Hatchback w okolicach 15 tys. - POMOCY

19 Maj 2010, 20:11

Witam mam 18 lat i szukam mojego pierwszego samochodu. Mam do dyspozycji ok. 15 tys zł.
Auta jakie mnie interesuja to hatchbacki - ostatnio interesowalem sie 3 modelami:
- audi a3
- vw golf 4
- alfa 147 1.9 jtd - to auto mnie najbardziej interesuje i powiem szczerze ze chcialbym go kupic tylko nie wiem jak to jest z awaryjnoscia.
Ogolnie prosze o podsumowanie mnie i podanie jakis innych propozycji dla mnie bardzo mi na tym zalezy. Dzieki i czekam na duza ilosc wypowiedzi ;)

Pozdrawiam
kasperek
Nowicjusz

Miejscowość: krosno

19 Maj 2010, 21:55

Według mnie Alfa będzie najfajniejsza. Napewno lepiej wyposażona, trochę nowsza, a silnik 1.9 JTD naprawdę zrywny i ekonomiczny. Co do awaryjności to z silnikiem problemów mieć nie powinieneś, jest to naprawdę udana jednostka. Alfy nie posiadam, ale z tego co słyszałem to jedynie mogą być problemy z zawieszeniem, podobnierz nie jest najtrwalsze. Ewentualnie możesz również zainteresować się Stilo 1.9 JTD. Silnik ten sam co w alfie, ale części do Fiata tańsze.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

19 Maj 2010, 22:31

dziekuje za odpowiedz, przyznam ze mi troche pomogles ;) dzieki. Mam jeszcze pytanie czy moglby mi ktos cos wiecej powiedziec o awarii zawieszen w alfie poniewaz przyznam ze z wygladu ta alfa mnie po prostu urzekla ;)

Pozdrawiam
kasperek
Nowicjusz

Miejscowość: krosno

19 Maj 2010, 22:46

ogólnie z Alfą jest tak że przede wszystkim musisz trafić na zadbany egzemplarz. Jeśli nie kupisz zaniedbanej to napewno odwdzięczy się właściwościami jezdnymi jakich ciężko szukac w innym samochodzie. Co do zawieszenie to po prostu nie możesz czekać aż się całe posypie tylko w miarę regularnie je naprawiać. Co do cen części nie sa aż tak wysokie ( na poziomie VW czy Forda). Orientowałem się w tym trochę bo jeśli nie kupię teraz Stilo to za rok mam zamiar kupić Alfe 156 Fl.
A dokładniej co do tego zawieszenia niech sie wypowiedzą najlepiej użytkownicy.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

19 Maj 2010, 23:08

Ja też byłbym za Alfą, Golf i A3 też niezłe, ale trochę oklepane i przeszacowane na rynku. Alfa ma dobrego diesla, na pewno w niczym nie ustępuje temu od VW. Jeśli brać Alfę to tylko w dieslu - najwięcej skarg na AR na autocentrum jest na wersje benzynowe, o dieslach mało kto pisze że awaryjne.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka