Honda Accord stukanie proszę o pomoc

13 Wrz 2016, 18:53

Witam !
2 tygodnie temu kupiłem Honde Accord VII 2.0 benzyna z 2006r. Zauważyłem że co jakiś czas na biegu jałowym, na postoju słychać stukanie(nie cykanie) tak jakby z prawej strony gdzie znajduje się skrzynia i filtr powietrza. Stukanie objawia się nie zawsze, raz na postoju stuka a raz nie. Gdy już zacznie stukać po wciśnięciu sprzęgła stukanie ustaje, jak puszcze sprzęgło znowu powraca. Nie wiem czy to ważne ale to stukanie pojawia się zazwyczaj gdy włączą się wentylatory chłodnicy gdy włączona jest klima. Prosiłbym o pomoc, co to może być ? Auto ma 148tyś km.

Nagrałem filmik

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Od 0.28 słychać to stukanie, bardzo proszę Was o pomoc co to może być. Zauważyłem że jak włącze klime i zaczną chodzić wentylatory to najbardziej słychać to stukanie.
kubakoziol
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Accord VII
Silnik: 2.0 vtec
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

22 Wrz 2016, 14:45

Pomacaj tam gdzie możesz bezpiecznie łapki włożyć czy nie lata jakiś przewód luźny i nie puka, może ucichnie i będziesz wiedział co jest grane.
Czy stukanie zawsze występuje łącznie z wiatrakiem ? Na filmiku wydaje się włączać w tym samym momencie kiedy rozkręca się wiatrak, może to jakiś luz na nim? (łożysko?) pokręć na zimno ręką i/lub poruszaj wiatrakiem na boki czy jest luz.
cat11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1979

24 Wrz 2016, 16:39

Zacznij od sprawdzenia koła pasowego osprzętu silnika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Mar 2021, 19:54

Witam mam problem z hondą 2.0 benzyna +LPG stukanie metaliczne w silniku wymieniony został olej i regulacja zaworów i cały czas to samo. Proszę o pomoc
Accord2003
Nowicjusz

30 Mar 2021, 19:56

Witam mam problem z hondą 2.0 benzyna +LPG stukanie metaliczne w silniku wymieniony został olej i regulacja zaworów i cały czas to samo. Proszę o pomoc
Accord2003
Nowicjusz

30 Mar 2021, 19:58

A propo czy mogę nią jeździć oczywiście spokojna jazda....
Accord2003
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Silnik 3UR-FE
    Pozostajemy w rodzinie silników UR. Największym przedstawicielem tej linii jest motor 3UR-FE. Wolnossąca jednostka ma aż 5,7 l pojemności, dysponuje mocą 386 KM i wytwarza 543 Nm. Tak duży silnik musi trafiać pod maskę ...

30 Mar 2021, 20:17

Który to jest rocznik? Jeśli przedliftowiec niech mechanicy sprawdzą stan wałków rozrządu9krzywki),niestety były marnej jakości.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)