Ubezpieczenie używanego samochodu jeszcze nie przerejstrowan

19 Sie 2010, 20:52

Czy ubezpieczenie po zakupie samochodu znaczy jeszcze przed przerejestrowaniem jest nadal na poprzedniego właściciela? Chodzi mi np. o sytuację gdy osoba kupująca auto spowoduje wypadek a nie przerejestruje jeszcze auta na siebie to czy poprzedni właściel utraci zniżki na ubezpieczenie?
piotrek.456
Nowicjusz

Miejscowość: Garwolin

19 Sie 2010, 20:56

Z tego co się orientuję OC jest przypisane do auta.
No i według przepisów możesz przez 30 dni jeździć na ubezpieczeniu poprzednika.
Więc logicznym wydaje się sytuacja, kiedy poprzedni właściciel nie straci zniżek.
W razie czego może pokazać umowę sprzedaży auta i wtedy wszystko będzie jasne.
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

22 Sie 2010, 22:59

unknownman napisał(a):Z tego co się orientuję OC jest przypisane do auta.
No i według przepisów możesz przez 30 dni jeździć na ubezpieczeniu poprzednika.
Więc logicznym wydaje się sytuacja, kiedy poprzedni właściciel nie straci zniżek.
W razie czego może pokazać umowę sprzedaży auta i wtedy wszystko będzie jasne.

Jesteś w błędzie ja kupiłem auto bez ubezpieczenia pojechałem go ubespieczyc na starych numerach i dopiero potem do wydziału komunikacji po nowe tablice.
Na Stare brałem pełen pakiet AC OC NW i nie było najmniejszego problemy z wypisaniem aneksu z nowym numerem rejstr.
n5300
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

23 Sie 2010, 13:44

Pytanie nie dotyczy raczej kupowania polisy, a odpowiedzialności poprzedniego właściciela do czasu przerejstrowania samochodu. I unknownman ma rację. Poprzedni właściciel nie straci zniżek za wypadek nabywcy, bo sam również zgłasza, że samochód sprzedał i do czasu przepisania polisy czy też przerejestrowania pokazuje umowę jako dowód na to, że to nie on był sprawcą wypadku. jesli jeszcze nie zdążył zgłosić sprzedaży to ubezpieczyciel po szkodzie zwróci się do poprzedniego (wg polisy) a po okazaniu umowy - trafi wreszcie do właściciela obecnego.
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia cee’d - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczną wersją silnikową jest 1,6 CRDi o mocy 136 KM. Według danych producenta tak skonfigurowany samochód spala średnio 4,4 l/100 km (w trybie miejskim jest to 5,1 l/100 km, natomiast w trasie wynik ...