Honda Accord 7 2.0 155 szum z silnika

08 Maj 2019, 21:54

Witam przekopałem cały internet , aby odnaleźć przyczynę szumu spod maski. Mianowicie mój problem polega na tym gdy silnik pracuje na biegu jałowym , słychać jakby szum spod maski gdy wcisnę sprzęgło ustaje. Biegi wchodzą leciutko przy prędkościach autostradowych 140-160 w środku jest cisza , jedynie na biegu jałowym występuje ten szum gdy wcisnę sprzegło bądź wrzucę bieg ustaje. Dodam , że sprzęgło bierze po puszczeniu jego okolo 1-2cm ale musze puścić prawię całe aby żwawo ruszyć. Macię może jakieś pomysły co to może być moi drodzy ? :/
WojtekOlsztyn
Nowicjusz

08 Maj 2019, 22:14

jeszcze tylko taki dopis czytałem , że to może być łożysko sprzęgła '' Może się również zdarzyć, iż łożysko hałasuje bez obciążenia, a podczas wciśnięcia pedału sprzęgła szum ustaje. '' bądź jakieś łożysko w skrzyni.
WojtekOlsztyn
Nowicjusz

09 Maj 2019, 16:36

Byłem dziś na przeglądzie gazu regulacji zaworów wymianie oleju silnikowego filtru oleju oraz filtru powietrza i szumu nie ma . Teraz jak położę się pod samochod po wcisnieciu sprzegla słychać jakby metal o metal obijal czy to wszystko są objawy zużytego sprzegla ?
WojtekOlsztyn
Nowicjusz

21 Maj 2019, 11:57

WojtekOlsztyn napisał(a):Mianowicie mój problem polega na tym gdy silnik pracuje na biegu jałowym , słychać jakby szum spod maski gdy wcisnę sprzęgło ustaje.

WojtekOlsztyn napisał(a):że to może być łożysko sprzęgła
Racej nie bo szum jest słyszalny przy puszczonym pedale sprzęgła, przy łożysku oporowym występowałby przy wciśniętym sprzęgle. Szum taki może powodować zużycie skrzyni biegów lub jakiś jej elementów. Warto tu sprawdzić stan oleju ewentualnie go wymienić. Jeżeli szum ustawał po wciśnięciu sprzęgła to silnik możesz wykluczyć z podejrzeń.
WojtekOlsztyn napisał(a):Byłem dziś na przeglądzie gazu regulacji zaworów wymianie oleju silnikowego filtru oleju oraz filtru powietrza i szumu nie ma
Hm… ciekawa sprawa.
WojtekOlsztyn napisał(a):Teraz jak położę się pod samochod po wcisnieciu sprzegla słychać jakby metal o metal obijal czy to wszystko są objawy zużytego sprzegla ?
Czyli wychodzi na to że to zupełnie coś innego i teraz może to wskazywać na łożysko oporowe w skrzyni biegów. Jak na wciśniętym sprzęgle wrzucisz jakiś bieg to to stukanie nie zmienia się?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!