Honda Accord 8 2.0 Executive

03 Maj 2020, 09:16

Dzień dobry, moi drodzy. :)

Wielokrotnie otrzymałem już pomoc na tym forum, dlatego liczę, że choć trochę poznam Wasze opinie na temat samochodu, który chcę kupić.

Jest to sedan Honda Accord 8 generacji w wersji Executive. Silnik 2.0, 156 koni, najlepiej w benzynie/benzyna+lpg.

Czy ktoś z Was miał już do czynienia z tym modelem? Jakie opinie macie na temat tego samochodu? Na co zwracać uwagę przy ewentualnych oględzinach samochodu?

Tutaj link do podglądu przykładowej aukcji takiego modelu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam!
wolfu
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

03 Maj 2020, 10:17

wolfu napisał(a):Na co zwracać uwagę przy ewentualnych oględzinach samochodu?

Na rdzę od spodu. Mechanicznie ogólnie spoko

Naprawdę rozważasz wydanie 38k na dwunastoletniego accord'a?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Maj 2020, 10:22

A co w tym dziwnego, ze 12 letni accord kosztuje 38k?
Jest pelno innych marwk, ktore tez tyke kosztuja w tym wieku, a nawet wiecej.
Rowniez tutaj na forum polecane..
tmk90
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Rover 75
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001

03 Maj 2020, 10:31

Panowie, to tylko link żeby pokazać o jaki samochód mi chodzi. Nie planuję kupna samochodu z linku, a szczerze mówiąc nawet go nie oglądałem, chciałem na szybko znaleźć tylko model, który chcę kupić :)

A chcę kupić z rocznika 2009-2011, cena do 30 tysięcy, wersja Executive, najlepiej Benzyna/Benzyna+LPG (podobno te silniki są bardzo dobre do gazowania). Najprawdopodobniej będę sprowadzał z Niemiec, bo tam zarówno ceny niższe, jak i stan samochodu lepszy. W obecnej sytuacji epidemii jest to trochę utrudnione, dlatego zanim się tam wybiorę na łowy, to chciałem poznać zdanie bardziej doświadczonych osób :) na takie tematy odnośnie stricte kupna - na co zwracać uwagę przy oględzinach.

Wiem właśnie, że Accordy (Hondy ogólnie) cierpią na słabą blachę i dość szybko łapią rdzę. Obecnie mam 18-letniego Civica, 110km. Rdza faktycznie zaczyna delikatnie łapać na masce, na nadkolach, ale podejrzewam że podwozie i głębiej pod maską ta korozja jest już w dużym stopniu. Ale pomimo tego, auto spisuje się świetnie, nigdy na nie nie narzekałem, na trasie gnam tylko lewym pasem. Dlatego też planuję dalej iść w Hondy, a konkretnie w Accorda 8gen, który mi się niesamowicie spodobał :)
wolfu
Nowicjusz

03 Maj 2020, 13:26

Silnik 2.0 -VTEC nosi opinię bardzo dobrego i niezawodnego. Jak jest w gazie, to trzeba pamiętać, żeby cop jakiś czas regulować zawory, bo w tym silniku regulacja jest mechaniczna. Wbrew pozorom trzeba do tego poszukać naprawdę sumiennego mechanika, bo większość robi to byle jak, czego skutki są opłakane.
Tak jak u poprzedników, często pojawiają się luzy na kierownicy. Zawieszenie jest bardzo dobre, mało awaryjne, a ewentualne wymiany elementów normalnie zużywających się są w miarę tanie. No i niestety jak sam wspomniałeś, największą bolączką jest korozja, która w tym modelu też występuje. Ale jako całość, jest to dość dobre autko.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Maj 2020, 13:57

tmk90 napisał(a):A co w tym dziwnego, ze 12 letni accord kosztuje 38k?

Niekoniecznie Passat B7, Mondeo IV FL spokojnie da rade kupić za tę kasę a będą po 2010 roku z 4 lata młodsze.
Poza tym jest to stara generacja Accorda i to z początku produkcji
chyba nawet Mazdę 6 III dałoby się znaleźć młodszą.

Także co kto woli ale to nie jest jakaś super oferta.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

03 Maj 2020, 14:03

wolfu napisał(a):będę sprowadzał z Niemiec, bo tam zarówno ceny niższe, jak i stan samochodu lepszy.

chyba nie wiesz sam co piszesz :lol:

co do cen to faktycznie czasami u nas może być drogo jeżeli się kupi auto z małym przebiegiem i bezwypadkowe.

U mnie rekord to za Vitarę z 2006R Klient zapłacił 32 000zł :lol:

Ale 1 ręka, Ori lakier, przebieg 120 000km, pełna opcja, auto bez skazy.

Więc zależy co kto szuka.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

03 Maj 2020, 14:54

Niekoniecznie Passat B7, Mondeo IV FL spokojnie da rade kupić za tę kasę a będą po 2010 roku z 4 lata młodsze. Poza tym jest to stara generacja Accorda i to z początku produkcji chyba nawet Mazdę 6 III dałoby się znaleźć młodszą. Także co kto woli ale to nie jest jakaś super oferta.

OK, to znajdź mi Mazde III z silnikiem + 150km w takim budżecie.
tmk90
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Rover 75
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2001

03 Maj 2020, 15:44

Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

03 Maj 2020, 16:46

tmk90 napisał(a):A co w tym dziwnego, ze 12 letni accord kosztuje 38k?

Może i tak. Ale raczej nie są to popularne sedany marek pokroju hondy z dwulitrowym, 150-konnym silnikiem.
Co innego accord a co innego np. lexus gs czy land cruiser. Jako "odpowiednik" accorda możesz wziąć mondeo mk4, citroena c5 czy mazdę 6 II.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Maj 2020, 17:28

wolfu napisał(a):Najprawdopodobniej będę sprowadzał z Niemiec, bo tam zarówno ceny niższe, jak i stan samochodu lepszy.
to jest akurat mit. Tańsze ok, ale z placu od Turka/Albańczyka, prywatne - jesli będą delikatnie uszkodzone (zwykle mają wpisaną adnotację o szkodzie całkowitej).
Prywatne i zadbane będą mieć ceny z kosmosu + dolicz sobie opłaty.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Maj 2020, 20:02

Wracając do tematu Panowie, bo mocno zbaczamy. Już nie patrząc czy kupuje w kraju czy za granicą. Jakieś rady bardziej doświadczonych kolegów, na co zwrócić uwagę przy oglądaniu samochodu? Rdza na karoserii i podwoziu, co jeszcze?
wolfu
Nowicjusz

04 Maj 2020, 18:56

mi właśnie uciekła piękna taka lala za niecałe 6000Euro no szkoda
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie