Jaki pierwszy samochód kupić?

06 Mar 2011, 14:15

Witam. To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o przymrużenie oka na moje błędy w pisowni, składni itp. Jestem o krok od zdania egzaminu na prawo jazdy i zaczynam poszukiwania pierwszego samochodu. Kwota jaką dysponuję to 10000zł. Dziennie do szkoły muszę przemierzyć 25 km w jedną stronę, więc auto musi być oszczędne. Chciałbym również aby mój samochód wyróżniał się z tłumu szarych clio, punto, tico itp. Co byście polecili koledzy?
Hondurasik
Nowicjusz

Miejscowość: Bełchatów

06 Mar 2011, 14:46

Polecam różowy karawan :mrgreen: (będzie się rzucał w oczy).

A tak poważnie to mogę Ci polecić seata ibizę II FL 1.4 nie wielkie gabaryty, małe spalanie, myślę, że by Ci odpowiadał. :grin:
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P

06 Mar 2011, 15:07

Ja polecam Civica albo 323f z gazem... ładna felga,lekkie obniżenie ,wydech i wyróżnie sie troche :razz: Ibiza też daje rady
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

06 Mar 2011, 16:06

Witaj.
Moim pierwszym samochodem był i nadal jest Rover 214, są różne opinie na temat tych samochodów natomiast ja, nie mogę powiedzieć o swoim złego słowa. Spełnia wszystkie warunki jakie interesują Ciebie, jest ekonomiczny, a zarazem wyróżnia się z tłumu. Jeżeli chcesz mogę Ci nawet podesłać na maila jego zdj i sam zobaczysz że jest to auto jedyne w swoim rodzaju...
dominator1988
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazowieckie
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Focus 1.8 tdci

06 Mar 2011, 16:56

a takie coś?http://moto.allegro.pl/honda-prelude-2-2-vtec-4ws-inna-niz-wszystkie-i1487308494.html napewno zrobi wrazenie,no i :mrgreen: masz gaz
BVB GÓRĄ!!!!!
szczupak25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Den Haag

06 Mar 2011, 17:10

To ja polecam Alfę albo Lancię. Mało ich jeździ i się wyrózniaja szczególnie w fajnym czerwonym kolorze.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    System otwierania samochodu aplikacją na telefon
    Toyota, największy producent samochodów na świecie, jest zainteresowana inwestowaniem w nowe formy korzystania z samochodów, takie jak car-sharing. Z myślą o usprawnieniu takich usług opracowała nowy system ...

06 Mar 2011, 19:39

a może focus 1 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko czy wyroznia sie z tlumu?
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

10 Mar 2011, 14:11

szczupak25 napisał(a):a takie coś?http://moto.allegro.pl/honda-prelude-2-2-vtec-4ws-inna-niz-wszystkie-i1487308494.html napewno zrobi wrazenie,no i :mrgreen: masz gaz

Taka honda by mi odpowiadała, lecz za duży silnik: 2.2. Kiedyś na aukcji widziałem swifta po tuningu (rocznik 2006 pojemność 1.4) i taki samochód mi się bardziej podoba, lecz był za drogi (30000) to za dużo. Ale już w dobrym kierunku idziemy. A może tak żeby się wyróżnić to jeep wrangler z instalacją. Fakt silnik duży, ale w teren to to pojedzie i fajnie wygląda.
Hondurasik
Nowicjusz

10 Mar 2011, 14:21

Naoglądałeś się chyba "Młodych wilków" :wink: Przeraża Cie duży silnik a myślisz o Wranglerze;spalanie,ubezpieczenie,naprawy mogą dać Ci w kość :wink:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

10 Mar 2011, 16:39

a masz jakies sprecyzowane wymagania dot twojego wymazonego autka? tzn segment rodzaj paliwa wyposazenie rodzaj nadwozia (2d, 3d, 4d, 5d, hb, lb, sedan, kombi ;) moze vanik:D)
oczywiscie zartuje ale latwiej by bylo wtedy cos doradzic :)
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

10 Mar 2011, 17:13

ja teraz też przymierzam się do kupna auta,ale ze swojego doświadczenia (zdałem rok temu prawko ) powinieneś poszukać czegoś do 5000-6000tys. na początek
Ja teraz będę raczej kupował Honde Civic dużo ludzi pisze że wytrzymałe silniki i fajna dynamika jazdy
qpa15
Nowicjusz

Miejscowość: łodz

10 Mar 2011, 22:34

No to tak. Autko MUSI być oszczędne, (nie może palić więcej niż 8l benzyny na 100km, lub 6l oleju napędowego jeżeli miałby być to diesel) MUSI wyróżniać się z tłumu, czyli nie może być częstym samochodem na Polskich drogach. Nadwozie nie gra roli, lecz nie zasmuciłbym się jak bym mógł nim 4 osoby przewieźć (zawsze znajomych można do szkoły podwieźć i się zwróci za paliwo[w tym przypadku spalanie może być nieco wyższe , ale tylko w wersji 4 osobowej]) Myślałem nad smartem forfour lecz trudno znaleźć dosyć dobrego w granicach do 11k. Znalazłem taki: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tyle że nie jest opłacony, ma uszkodzenia, i niezarejstrowany. Podoba mi się również suzuki vitara (ze względu że mam jeszcze trochę gruntu z lasem to można po lesie poszaleć) Ale tutaj wchodzi w grę dosyć paliwożerna jednostka napędowa i zmęczona konstrukcja w egzemplarzach przy około 10.000żł. Może jakieś inne samochody polecicie?
Hondurasik
Nowicjusz

10 Mar 2011, 22:53

Fiat Multipla 1.9JTD- jest oszczędny i się wyróżnia.
Smarta forfour sobie odpuść, w tej cenie to będzie śmieć.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Mar 2011, 23:44

Jasiek90 napisał(a):Fiat Multipla 1.9JTD- jest oszczędny i się wyróżnia.
.

Jemu chyba nie chodziło o takie wyróżnienie,bo gdybym chciał narobić sobie obciachu to wziąłbym multiple,ale jemu chodzi chyba o ochy i achy.
Mercedes_SLS94
Nowicjusz

Miejscowość: R-sko

11 Mar 2011, 17:53

multipla to najbrzydsze auto jakie widzialy moje oczy!
vorio
Nowicjusz

Miejscowość: Zielonka