Honda Accord 2.2i-CTDi czy Alfa Romeo 159 JTDm

09 Mar 2011, 09:35

Chcę kupić auto do 40-42tys. zastanawiam się nad Honda Accord 2.2i-CTDi lub Alfa Romeo 159 JTDm. Które z nich jest lepsze, mniej awaryjne, i robi lepsze wrażenie na drodze? Moim głównym priorytetem jest to ,żeby eksploatować autko przez 5 lat w tym czasie zrobić 100.000 km i nie martwić się, że się rozkraczy w trasie. Accord ma lepszą opinię od Alfy ale w tej cenie kupie auto z 2005r. a Alfe z 2007r. Byłem już przekonany do Hondy ale poczytałem, że Alfy to już nie takie szroty jak kiedyś. Więc zgłupiałem zupełnie i nie wiem już co kupić.
MouseMan
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

09 Mar 2011, 10:20

Co do wrażeń na drodze t pomijając wygląd(moim zdaniem kategoria zdecydowanie na korzyść Alfy) to warto zobaczyć:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek[/youtube]

przepaść(1 miejsce Alfa, ostatnie Honda) na korzyść włoszki.
To auta o zupełnie różnym przeznaczeniu więc musisz się określić czy chcesz mało funkcjonalny ale piękny i dając masę frajdy samochód jak Alfa czy Hondę czyli wygodny, emerytowóz z dobrą opinią.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 09 Mar 2011, 16:13, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Mar 2011, 10:45

Ja kiedyś kupiłem tylko jeszcze starszego Accorda i po kilku dniiach przejechalem sie 156 2,4 JTD. Z auta byłem zadowolony ale żałowalem że nie jest to Alfa.
159 ma dobre opinie i jeśli byś znalazł z silnikiem 2,4 JTD to frajda z jazdy będzie niezła i powinienes być zadowolony.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

09 Mar 2011, 11:17

Oba dobre, zarówno JTD jak i 2,2-litrowy diesel Hondy mają niezłe opinie. Accord podobno jest najmniej awaryjnym autem klasy średniej, ale na Alfę z dieslem też raczej nie ma co narzekać.

Accord wygląda groźnie, ale jeździ bardziej "dystyngowanie" niż Alfa, która zachęca do szaleństw (przynajmniej tyle wiem z opinii, bo Alfą 159 nie jechałem)

Najlepiej szukać wśród tych 2 modeli i wybrać taki który będzie w najlepszym stanie (to szczególnie ważne w samochodzie używanym), nieważne czy będzie to Honda czy Alfa powinieneś być zadowolony.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

09 Mar 2011, 12:53

mysle ze alfa sie teraz bardzo dobrze prezentuje na arenie miedzynarodowej
bardzo sie poprawila bezawaryjnosc tych samochodow
honda tez jest znana ze swojej bezawaryjnosci wiec mysle ze oba samochody sa dobre wiec zostaje tobie jedynie kwestia gustu pozdrawiam
bo w zyciu trzeba zap********
szarik
Początkujący

Miejscowość: Chorzow

09 Mar 2011, 15:39

Prawdę mówiąc to interesuje mnie różnica awaryjności obydwu samochodów. Nie chcę kupić autka i od razu robić remont silnika albo że pojadę w dłuższą trasę i mi się rozkracze na drodze.
MouseMan
Nowicjusz

09 Mar 2011, 16:05

Popatrz nad VW Jetta za te pieniądze dostaniesz młode autko, najlepiej z silnikiem 1.9 TDI znajomy ma i bardzo sobie je chwali.
pawlo
pawlo0508
Nowicjusz

Miejscowość: Błaszki

12 Mar 2011, 11:23

Odświeżam temat. Z góry dziękuję za dodatkowe opinie.
MouseMan
Nowicjusz

12 Mar 2011, 13:41

Bierz Alfe!!
MlodyBarney
Początkujący

Miejscowość: Chorzów