Homologacja na ciężarowe dla pojazdu ciężarowego

07 Kwi 2012, 17:23

Witam!
Kupiłem ostatnio na firmę Mercedesa Sprintera 411 o dmc do 3,5t. Mój księgowy od razu zasięgnął języka w US i dowiedział się że mimo iż w dowodzie rejestracyjnym jest wbite POJAZD CIĘŻAROWY muszę mieć homologację na ciężarowe by móc odpisywać Vat. Po mojemu auto samo w sobie jest cięzarowe i nie da się go przerobić na osobówkę, ale pan w US stwierdził że, auto jest do 3,5t to muszę zrobić homologację. Moje pytanie jest takie: Czy mimo iż auto jest cięzarowe samo w sobie muszę robić homologację czy nie?
domino184
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 10 2003
Auto: Ford Focus mk2

07 Kwi 2012, 21:18

Jezeli w homo jest ciezarowe to jest ciezarowe i nic wiecej w tym temacie... :!: :!: Mysle ze chodzi o dodatkowe BT na VAT...Oczywiscie wtedy musisz jechac na OSKP i przeprowadzic takie badanie..Dostajesz dokument z takiego badania i przedstawisz go w WK a wtedy w DR wpisuja Ci np;VAT-1,2,3, lub 4 ...Taki wpis uprania do odpisywania VAT od zakupu paliwa itp. ...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana opon na letnie w czasie koronawirusa (COVID-19)
    Jeżeli pracujemy zdalnie i nie musimy poruszać się samochodem nie jest on nam niezbędny do naszej pracy warto odłożyć zabieg zmiany opon z zimowych na letnie w czasie epidemii. W całej Polsce występują kontrole i jeżeli okaże ...
    Volvo V40 R-Design - sportowa odmiana nowego modelu
    Na targach motoryzacyjnych w Paryżu po raz pierwszy zostanie zaprezentowana sportowa odmiana nowego modelu Volvo V40 - R-Design. Auto ze zmienionym zawieszeniem i topowym silnikiem T5 o mocy 254 KM, będzie rywalizować ze ...