Help ! Silnik Astra

24 Maj 2009, 08:23

Nie zauważyłem żeby brał czy przez turbo czy w ogóle.
A co do smarowania to nie mam problemów. na liczniku prawie 300 tyś. i nie ma żadnych problemów.
Wcześniej Mondeo miało prawie 400 tyś i dopiero zaczynało pokazywać zużyte pierścienie.
stasiowski121

• 24 Maj 2009, 10:48

Ale słuchaj jest jeszcze jedna sprawa,ja wtedy jeżdzilem wolnossącą Przejsciówką,praktycznie tylko trasy i oleju mi nie ubywało.Teraz gdy jeżdziłbym 190 tka tylko na krótkich odcinkach to nie musiałbym dolewac oleju wogole,gdy jechałem non stop do Włoch 2000 km,prujac to ubyło mi zawsze 1l oleju,wszystko zależy jak użytkowany jest silnik,olej a raczej jego frakcje są odparowywane i spalane w kolektorze,oleju musi ubyć,jeśli nie ubywa to oznaka,że dostaje się benzyna przez pierścienie i oleju niby nie ubywa,poznać to po zapachu wiadomo, ale taki olej rozcieńczony nawet w silniku benzynowym dość szybko robi się brudny.Nie ma tego problemu przy jeżdzie na gazie.Przed remontem silnika w 190 tce,tak przybywało mi oleju(zawory),że po trasie Łódż-Nowy Sącz i z powrotem przybyło mi pól litra oleju i silnik się nie zatarł. Jeśli olej długo pozostaje czysty to oznaka,że silnik jest w dobrej kondycji(nie dotyczy to Diesli oraz olejów marnej jakości ,ktore mają niedostateczne własnosci myjące i rozpuszczające osady.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

24 Maj 2009, 11:25

Ja mam Diesla i leję Mobil 1 ;)
    stasiowski121

24 Maj 2009, 18:17

A ja powiem tyle, że najprawdopodobniej jutro będe wiedział co się zepsuło, jak się dowiem to napisze ale jeśli chodzi o ten stan oleju to był regularnie sprawdzany i wymieniany, stan oleju był zawsze dobry, więc to chyba nie jest spowodowane olejem, ale mówie dowiem się to napisze Pozdrawiam !
    19MK92
    Nowicjusz

Miejscowość: Lubin

24 Maj 2009, 18:31

stasiowski121 napisał(a):Ja mam Diesla i leję Mobil 1 ;)
    Mobil 1 zawiera opatentowany kompleks molibdenowy,oleje syntetyczne MOBILA zawierają dodatki,które świetnie współpracują z uszczelnieniami starszych konstrukcji silników.Ja też jeżdzę na MOBILU 1 ale kusi mnie od jakiegoś czasu by zalać półsyntetyk z TESCO (tani)klasy też SL :shock: ,mam silnik stary ,zobaczę jak będzie mi chodził na tym oleju ,gdyż w Clio spisuje się super.Potem doleję sobie molibdenu LIQUI MOLY.Jestem ciekaw tylko czy dostrzegę różnice,jestem cholernie ciekaw,bo od samego początku jeżdzę na drogich olejach,naturalnie potem wrócę do oleju syntetycznego(marka nie ma znaczenia,wszystkie znane firmy robią oleje wysokiej jakości)Teraz nawet minerał LOTOS JEST KLASY SL :grin:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

24 Maj 2009, 19:42

Z Tesco to radziłbym ci omijać, jeśli to nie jest sprawdzony markowy olej to dziękuję :D
    Kupiłem raz komputer z Tesco, zepsuł się po 5 miesiącach a o uznanie gwarancji chodziłem do nich przez dwa tygodnie.
    Kupiłem też monitor który wypala oczy...
    Tak że jeśli nie jest to olej specjalnie "wyprodukowano dla Tesco" to może i bym się pokusił.
    stasiowski121

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

24 Maj 2009, 20:15

Wlałem ten olej do Cliówki gdyż przeczytałem kiedyś na forum,że ktoś zatarł na nim silnik,ja w to nie uwierzyłem,ze ten olej był tego przyczyną,Clio dwa lata jeżdzi na tym oleju,olej zachowuje się typowo dla olejów wysokiej jakości,płucze dobrze silnik ,nie ma wycieków.Już go kupiłem,zapłaciłem za 6 l około 60 zł.Naturalnie zaznaczam takiego oleju nie nalałbym do nowoczesnej jednostki z filtrem cząstek stałych ,turbodiesla czy na pompowtryskach.Zobaczę i napiszę jak się sprawuje,jeśli będzie ok to to będzie dobra propozycja dla tych ,którzy muszą liczyć się z groszem,nie każdego jest stać by płacić za olej ponad stówę za 4 l a potem bulić po 40 zł za litr na dolewki. :wink: Naturalnie masz rację,że należy omijać oleje niemarkowe jednak zżera mnie ciekawość czy poczuję różnicę w spalaniu itd!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

25 Maj 2009, 20:40

Witam ! Znam już przyczyne dymu, brzdęków (astra naprawiona) otóż strzelił mikropasek, to on narobił tyle zamieszania ;)

[ Dodano: Pon Maj 25, 2009 21:42 ]
    O prosiłbym odrazu o schemat jakiś schemat gdzie dokładnie ten mikropasek się znajduje i odrazu jak ktoś ma to prosze o wszelakie schematy silnika i nie tylko dotyczące ASTRY F silnik 1.6 16v ECOTEC xD NO JAK PANOWIE MACIE COSIK ?
    19MK92
    Nowicjusz

Miejscowość: Lubin