Homologacja na ciężarowe - Pomocy !

14 Sie 2010, 15:06

Witam

Być może moje pytanie jest głupie ale akurat w tej sprawie nie wiem za dużo, więc proszę o pomoc. Słyszałem, że homologacja auta na ciężarowe zwalnia z akcyzy, np. jakbym chciał sprowadzić auto z niemiec. I tu pojawia się moje pytanie, czy mogę uzyskać homologację na cieżąrowe nie mając własnej firmy i uniknąć akcyzy ?
Wiem, że można tak zrobić, jeśli ma sie firmę, ale nie wiem jak to jest jeśli ktoś jej nie ma.
Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
tenziom44
Nowicjusz

Miejscowość: aaaaaaaa

14 Sie 2010, 15:10

tenziom44 napisał(a):, czy mogę uzyskać homologację na cieżąrowe nie mając własnej firmy i uniknąć akcyzy ?

Jezeli samochód jest homologowany na ciezarowy to nie ma znaczenia czy Ty kupujesz na firmę czy na siebie jako osobę prywatną.W kazdym z tych przypadków nie płacisz akcyzy... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Sie 2010, 15:16

Ok właśnie o to mi chodziło, dzięki, ale odrazu nasunęło mi się kolejne pytanie. Rozumiem, że jak samochód jest zarejestrowany od razu na ciężarowe, to nie ma problemu, ale co jeśli chciałbym go przerejestrować z osobowego na ciężarowe, bo słsyzałem, że według polskiego prawa homologacja na cięzarowe musi być wydana przez producenta samochodu ? Ja natomiast znalazłem niemiecką firmę, która robi homologację na ciężarowe za 750 Euro bodajze, czy jest to zgodne z prawem ?
tenziom44
Nowicjusz

14 Sie 2010, 15:26

tenziom44 napisał(a): że według polskiego prawa homologacja na cięzarowe musi być wydana przez producenta samochodu ?

Masz bardzo dobry słuch... :!: :!: :mrgreen:
tenziom44 napisał(a):Ja natomiast znalazłem niemiecką firmę, która robi homologację na ciężarowe

Nie Ty pierwszy,bo juz mialem takie na SKP...
tenziom44 napisał(a):czy jest to zgodne z prawem ?

Nie dawno właśnie na tym forum gościu pisał ze ma problemy /właśnie tak zrobił/bo go czepia UC.Ale jak się to skończyło to nie wiem.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

14 Sie 2010, 15:32

No właśnie trochę się tego boje, a nie da się tak, że podjade do jakiegoś seriwsu/dealera samochodu którego chce kupić i oni mi zmienią homologację i przybiją pieczątkę np. założmy VW jeśli bym VW kupował oczywiście, i by było że homologacja wystawiona prezz producenta ??
Wiem, ze może to głupie, ale szukam po prostu jakiegoś wyjscia ;D ??
tenziom44
Nowicjusz

14 Sie 2010, 15:52

tenziom44 napisał(a): że podjade do jakiegoś seriwsu/dealera samochodu którego chce kupić i oni mi zmienią homologację i przybiją pieczątkę np. założmy VW jeśli bym VW kupował oczywiście, i by było że homologacja wystawiona prezz producenta ??

Nie jest to takie głupie jak napisałes to nizej.Myslę ze w niemcowni jest do załatwienia od ręki/bo chyba nie myslałes to robić u nas :?: :?: /
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

14 Sie 2010, 16:00

Bez obaw, oczywiscie ze robiłbym to w niemczech. No to mnie trochę pocieszyłeś i dzięki za info i pomoc :)
Pozdrawiam
tenziom44
Nowicjusz

14 Sie 2010, 16:00

Ps.Ale wtedy chyba 750 euro to będzie za mało.No chyba ze masz duzo do zyskania.. :!: :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

14 Sie 2010, 16:12

Ok. Jak będę już zdecydowany na zakup czegoś to zrobie dokładne rozeznanie i zobacze czy mi się opłaci ;)
tenziom44
Nowicjusz

14 Sie 2010, 16:44

tenziom44 napisał(a): zobacze czy mi się opłaci

Jak byś to robił w miarę oficjalnie w serwisie to niech Ci zmienią homo pojazdu na ciezarowy.. :!: :!: A wtedy bądz pewny ze spoko kimasz... :!: :!: :grin:
Oczywiscie zmiana w odwrotna stronę u nas po jakimś czasie to juz pikuś... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

15 Sie 2010, 08:29

No dobra to teraz już chyba całkiem głupie pytanie, ale dociągne temat do końca, żeby mieć pewnosć :). Jeżeli bym miał ten samochód z homologacją ciężarowa, to akcyzy nie muszę płacić, ale co z podatkiem VAT, z tego co wiem to jesli nie mam firmy to podatek musze zapłacić, chyba że się mylę ?

Pozdrawiam ;)
tenziom44
Nowicjusz

15 Sie 2010, 12:11

tenziom44 napisał(a):, ale co z podatkiem VAT,

Nie wiem czy akurat w tym przypadku będzie chodziło o ten rodzaj podatku ale odwiedzin w US niestety nie unikniesz... :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

15 Sie 2010, 12:16

Ok, dzieki, tak myślałem, ale upewnić się jest zawsze lepiej ;)
tenziom44
Nowicjusz

18 Sie 2010, 15:41

Witam. Pytanie na temat homologacji. Czy we francuskim dowodzie rejestracyjnym można sprawdzić czy auto ma homologację na ciężarowe? Gdzie wogóle można sprawdzić czy auto jest ciężarowe czy osobowe?
marco86
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

23 Sie 2010, 14:20

Witam,
we francuskim dowodzie pole J.1 oznacza rodzaj pojazdu VP to np. samochód osobowy a CCTE to półciężarówka/samochód ciężarowy (CAMIONNETTE).
W starszych dowodach rejestracyjnych, nie unijnych rodzaj pojazdu nazywa się GENRE

tu możesz zobaczyć wzór francuskiego dowodu rejestracyjnego
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam