Rejestracja samochodu dostawczego z Danii

14 Kwi 2012, 13:59

Witam.

Na początku przedstawię sprawę o co mi chodzi.

Założyłem firmę polską której właścicielem firmy jest firma duńska , jako że jest to firma transportowa chcemy aportem wnieść dwa samochody dostawcze do 3.5t na stan firmy , samochody w tym momencie maja tablice duńskie i chcemy je przerejestrować na polskie ,mam tylko dokumenty rejestracyjne tych samochodów przetłumaczone na język polski , czy możecie mi powiedzieć co dalej?? czy trzeba tymi samochodami przyjeżdżać do polski i robić nowy przegląd gdyż na tą chwilę mają ważny przegląd techniczny ale duński oraz jakie koszty są związane z taką rejestracją samochodu , będę wdzięczny za każde wskazówki czy jakieś opłaty celne itp itd wchodzą w grę.

Pozdrawiam.
gacv
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

14 Kwi 2012, 19:57

gacv napisał(a): czy trzeba tymi samochodami przyjeżdżać do polski i robić nowy przegląd gdyż na tą chwilę mają ważny przegląd techniczny ale duński

Jezeli maja na chwilę obecną wazne OBT zrobione w Danii to nie musisz tego powtarzać w Polsce.Jednak będzie lepiej jezeli dokumenty te przedstawisz w WK.Nie wiem czy terminy OBT będa zgodne z polskimi.Tam Ci to dokładnie powiedza...
gacv napisał(a):czy trzeba tymi samochodami przyjeżdżać do polski
Musisz przyjechać do Polski ze względu na to iz nawet jezeli będzie honorowane OBT wykonane w Danii to i tak jedziesz na SKP celem ustalenia danych niezbędnych do rejestracji w Polsce/rok prod.,naciski na oś itp./Koszt takiego przegladu to 60,-
gacv napisał(a):czy jakieś opłaty celne
Za cięzarowy nie płcisz akcyzy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Kwi 2012, 15:42

Wielkie dzięki za podpowiedź , jutro zawitam do WK i podpytam co z tymi badaniami
gacv
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001