Hatchback Sportowy do 30tyś

16 Sty 2017, 21:55

Witam
Chciałbym prosić o opinie i pomoc w wyborze samochodu.
Samochodu szukam rocznikowo 2006+, o mocy powyżej 170KM w typie nadwozia Hatchback 2/3 drzwiowy, silnik benzynowy do zagazowania w cenie do 30 tyś zł.
Ciekawe samochody jakie znalazłem to:
-Renault Clio Renault Clio III RS 2.0 197KM
-Opel Corsa 1.6T OPC
Z góry dziękuje za pomoc :piwo:
tay94
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Sty 2017, 19:00

[url]-Renault Clio Renault Clio III RS 2.0 197KM
-Opel Corsa 1.6T OPC
[/url]
Obawiam się, że znajdziesz tylko perełki od handlarzy, szczególnie w przypadku corsy
Osobiście poszedłbym w stronę focusa st
Zobacz też abartha grande, 155km
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Sty 2017, 21:35

Dziękuję za odpowiedź :)
Zdaję sobie sprawę z tego że może nie być łatwo trafić ciekawy egzemplarz clio bądź corsy w tych pieniądzach, lecz nie pali mi się z zakupem auta, po prostu będę przeglądał codziennie ogłoszenia i czekał na jakąś okazje :D

Co do focusa st to tym bardziej będzie raczej ciężko znaleźć coś w tych pieniądzach :(

Abartha grande jednak troszkę za słaby by był moim zdaniem, bardziej celuję coś pod 200km.
tay94
Nowicjusz

17 Sty 2017, 21:38

A może jak nie boisz się silnika to w 3 drzwiach jakiś Golf V GTI? (ale tutaj 2006 rok raczej odpada z uwagi na kwotę, prędzej 2004)

Osobiście zastanowiłbym się nad jakimś BMW, niby nie hatchback np. E46 ale np opcja 328i fajnie lata, napęd, brzmienie, prowadzenie.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

17 Sty 2017, 21:48

Przeglądałem wiele ofert golfów lecz po prostu to auto mi się nie podoba, nie ma w sobie tego czegoś :(

Co do BMW to podziękuję, osobiście teraz posiadam e90 320D w sedanie i bardzo drogo wychodzi eksploatowanie, ciągle coś się psuje jak nie elektryka to wtryski siadają i jeszcze jak by tego było mało to w używanym egzemplarzu często jest już na starcie do wymiany 2masa, więcej to auto stoi u mechanika niż jeżdżę nim, BMW to moim zdaniem przereklamowane jest, fajne jak nowe i na gwarancji, lecz jak się kupuje używany egzemplarz to trzeba się liczyć z dużymi kosztami. Więc powiedziałem sobie że nigdy więcej już BMW :x :x
tay94
Nowicjusz

18 Sty 2017, 09:20

tay94 moja rada jest taka :mrgreen:

Jak chcesz zabawy i zapitalania to szukaj clio3 rs bo jest po prostu fajne. Wiadomo że cenowo może być na styk ale trzeba szukać.
Drugą opcją będzie punto abarth 1,4t i tu nie patrz tak mocno na moc ponieważ uzyskujesz ją z silnika turbo czyli inna charakterystyka oraz sporo możliwości dłubania. Punto do 25k spokojnie znajdziesz i to takie kupione w pl bezwypadkowe.
Zostanie Ci około 5k na serwis i program który da Ci już fajne przyrosty chciaż podobno trudno o coś spektakularnego bo pewne detale są na styk takie jak ICek.
I sądzę że punto po programie będzie szybsze od clio a na 100% będą fajniejsze odczucia z Nm.
Wielką zaletą jest też to że jak Ci się znudzą parametry punto po programie możesz sobie w bardzo łatwy sposób coś podłubać tak że zrobisz z tego auta naprawdę konkretny zapitalacz... i nie są to jakieś kosmiczne pieniądze.

Ogólnie clio jest fajne ale nic ciekawego z silnikiem nie zrobisz a punto po programie będzie jechać tak samo jak clio i odczuwalnie będzie fajniej no bo będzie inna charakterystyka motorowni no i masz furtkę osiągnięcia czegoś już naprawdę szybkiego oczywiście jak na fwd.

p.s.

Sądzę że w punto na spokojnie doszedłbym do 220km/300-350Nm :naughty: chociaż nie znam szczegółów no ale trzeba być optymistą. :twisted:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

18 Sty 2017, 18:26

tay94 - odnośnie BMW ... nie obrażaj się na markę :D
Sprawa może wyglądać inaczej ... po prostu mogłeś kupić nie to, co kupiłeś, w sensie, że jak licznik był skręcony z 500 tys. na 200, a zamiast bezwypadkowego był powypadkowy - to co się dziwisz, że auto się psuje? Każde by się psuło.
Dlatego nie obrażaj się na BMW, tylko obraź się na polski rynek, gdzie do końca nie wiadomo co (1 właściciel, 195 000 km) jest czym (okazało się, że było 8 właścicieli, a przebieg to to 303 000 km):
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 8&t=196790
Albo bezwypadkowy ... z faktycznym przebiegiem 210 000 km okazał się autem ze szkodą całkowitą i przebiegiem skręconym do 110 000 km.
Widziałem niedawno E-klasę diesla z 2013 roku ... przebieg 280 000 km, niektóre diesle nieźle kilometrów rocznie robią ... co jeśli Twoje BMW miało np. 700 000 km? - przecież to nie wina auta, że się psuje przy takim przebiegu.
A praktycznie każdy "handlarz" kręci, bo inaczej by nie wytrzymał konkurencji na rynku i by poszedł z torbami, jeśli to nie jest jakiś zaufany, który ma dobrą renomę.

