Honda Accord do naprawy za 4 tys zł

07 Maj 2021, 10:29

Witam,
mam taki dylemat, kumpel ma na sprzedaż Hondę Accord VI 2002, 1,8 i chce za nią 3500-4000 zł.
Problem jest tylko taki że auto ma wady:
- uszkodzony układ kierowniczy - prawdopodobnie maglownica do roboty
- wycięty katalizator - ktoś ukradł
- klima niby działała w zeszłym sezonie ale nie chłodziła jakoś wybitnie, może coś rozszczelnione, już dwa razy była naprawiana
- letnie opony wyjechane czyli śmietnik, dobre tylko zimówki
- pęknięta tylna lampa - jak mocno pada to w środku wszystko potrafi pływać

Reszta ok, rdzy nie ma, silniczek zdrowy 136 koni (teraz bez katalizatora)
Auto od 8 lat w jego rękach.
Tylko czy te naprawy mają sens? Bo wydaje mi się że za 6 tys znajdę może z rok dwa starszą ale sprawną.
Warto się tym autem interesować czy odpuścić?
Zdjęcie
Łysiak
Nowicjusz

07 Maj 2021, 10:35

Jak masz auto bez rdzy i ze zdrowym silnikiem to spróbuj zbić jeszcze cenę i bierz. To że kupisz auto droższe nie znaczy że nie będziesz musiał zaraz do niego dołożyć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Maj 2021, 11:16

Tak jak przedmówca - jeśli uda się cene zbić to warto rozważyć, przy tej cenie ja bym odpuścił.
Okaże się że klima do roboty, np kompresor i co? za taką kasę spokojnie znajdziesz kompakt z działąjącą klimą
A akurat za chwilę sezon i kupisz auto gdzie nie ma klimy?
Z przekładnią też kiepska sprawa bo nowa to pewnie z 1500-2000 trzeba szykować, ewentualnie regeneracja
jak sam nie będziesz działać to sporo wydasz na usługi w serwisach.
Reasumując wszystko rozbija się o cenę- za obecną - ja bym nie kupił.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Maj 2021, 11:21

Znaleźć Honde bez rdzy to już coś niespotykanego więc warte zainteresowania.
Na magiel licz ok 1000
Klima podobnie
Opony 600
Katalizator 400 zamiennik
Na pierdoly i pakiet startowy dodatkowo 1500
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Maj 2021, 12:19

Dzięki Panowie, czyli nastawiać się że drugie tyle włożę? No ale właśnie może poszukać coś innego za te 7 tys? Fakt, że wygoda, komfort i spoko silnik ale takie wkładanie w stare auto, a za chwilę coś znowu wyskoczy.
Nie wiem czy zejdzie z ceny bo on ogólnie chciał za 5 tys go wystawić :D
Ta cena to taka dla mnie.
Łysiak
Nowicjusz

07 Maj 2021, 13:28

Nie rozumiem, skoro znasz faceta który Tobie to sprzedaje i sytuacja jest jasna to po co pytać obcych. Nie masz pewności przy żadnej używce. A jeśli ta honda jakoś wygląda nie ma rdzy i leży Tobie to warto uszanować.

Passat 1.8T 2003 w jakimś tam stanie to wydatek 10k nawet 15k na ten moment.

Zbij cenę na ile konwenanse pozwalają chyba że czujesz ze nie wypada.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie są rodzaje/style tuningu? - opisy
    W tym temacie przedstawiamy style i rodzaje tuningu. Jeżeli znacie jakiś rodzaj tuningu który nie został jeszcze opisany to zapraszam do dodania go poniżej wraz z opisem i jeżeli to możliwe zdjęciem samochodu który ...
    Volvo S90 - pierwsza publiczna prezentacja
    Pierwsza publiczna premiera najnowszego Volvo S90 odbędzie się podczas targów motoryzacyjnych NAIAS w Detroit. Stany Zjednoczone są dla szwedzkiej marki bardzo ważnym rynkiem zbytu, a miejsce premiery luksusowego sedana jasno ...

