Holandia - jak ubezpieczyć

24 Lut 2012, 22:06

Chce w tym roku jechać do Holandii do pracy... kupię tam samochód tylko jak mogę to ubezpieczyć? pod koniec czerwca chce kupic i wrócic nim do Polski na tydzień i nie zdąże go przerejestrować dlatego chce go ubezpieczyć na ok 3 miesiące bo dopiero wróce w połowie września... jak mozna takie coś zrobić i ile to może kosztować? Zaznaczam ze jestem kierowcą bez żadnych zniżek i mam 19 lat...
lonski2
Nowicjusz

Miejscowość: Leśno

25 Lut 2012, 20:43

Kupujac auto w holandii tablice masz wazne na 14dni. A w polsce mozesz sobie kupic ubezpieczenie ale za taka jazde z tym ubezpieczenie w polsce dostaniesz mandat 0d 100zl do 500zl i jeden punkt karny bo tablice stracily waznosc. A za granica to juz lepiej nie mowic. Takze jedene wyjscie to przyjechac i zarejstrowac bo celny zalatwisz za jeden dzien tlumaczenia tak samo i skarboweke moze 2dni i idziesz rejestrowac.
robertn24
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: crafter

26 Lut 2012, 09:51

Czyli najlepiej nie kupować jeśli będę chciał wrócić na tydzień do Polski lub kupić, przyjechać nim i zostawić żeby tata go zarejestrował ?
lonski2
Nowicjusz

26 Lut 2012, 10:36

lonski2 napisał(a):przyjechać nim i zostawić żeby tata go zarejestrował ?

Musisz napisać upowaznienie na "starszego"/w WK są gotowce/ ze moze zalatwić wszystkie sprawy związane z rej.pojazdu.Nie wiem jak to działa w UC i US...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Lut 2012, 20:13

robertn24 napisał(a):Kupujac auto w holandii tablice masz wazne na 14dni. A w polsce mozesz sobie kupic ubezpieczenie ale za taka jazde z tym ubezpieczenie w polsce dostaniesz mandat 0d 100zl do 500zl i jeden punkt karny bo tablice stracily waznosc. A za granica to juz lepiej nie mowic. Takze jedene wyjscie to przyjechac i zarejstrowac bo celny zalatwisz za jeden dzien tlumaczenia tak samo i skarboweke moze 2dni i idziesz rejestrowac.

Naturalnie, przy takiej wysokości kar nie ma sensu ryzykować.
EuCO
Nowicjusz

01 Mar 2012, 18:42

Tak tylko jest ten problem, że jak już go bede rejestrować, dostane nowe tablice i z tym zmieszcze się w jednym tygodniu ale nie bede mieć "twardego" dowodu, będzie tymczasowy a on jest ważny chyba 3 tyg... a nie będe do Polskie wracać po wyjeździe przez ok 1.5 miesiąca...
lonski2
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2017
    Już po raz VI w Warszawie odbył się OffRoad Show Poland. Zwiedzający mogli oglądać najnowsze modele aut z segmentu 4x4, samochody przygotowane do turystyki oraz do sportu, quady, motocykle, kampery oraz zapoznać się z bogatą ...
    Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...