Honca Civic '95 4/5D falowanie obrotów

04 Lut 2011, 18:54

Witam,
Od około tygodnia mam Hondę Civic '95. Nie będę się rozpisywać. Mam problem, liczę na państwa pomoc.
Silnik jest zgazowany od ponad roku, wcześniej pracowal idealnie i na benzynie i na gazie. Od dwóch dni zaczęło się falowanie obrotów. Uruchomienie silnika, chwila na ogrzanie i zaczynają sie skoki obrotów. Na gaz się nie chce przełączyć, bo nie może sie ogrzać(jutro ide do mechanika do wymianę płynu chłodniczego)
Jak myślicie, może to się wiązać z chłodnica?
Chłodnica zimna, kanaliki i przewody też.

Wysłucham każdej rady

BTW. Jeśli pomyliłem tematy/działy-wybaczcie mi. Jestem nowy :)
Turowsky
Nowicjusz

Miejscowość: Raciąż

05 Lut 2011, 13:02

ze zimny to wina termostatu ale falowanie obrotow nie powinno sie z tym wiazac wedlug mnie
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

05 Lut 2011, 13:44

Hmm. Może być winny silniczek krokowy?
Turowsky
Nowicjusz

06 Lut 2011, 11:06

oczywiscie ze moze byc ale nie musi no ale to czasta przyczyna falowania
kamilszczak01

06 Lut 2011, 23:16

Problem falowania obrotów zażegnany :-) Jedyne co mi pozostaje to wymiana gumy pod głowica i przegubu zewnętrznego, bo coś mi uderza z lewej strony. Nie wiecie ile to może kosztować i jakie części kupić?Nie wiem czy ze szrotu jest jakiś sens kupywać.
Nadal niestety jestem na "łasce" rodzinki i z kosztami muszę się liczyć...
Turowsky
Nowicjusz

07 Lut 2011, 09:33

Jak jedziesz prosto to przeguby się nie odzywają jak chcesz sprawdzić przeguby to na jakimś parkingu skręć koła na max i rób kółka raz w jedną raz w drugą i jak wtedy usłyszysz regularne stukanie to znaczy,że przeguby zaczynają się kończyć i trzeb myśleć o wymianie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...

07 Lut 2011, 18:01

@PrezesArtek, dzięki za cenna wskazówkę :) Sprawdzałem jak mi radziłeś i przegub jest zdrowy. Kamień z serca spadł. A przyczyną uderzania było słabo dokręcone koło...
Ech, aż wstyd się przyznać :-) Dzięki Panowie.

Hmm... Wszystkie problemy rozwiązane. Temat można zamknąć :)
Turowsky
Nowicjusz