07 Maj 2021, 14:06

A dlaczego akurat Passat? ja bardziej myślałem o Punto, które pewnie w okolicach 10 tys kupie z 2010 albo Skoda Octavia, jakieś prostsze młodsze i tańsze auta.
Chodzi o to że np u mnie w pracy kumpel kupił kiedyś od kuzyna BMW e36 i to była skarbonka, nie było miesiąca żeby nie stał u mechanika a to płyn wyciekał, zacisk się blokował, nie chciał odpalać, coś stukało itd.
i stwierdził ze już nigdy nie kupi żadnych okazji od rodziny, kolegów tylko od obcych normalnie bez łaski, przynajmniej nie będzie potem miał pretensji że go w rodzinie porobili

Pytam Was bo jestem ciekaw czy ktoś by się pokusił na takie auto, które jest stare i wymaga inwestycji i to sporych, a to jednak nie jest jakiś klasyk, ani Type R :)
Łysiak
Nowicjusz

07 Maj 2021, 14:30

Ile miałbyś kasy na samochód kupowany "na wolnym rynku"? I jakie wymagania?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Maj 2021, 15:37

8-10 tys mogę przeznaczyć na zakup auta.
Wymagania:
- klimatyzacja
- niezbyt stary (obecny mam z 2001) myślałem żeby kupić z 7-8 lat młodszy
- segment B/C ewentualnie klasa średnia ale koszty od razu w góre i przy tej kasie same starocie
- silnik nie musi mieć 200 koni ale albo lżejsze auto i słabszy silnik albo przy cięższym mocniejszy czyli te 100-120 koni byłoby ok.
Łysiak
Nowicjusz

07 Maj 2021, 20:49

:shock: kup te honde bo wymagania srogie... 7-8 lat mhm.

Ciekaw jestem kto następny będzie nas trollować tu na forum... Ceny rosną a ludzie wciąż nie rozumieją że 1EUR = 1PLN to tylko w równoległej rzeczywistości.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

07 Maj 2021, 21:01

lasagne napisał(a):wymagania srogie... 7-8 lat mhm.
7-8 młodsze od dotychczasowego, na jakiś segmant B wystarczy 10k
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Maj 2021, 23:40

Mając auto z 2001, to raczej nie chciałbym auta z 97, tylko coś nowszego.
To ile realnie trzeba mieć na te no już powiedzmy 6-7 lat młodsze auto?
Łysiak
Nowicjusz

08 Maj 2021, 08:03

Łysiak napisał(a):Mając auto z 2001, to raczej nie chciałbym auta z 97, tylko coś nowszego.
To ile realnie trzeba mieć na te no już powiedzmy 6-7 lat młodsze auto?

Walisz rocznikami jak z karabinu a wszystko zależy od samego auta i tego co reprezentuje.
Robie około 60k.km rocznie autem z 03r.które produkowane było od 99r.i nie mam z tym problemu. Jest komfortowo, tanio i szybko.

I dodam tylko że mam styczność z nowymi autami lub prawie nowymi więc nie to że żyje w nieświadomości w miłości do starego auta.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

08 Maj 2021, 09:26

Zależy jak dużo jeżdzisz i gdzie bo jeśli większość po mieście to do 10k kupisz Grande Punto jakoś 2007/08rok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Maj 2021, 13:34

szybki napisał(a):Robie około 60k.km rocznie autem z 03r.które produkowane było od 99r.i nie mam z tym problemu. Jest komfortowo, tanio i szybko.

No to jest już Twój wybór, jak wolisz stare auta, które tracą myszką, w których w środku jest staro, z rozwiązaniami z lat 90 to ok.
Do tego robiąc takim autem 60 tys rocznie to pewnie non-stop coś w nim naprawiasz i to za konkretną kasę bo podejrzewam że to jest jakaś wyższa klasa, ja chce tego uniknąć i dla mnie nawet Opel Adam 2013 jest lepszym wyborem niż Audi A6 jakieś tam z lat 90.
Każdy ma wolną wolę, obecnie jeżdzę Stilo 2001 z salonu 1,2 silnik bez klimy i 3 drzwi i stąd chce coś swieższego, nowszego najlepiej w 5drzw z klimą i nieco mocniejszym silnikiem.

Barol napisał(a):Zależy jak dużo jeżdzisz i gdzie bo jeśli większość po mieście to do 10k kupisz Grande Punto jakoś 2007/08rok.
Jeżdzę różnie, po mieście jak po mieście, mieszkam w Pile, w Wielkopolsce to raczej nie jest to Warszawa :) Z tym że jeśli już to dla mnie nie jest problem pojechać 200 km Grande Punto. A tak przy okazji Punto Evo odpada za te 10k? Wydaje mi się że są oferty ale głównie w dieslu
Łysiak
Nowicjusz