Honda Accord 2.2 I-CDTI - 2004r. - chwilowe zaniki mocy

24 Lis 2009, 12:11

Witam,

Jeżdżę w/w samochodem i od pewnego czasu mam zaniki mocy z rana, kiedy samochód jest zimny po całej nocy (lub stoi gdzieś przez pare godzin lub dłużej). Samochód nie gaśnie, lecz w trakcie pierwszych ok 5 minut jazdy nagle (zwłaszcza na małych obrotach, ale to nie reguła) traci całkowicie moc - tak jakbym spuścił noge z gazu. Nawet na luzie jak wciskam gaz to obroty albo nie ida góry albo idą baaaaardzo wolno. Oczywiście nawet na 1 biegu nie da się jechać (bo auto jest za słabe) to mija po ok 10-20 sekundach i zdarza sie 2-3-4 razy przy zimnym silniku i potem już jest super.
Byłem w salonie i powiedzieli, że to łańcuszek rozrządu, który wymieniłem 4 dni temu. Miało byc super, ale... ku mojemu zdziwieniu nie wiele się zmieniło....

Czy ktoś może wie co to może byc i gdzie szukać pomocy?????

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam....
Ostatnio edytowany przez sathell, 24 Lis 2009, 14:00, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam...
sathell
Nowicjusz

Miejscowość: Gdansk
  • 24 Lis 2009, 19:06

w tych samochodach z tym silnikiem czesto nie kontaktuja lub uszkadzaja sie czujniki połozenia pedału przyspieszenia (gazu) co powoduje ze komputer nie dostaje informacji ze pedał jest wcisniety i nie podnosi obrotów silnika
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

24 Lis 2009, 20:07

Możliwe,że masz kłopot z ciśnieniem na szynie.Sprawdź czy ten model ma pompkę paliwową w zbiorniku.Ciśnienia na szynie sam nie sprawdzisz.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

24 Lis 2009, 22:59

mlody861 napisał(a):w tych samochodach z tym silnikiem czesto nie kontaktuja lub uszkadzaja sie czujniki połozenia pedału przyspieszenia (gazu) co powoduje ze komputer nie dostaje informacji ze pedał jest wcisniety i nie podnosi obrotów silnika

Zaniki mocy zdarzaja sie tylko z rana (po dluzszym postoju) i mniej wiecej zawsze po tym samym czasie - ok 1-2min. Jezdze codziennie do pracy wiem wiem juz w miare dokladnie na ktorym rondzie strace moc lub na ktorym odcinku drogi. Potem juz jest super. Czy to mozliwe ze to pedal????? Poza tym odroty po wcisnieciu gazu (na luzie lub sprzegle) ida do gory,ale baaaaardzo wolno. Po tym jak przeskoczy ok 3tys to juz idzie ladnie....

[ Dodano: Wto Lis 24, 2009 23:07 ]
    andrzej_124 napisał(a):Możliwe,że masz kłopot z ciśnieniem na szynie.Sprawdź czy ten model ma pompkę paliwową w zbiorniku.Ciśnienia na szynie sam nie sprawdzisz.

Jak moge to sprawdzić? Znalazłem instrukcje, ale nie mogłem nic o tym w niej znaleźć.
    Czy naprawa/wymiana/sprawdzenie mogłoby być kosztowne? Jestem właśnie po wymianie łańcuszka rozrządu, pełnym serwisie z wymianą wszystkich filtrów, wszystko w salonie i właśnie przed świętami ;) Nie chce do świąt odwiedzać salonu hondy co tydzień ;)

Zastanawiałem się czy może nie przeprogramować CPU w nim. Kolega miał (chyba) podobny problem w Mitshubishi (tracił moc prawie ciagle) i po przeprogamowaniu CPU samochód chodził dobrze... ?
    Pozdrawiam...
    sathell
    Nowicjusz

Miejscowość: Gdansk