Mnie ostatnio naszło ... czy w ogóle brać pod uwagę opinie z polskiego rynku odnośnie aut używanych ... 2 Duńczyków z pracy jeździło C5 I (przedlift), mówili, że auto praktycznie bezawaryjne, jeździ się super, następny będzie też Citroen ... z tym, że oni mieli te auta od nowości.
tomekdk

18 Sty 2017, 18:59

tomekdk napisał(a):Widziałem niedawno E-klasę diesla z 2013 roku ... przebieg 280 000 km
Słabo, ja jakieś 2 lata temu widziałem VW Tourana bodaj 2011 z ponad 600k na blacie :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Sty 2017, 22:37

tomekdk napisał(a):tay94 - odnośnie BMW ... nie obrażaj się na markę :D
Sprawa może wyglądać inaczej ... po prostu mogłeś kupić nie to, co kupiłeś, w sensie, że jak licznik był skręcony z 500 tys. na 200, a zamiast bezwypadkowego był powypadkowy - to co się dziwisz, że auto się psuje? Każde by się psuło.
Dlatego nie obrażaj się na BMW, tylko obraź się na polski rynek, gdzie do końca nie wiadomo co (1 właściciel, 195 000 km) jest czym (okazało się, że było 8 właścicieli, a przebieg to to 303 000 km):

Muszę Cię zmartwić bo u moich wielu znajomych BMW co do serwisu jest spalone i co ciekawe są tacy co mieli te auta od nowości więc chyba po cichu im licznika nikt nie cofną :D są te z tacy co wydali 10k na jazdę BMW za 30k i dalej twierdzą że jest ok. Chociaż rekordzista na Mkę V10 wydał ponad 30k boi się nią jeździć ale dalej twierdzi że marka premium wymaga :D .
szybki
Moderator - Tuning

18 Sty 2017, 22:49

szybki napisał(a):Muszę Cię zmartwić bo u moich wielu znajomych BMW co do serwisu jest spalone i co ciekawe są tacy co mieli te auta od nowości więc chyba po cichu im licznika nikt nie cofną są te z tacy co wydali 10k na jazdę BMW za 30k i dalej twierdzą że jest ok. Chociaż rekordzista na Mkę V10 wydał ponad 30k boi się nią jeździć ale dalej twierdzi że marka premium wymaga
to ja mam przykład z zupełnie przeciwnego bieguna :)
Chłopaczek przyjechał e36 QP na kolorowych felgach z jakimiś dwoma klabździochami po e65 v8 w Lepszym Powerze Gamoniu.
Podjarany był niesamowicie, nie zraziła go dolewka oleju na trasie do mechanika (chciał jechać do swojego, do szopy) ani świecący się czek. Ów mechanik tylko pooglądał auto, nawet nie ściągając pokrywy silnika. Stwierdził, że wszystko jest ok. Młodzian lat max 25 kupił wóz za 30k, a tydzień później płakał, że musi zrobić remont skrzyni za 5k i że zrobiliśmy z niego Wacka :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sty 2017, 08:20

Ciekawe, czy ten młodzian i mechanik widzieli że jest takie coś jak hydraulicznych stabilizator za 4k sztuka (regenerowany), które lubią się wylać :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Sty 2017, 08:37

dzida napisał(a):Ciekawe, czy ten młodzian i mechanik widzieli że jest takie coś jak hydraulicznych stabilizator za 4k sztuka (regenerowany), które lubią się wylać :mrgreen:

Ale takich kwiatków masz x10 i dalej wszyscy miłośnicy tej marki twierdzą że jest ok. Jeden z moich kolegów od kilku lat kupuje nowe BMW na 2lata w leasing i sprzedaje. Jak zrobiłby Ci wykład co omijać a co kupować to idzie się załamać. I co ciekawe nawet często wersje najtańsze też nie oznaczają bezawaryjności ...

A co do dziwnych akcji to ostatnio uczestniczyłem w naprawie/strojeniu porsze cajen turbo... przez ponad rok nie domagało i ogólnie był problem z naprawą bo nie było jednoznacznej diagnozy. Mój kolega rozkminił że walnięty jest czujnik związany z wałkami rozrządu który znajduje się w dosyć ciekawym miejscu i... jak przystało na auto niemieckie do którego wszystko jest to czujników w zamienniku nie ma a w ASO kosmos cenowy i trzeba było wziąć z ebaja USA za jedyne 4k pln + wymiana... Czyli schemat taki jak zawsze ogólnie wszystko jest tacy szpenie jak 959 pieją z radości bo niemicko to tanio a potem jeden ze stu czujników kosztuje 10% wartości auta.
szybki
Moderator - Tuning

19 Sty 2017, 11:12

Apdejt mojej historii, to nie było 30k a coś poniżej, chyba 26 czy 28, tak mi się teraz skojarzyło :wink:
Ale tak czy siak budowniczy kotłów grzewczych się trochę zadziwił, że za remont skrzyni mógłby kupić sobie drugiego gruza e36 :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika