Hatchback/Sedan do 6-7 tysięcy.

14 Lis 2017, 22:04

Witam wszystkich, zakładam temat ponieważ mam prośbę do użytkowników o doradzenie w kupnie samochodu, a mianowicie jakie modele samochodów brać pod uwagę.
Samochód miałby służyć na dojazdy do pracy a nieraz na jakieś dłuzsze trasy.
Poszukuję samochodu z LPG bądź z samą benzyną, z mocą od 90 km. Jeżeli chodzi o typ auta biorę pod uwagę hatchbacka, ewentualnie sedana. Fajnie byłoby gdyby nie był awaryjny, a także można byłoby swobodnie wyprzedzać :D
Zakres poszukiwań do 100 km od miejscowości : Zgierz.
Modele samochodów jakie brałem pod uwagę to:
Volkswagen Golf 1,6
Honda Civic VI
Ford Focus MK1 1.6
Prawo jazdy mam od 5 lat. Wiek 24. Budżet na samochód bez pakietu startowego do 6 - 7 tysięcy.
Pozdrawiam użytkowników i proszę o doradzenie :)
arek9428
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 06 2012
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1,6 105 km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

14 Lis 2017, 22:18

Szukaj czegoś co masz blisko i wrzucaj ogłoszenia. W takim budżecie bardziej liczy się stan niż konkretna marka czy model.
Obawiam się, że te 1.6 nie zapewnią swobodnego wyprzedzania (a na pewno nie na biegach 4-5)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Lis 2017, 22:23

Dzięki Invi za odpowiedź ;)
A więc ogłoszenia które rzuciły mi się w oczy to:
[link do oferty na Olx wygasł] - ale coś mi tu śmierdzi, samochód za bardzo wypicowany.
[link do oferty na Olx wygasł] - ten wydaje mi się ok, ale nie jestem przekonany bo nie wiem czy za taką kwotę brać pod uwagę Golfa 4.
A jakbym mógł prosić o poradę, czy do takiej kwoty szukać samochodu z kraj pochodzenia: Polska czy też nie bać się samochodów z Niemiec?
arek9428
Nowicjusz

14 Lis 2017, 22:28

Civic - przecież to muł totalny...
Golf - niby nic specjalnego nie widać, przód krzywo nieco.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

14 Lis 2017, 22:30

Hmm... ok :) a masz galakty może jakieś auta które mógłbyś mi doradzić? :)
arek9428
Nowicjusz

14 Lis 2017, 22:34

Generalnie Twoje typy są ok. Dorzuciłbym Megane I FL, z segmentu niżej jakaś Fabia, Polo, Corsa, Ibiza.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak rozkodować radio w samochodzie Renault?
    Bardzo często podczas chwilowej utraty zasilania radio w samochodach marki Renault jak i Dacii będzie wymagało wpisania kodu do jego uruchomienia. Problem ten może się pojawić np. po chwilowym odłączeniu akumulatora bez podtrzymania ...

14 Lis 2017, 22:55

Czy brać pod uwagę samochody pochodzenia polskiego czy też nie zwracać na to uwagi jaki ma kraj pochodzenia samochód?-:-)
arek9428
Nowicjusz

15 Lis 2017, 01:17

galakty napisał(a):Civic - przecież to muł totalny...

1.4 90km :shock: ogólnie tym Civiciem bym się bliżej zainteresował bo wygląda bardzo sensownie.
Golf jak Golf,normalny zwykły populus,silnik bez rewelacji bo ani to dynamiczne ani oszczędne,wygląda ok więc od biedy można obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Lis 2017, 10:03

arek9428 napisał(a):https://www.olx.pl/oferta/honda-civic-h ... q1KZB.html - ale coś mi tu śmierdzi, samochód za bardzo wypicowany.

Według mnie bardzo ładny.
Silnik jest całkiem dynamiczny w tej budzie, o ile potrafi się korzystać z wysokich obrotów. Oczywiście komfortu (w szczególności akustycznego) wtedy nie będzie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

15 Lis 2017, 10:58

Barol napisał(a):1.4 90km

Ale co Cię dziwi? Wbrew pozorom jakoś specjalnie lekkie auto to to nie jest, a ma tylko 90 koni. Zobacz sobie dane, spójrz na przyspieszenia ludzi z daszkiem na głowie na YT i sam się przekonasz... Jeśli chce spokojnie wyprzedzać, to odpada (już nawet mulasty Golf z 1.6 jest bardziej dynamiczny). Civic ok, ale z większym motorem.

To jest mały silnik, kosiarka... Do tego max moment ma przy prawie 6000 obrotów, powodzenia z wyprzedzaniem na trasie. Civic się wydaje szybki bo jest mały, sztywny i silnik wyje.

Niech szuka z 1.5/1.6, tym bardziej że ma na to budżet. Takiego 1.4 można kupić za 3-4k, nie więcej. 6-7 to już bardzo ładne pieniądze na coś zadbanego i z mocnym silnikiem. Więc nie polecę bo się będzie męczył chłopak po roku i żałował.
galakty
Forumowicz VIP

15 Lis 2017, 11:33

galakty napisał(a):Ale co Cię dziwi? Wbrew pozorom jakoś specjalnie lekkie auto to to nie jest, a ma tylko 90 koni. Zobacz sobie dane, spójrz na przyspieszenia ludzi z daszkiem na głowie na YT i sam się przekonasz... Jeśli chce spokojnie wyprzedzać, to odpada (już nawet mulasty Golf z 1.6 jest bardziej dynamiczny). Civic ok, ale z większym motorem.

Bredzisz i teoretyzujesz, katowałem takiego Civica i bierzesz każdego takiego Golfika a wrażenia z jazdy są jakbyś poruszał się formułą 1 lub startował promem kosmicznym na księzyc, na dwojce dociskasz do 90kmh a w golfiku przy 70 szukasz lewarka :unsure: niewłaściwe filmiki na YT ogladasz, 1.4 jest znacznie bardziej popularne niż pozostałe i łatwiej o taki egzemplarz w lepszym stanie

Panie autorze mysle ze masz farta ze zajrzałem wczoraj na"stare" forum i akurat daleko nie masz
http://civic6g.pl/viewtopic.php?t=9023
Mysle ze moze byc to byc ciekawy egzemplarz, najwiekszym mankamentem tych aut jest:
rdza
branie oleju
brak wyciszenia
nieciekawe wnetrze

Z plusów to trwalosc i dobrze trzyma sie drogi i ekonomia
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

15 Lis 2017, 11:38

Nie no pewnie, zmieniły się prawa fizyki i auta o tej samej wadze ale różnej mocy są odwrotnie dynamiczne :D
Dobra poddaję się, bo nie wygram. Barol pisze, że Golf z 1.6 jest mułem, ale Civic z 1.4 już jest dynamiczny, ten teraz o szukaniu lewarka zaczął pisać... Masakra :)
galakty
Forumowicz VIP

15 Lis 2017, 11:51

Czasem warto odejść od komputera i trochę potestować auta w praktyce, bo suche dane na papierze mogą być zwodnicze :ok:
Miałem takie auto z tym silnikiem i w żadnym wypadku nie był to "muł".
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lis 2017, 11:58

łysy napisał(a):Miałem takie auto z tym silnikiem i w żadnym wypadku nie był to "muł".

Wiesz, jak miałem Golfa 3 z 1.6 75 KM to też nie był "muł", bo ciągnął od dołu i nauczyłem się nim jeździć (a raczej piłować). Tylko to są wrażenia z jazdy i mogą być dobre, albo złe. Ale jak porównujemy dwa auta, bardzo podobne i jakaś osoba mówi że jeden jest mułem, a drugi już mega dynamiczny to coś jest nie tak ;)
galakty
Forumowicz VIP

15 Lis 2017, 12:05

galakty napisał(a):Ale jak porównujemy dwa auta, bardzo podobne i jakaś osoba mówi że jeden jest mułem, a drugi już mega dynamiczny to coś jest nie tak

Mega dynamiczny to on też oczywiście nie jest, ale wyprzedzać się nim da, zmienić pas, włączyć do ruchu - po prostu spełnia swoje zadania, jest przy tym całkiem ekonomiczny i bardzo ładnie brzmi jak na 4 cylindry. Też przed zakupem tego auta obawiałem się jak ruszę ze swojego stromego podjazdu do garażu, a okazało się, że w trakcie jazdy na co dzień ta kosiarka dawała sporo fun'u z jazdy.
Wg mnie pisanie o nim "muł totalny" jest niesprawiedliwe - co w takim razie napiszesz o 1.9 SDI czy - idąc jeszcze dalej - o 1.6D z Golfa II albo 2.0D z Mercedesa 190?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika