Honda accord - drżenie kierownicy

29 Lip 2014, 19:45

Witam.
Mam problem z drżeniem kierownicy podczas jazdy powyżej 80 km/h.
Zaczęło się od tego, że oddałem do prostowania, piaskowania i malowania moje 17 calowe felgi. Kupiłem też opony; na przód opony Nokian 215/45/17 V91, nowe z tym, że z 2011, natomiast na tylną oś kupiłem używki PirrelliP7000 (brak funduszy). Od samego początku zaczęło drżeć z kierownicą, byłem wywarzać te koła w 3 różnych wulkanizacjach, każdy z mechaników mądrzył się, że pewnie poprzednicy spartolili robotę, jednak żaden sobie nie poradził z problemem. Zastanawiam się czy to problem źle wyprostowanych felg, starych opon na tylnej osi, czy może jednak kiepskie wywarzenie??
Proszę, dajcie mi jakieś wskazówki co robić, bo jazda z drżącą kierownicą jest bardzo niekomfortowa
Dodam jeszcze, że drży mi też przy hamowaniu, ale to chyba wina tarcz, chociaż czytałem gdzieś, że odpowiadać za to wszystko może luz na kolumnie kierownicy, czy to prawda?
igor87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 06 2004
Auto: Honda Accord
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

30 Lip 2014, 13:04

Na wyważarce widać czy felgi są ok i nie są krzywe. Poza tym dobrze wyważone koła nie przenoszą drgań. Może to jest wina opon które mimo iż są nowe były np. źle składowane. Spróbuj jeszcze założyć opony z tyłu na przód i sprawdź rezultat.

Za drżenie mogą odpowiadać tarcze, ale jak nie było z nimi problemu przed zmianą kół to nie myślę żeby to było to. Warto je też dokładnie sprawdzić czy nie kwalifikują się już do wymiany.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

30 Lip 2014, 16:55

Czyli jesli dobrze zrozumialem, krzywe tarcze mogą również przenosić drgania na kierwonice bez hamowania ?? To są w tarcze brembo, które przejeachały około 20000 tys. km, ale raz już je toczyłem i drgania podczas hamowania ustąpiły, teraz po mniej wiecej 4 miesiącach problem pojawił się znów. Zaniosłem je do tokarza, który powiedział mi, że wyglądają dobrze i tokarka nie wychwyciła nierównowści. Zwrócił jednak uwagę na to, że w jednym miejscu jest coś dziwnego w nich.

Koła przełoże jak mówiłeś i sprawdzę i pewnie tarcze trzeba bedzie wymienic. Dzieki za porade :)
igor87
Nowicjusz

03 Sie 2014, 19:27

igor87 napisał(a):Czyli jesli dobrze zrozumialem, krzywe tarcze mogą również przenosić drgania na kierwonice bez hamowania ??

Tak dokładnie.

Jeżeli już tarcze raz toczyłeś to prawdopodobnie, a raczej na pewno są już do wymiany bo są za cienkie i przez to szybciej się nagrzewają co może powodować ich spore odkształcanie.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

05 Sie 2014, 13:49

Kurcze nie chce krakać, ja bym to sprawdził bo kiedyś kumpel miał podobną sytuację i nie skończyło się to dla niego dobrze.
marioszmit
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1989
Auto: Audi

07 Sie 2014, 17:36

co masz na myśli mówiąc, że nie skonczyło sie dobrze ? Zamówiłem już komplet tarcz i klocków na przód (TRW). W przyszłym tygodniu będę wymieniał i od razu po tym zamienie koła, ale mam cichą nadzieje, ze po zmianie tarcz drżenie ustąpi, nie tylko podczas hamowania, ale i przy szybszej jeżdzie
igor87
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najczęściej wybierane samochody przez Polaków
    Rozmaite narodowości wyróżniają się różniącymi się od siebie zwyczajami, tradycjami, ale także nurtami, w które wierzą. Jedni podają sobie rękę na przywitanie, natomiast inni uważają ten sposób ...