Hatchback w okolicach 15 tysięcy

08 Lis 2017, 16:03

Witam moi drodzy,
szukam auta w okolicach 15 tysięcy. Potrzebuję pięciodrzwiowego hatchbacka. Nie mam wybranej konkretnej marki ani rodzaju silnika, aczkolwiek wolałbym benzynę (najchętniej oczywiście z LPG), a diesle z filtrem cząstek stałych odpadają od razu. Mile widziane auto ekonomiczne, z przyzwoitą blachą, tanimi częściami i nie przeładowane elektroniką - potrzebuję elektrycznych szyb z przodu i lusterek, radia, ABS-u i wspomagania, ew. jakieś podgrzewane fotele czy takie pierdoły, ale żadnych lane assist czy tego typu wynalazków. Mocno katowane nie będzie, głównie jazda w warunkach miejskich, dojazd do pracy czy sklepu, ewentualnie kilkaset kilometrów po Polsce na wakacje czy jakiś weekendowy wypad, miesięcznie średnio wyjdzie pewnie z 1200 km. Z moich zboczeń to fajnie by było, gdyby dostęp do akumulatora czy żarówek nie wymagał rozkręcania połowy silnika. Na jakiejś potężnej mocy silnika mi nie zależy, chociaż fajnie by było móc w miarę normalnie coś wyprzedzić w razie potrzeby. Oglądałem swego czasu Astrę 1.7 CDTI, ale raz, że opinie o niej słyszałem różne, a dwa, że akurat ten egzemplarz był w nędznym stanie.

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze auta.
fryz
Obserwowany

Auto: nie mam

08 Lis 2017, 19:46

Toyota Corolla E12 w benzynie nim mocniejszy tym lepszy :yes:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

08 Lis 2017, 21:22

Focus II mieści się w budżecie i jest niezłym wyborem.
lintu
Początkujący

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 26 07 2016
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Lis 2017, 22:00

Dzięki Panowie, wpadła mi w oko jeszcze Honda Civic VII i pewnie z tych trzech modeli będę czegoś szukał. No chyba, że tego Civica mi odradzicie w międzyczasie. ;)
fryz
Obserwowany

Auto: nie mam

08 Lis 2017, 23:06

Civic VII jest w porządku, choć trzeba sprawdzić skrzynię biegów - typowa przypadłość to starte synchronizatory, a to niestety dość droga naprawa.
lintu
Początkujący

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 26 07 2016
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Lis 2017, 22:30

Jeśli chcesz coś z bardziej miękkim zawieszeniem to może Citroen C4 1.6? Corolla, Civic ok, choć w ty drugim może pojawiać się korozja. Bardzo tanie części będą w Astrze H (pod LPG najlepszą opcją jest 1.8, od biedy może być 1.4, ale to dla bardzo spokojnej osoby). Focus nie jest polecany pod LPG, ale dobre podzespoły i ogarnięty gazownik powinien sobie poradzić. Może jeszcze Mazda 3, Seat Leon I?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaguar E-Type Roadster
    E-Type to prawdziwa ikona motoryzacji i prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny model w historii Jaguara. Jego smukła sylwetka z długą maską i niewielką kabiną od 1961 roku cieszy oko pasjonatów motoryzacji. Samochód ...