lancia (ale w dieslu) i saab 9-3.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lis 2016, 17:53

No właśnie tak czytałem, że benzyna w alfie kiepska jest, ale jak to zawsze bywa serce ciągnie, rozum odrzuca xD. Jednak lipa byłaby gdybym przy pierwszym samochodzie się zraził dlatego, że nie potrafiłem ocenić faktycznego stanu auta. Więc alfę na razie faktycznie odpuszczę.
Lancera faktycznie nie ma żadnego w krk.
Jeśli chodzi o peugeota 307 to jaka jest szansa, że trafie właśnie na felerny model ?
Stilo już jeździłem, i faktycznie elektryka szwankuje, jednak ja się spotkałem jedynie z wariującymi kontrolka mi, a konkretnie to włączała się prawie na każdym dołku kontrolka od niezapiętych pasów pomimo, że były zapięte xD. Czy o takie awarie elektryki chodzi, czy może zdarzają się jakieś gorsze?

W takim razie na razie będę szukał focusa mk1/civica VII, stilo, peugeota 307 oraz seatów.
Mógłby ktoś podrzucić jakieś oferty z Krakowa warte uwagi? Byłbym bardzo wdzięczny.

Odnośnie polecanego komisu miałem namyśli salon samochodowy opla, który sprzedaje używane samochody z rozliczenia. Czy nadal nie warto się tym zainteresować?

Pozdrawiam.
J0gurT
Nowicjusz

17 Lis 2016, 18:42

Osobiście znam przypadek samo zapłonu 307 samochód spoko ale przychodzi ten moment w którym więcej trzeba ładować w auto niż kupić nowe lepsze ....
NoTwixD
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 12 2016
Przebieg/rok: 15tys. km

17 Lis 2016, 21:53

samozapłon występował w 2 pierwszych latach produkcji, później ten problem wyeliminowano
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

19 Lis 2016, 21:37

Czyli peugeota szukać niej więcej od 2004 roku?

Znalazłem takie ogłoszenia z Krakowa, mógłby ktoś ocenić czy warto się nimi bardziej zainteresować?

Toyota corolla
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Kia Rio II
Civic
[link do oferty na Olx wygasł]
Subaru justy
Megane
Almera
Leon

Starałem się wybierać od osób prywatnych jednak bardzo ciężko jest coś w tej cenie znaleźć. Niektóre propozycje lekko przekraczają budżet ale myślę, że jakbym miał kupić coś zadbanego w lepszym stanie technicznym to mogę dorzucić te 2k.
J0gurT
Nowicjusz

19 Lis 2016, 22:23

Na wstępie odpuść Almere, bo to kiepskie auto i Leona, bo ten silnik nadaje się co najwyżej do Ibizy.
Civic ~2k wyświetleń i nadal wisi?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Lis 2016, 13:12

Co do braku ludzi - są w internecie firmy/fora/etc., które świadczą usługi oględzin samochodów - byłem w dokładnie takiej samej sytuacji jak Ty nie mając zielonego pojęcia jak i co sprawdzać. Zatrudniłem jednego z polecanych na innym forum (nie wiem cyz mogę tutaj pisać) do obejrzenia konkretnego samochodu. Kosztowało to troszkę, ale lepiej jest zapłacić te 200-300zł i mieć spokój niż mieć węża w kieszeni, a potem pluć sobie w brodę. U mnie proces zakupu wyglądał tak:
  • Wybrałem sobie modele samochodów, które mi się wizualnie podobają.
  • Przegrzebałem to forum, fora dedykowane dla konkretnych marek czy nawet modeli.
  • Stworzyłem temat na tym forum, że szukam takiego i takiego samochodu, takie i takie informacje zdobyłem, wrzuciłem przykładowe linki
  • Koledzy stąd pomogli mi odfiltrować totalne dziadostwo w ogłoszeniach, podpowiedzieli na co zwrócić uwagę etc. czy odrzucić dany model bo za mały budżet, psują się etc.
  • Nająłem sobie gościa do obejrzenia konkretnego modelu. Rezultat - samochód kupiony przy 2gim podejściu, przy pierwszym też by się udało, ale niestety 1szy samochód ktoś mi sprzątnął sprzed nosa zanim zdążyłem zadzwonić :(
Tomo_2
Początkujący

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Tomaszów Lubelski
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.8 125KM 16V
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lis 2016, 15:13

Ok, a co z corollą, którą wrzuciłem. Nada się do obejrzenia?

Dzisiaj byłem na giełdzie, sporo aut powyżej mojego budżetu jednak znalazłem cordobę za 12k. Od nowości w Polsce, gaz założony w salonie. Licencja skończyła się w październiku. Opłaty do marca. Silnik 1.4 benzyna. Drugi właściciel. Jeden mankament to, że miała przygodę, był robiony przód. wymieniana maska, zderzak, chłodnica, lampa, był również spawany element nad lampą. Podłużnica ponoć nie była ruszana. Wymienione tylnie amortyzatory bo się pociły. Poniżej link do zdjęć, które zrobiłem. Co o niej uważacie?
https://drive.google.com/open?id=0B24UX ... XRLTHhpM1k
J0gurT
Nowicjusz

22 Lis 2016, 11:18

Przeglądałem olx i alledrogo, szukam czegoś z Krakowa, ewentualnie Rzeszowa. Oto co znalazłem:

Kraków
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - to jest ten, który opisywałem wyżej

Rzeszów

Możecie ocenić, czy któreś ogłoszenie jest warte uwagi? Z góry przepraszam za dubble post.
J0gurT
Nowicjusz

22 Lis 2016, 19:22

Na wstępie odpuść Focusy, bo w 1.4 dostaniesz raka zanim gdzieś dojedziesz, a drugi widać, że po przygodach. 1.6 w Toledo/a3 też bez szału, ale to czarne z Krk całkiem ok
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

22 Lis 2016, 22:35

Co do do małej ppojemnści silnika to wydaje mi się że nie bardzo może mi to przeszkadzać, bo jak do tej pojeździlemłem stilo 1.2.

Czyli z tą czarną cordobą moge pokusić sie o sprawdzenie na kanale,czy wszystko gra?

A co odnośnie tego stilo i c4 z krk? Co o nich myślicie?
J0gurT
Nowicjusz

02 Lut 2017, 17:22

Jeśli chcesz kupić dobre sprawdzone auto,to polecam [reklama]jest to znakomity salon gdzie doradzą Ci jakie najlepsze wybrać auto i na jakich warunkach.
Ostatnio edytowany przez mike, 02 Lut 2017, 17:37, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
kosa371
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 05 1969
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: renault
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 2000