Hatchback z bardzo dobrymi osiągami 40-45 tys.

16 Sie 2019, 18:49

Siemano
Dzięki Waszej pomocy kupiliśmy Hondę Civic VIII i do dziś jesteśmy z niej bardzo zadowoleni, dlatego nie boję się poprosić Was o kolejną pomoc w wyborze nowego auta ponieważ mimo tego, że Honda nie sprawiała nam najmniejszych problemów, to pora powoli zacząć się rozglądać za godnym następcą i sprzedać Hanie za w miarę dobre pieniądze, a jestem pewny, że jak pierwszym wypadku tak i teraz na Waszej pomocy się nie zawiodę.
Wracając do tematu, szukamy w miarę wygodnego w swojej klasie Hatchbacka w benzynie w wersji 5d z lepszymi osiągami od Hondy 1.8, (z czasem mocy zaczęło brakować;) myślałem o silniku 1.8-2.0, oczywiście bezawaryjnym, jak to miało miejsce w przypadku Hondy, w wersji 5d.
Głównie żonie podobają się BMW i Volvo V40 tylko większość jest z silnikiem diesla i nie mam pojęcia jak się one sprawują i czy wogóle są polecane ?
macio83
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

16 Sie 2019, 21:13

Wygodny czyli wygodniejszy od hondy? Zazwyczaj kazdy mocniejszy hatch bedzie raczej sztywno zawieszony podobnie do hondy.
Druga sprawa bezawaryjnosc, chcac cos mocnego musisz raczej zwroci uwagę na doładowane silniki ktorych koszty utrzymania rzecz jasna beda wyzsze niz hondy.
Do wyboru masz duzo aut, Megane 3 GT, Astra H GTC, Leon 2 FR lub Cupra, A3 8P 2.0TFSI 200km, Focus mk2 ST
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

16 Sie 2019, 21:18

Giulietta QV
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Sie 2019, 21:35

Przepraszam nie doprecyzowałem, wygodny, czyli chodziło mi bardziej o wnętrze i ilość miejsca w środku, tak aby dalsze trasy nie sprawiały zbytniego dyskomfortu i w miarę wygodnie można było je przebyć, oczywiście jak na hatchbacka, wiem i zdaję sobie sprawę, że każdy hatch będzie miał twarde zawieszenie, zdążyliśmy się przyzwyczaić.
No właśnie, tak jak pisałeś, chcielibyśmy zminimalizować koszty utrzymania, (kto by nie chciał) ale wiadomo różnie to bywa, jedynym wzorem dla mnie pod tym względem jest właśnie Honda, być może dobrze trafiliśmy, ale pod maskę zaglądałem tylko po to aby dolać płyn do spryskiwaczy. Spodobało na się wspomniane Volvo V40, ale nigdy nie mieliśmy diesla i w większości robimy krótsze odcinki, dlatego obawiam się zakupu diesla.
Dziękuję za propozycję Raziel11
macio83
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2006
Auto: Mazda 6
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002