Honda Accord VI 1.8i ES vs BMW E46 318i - co wybrać?

01 Wrz 2014, 15:29

Witam,
Problem z jakim się zmagam to podjęcie decyzji w który samochód powinienem ulokować swoje pieniądze, temat otwieram z nadzieją otrzymania cennych porad od użytkowników tych aut. Jestem 22 letnim kierowcą z 4 letnim stażem, wróciłem z zagranicy i do końca miesiąca muszę podjąć decyzję. Samochody cenowo wypadają podobnie i nie będą gazowane w lakierze czarnej perły, tygodniowo przewiduje 500-600 km w cyklu mieszanym. Accord 2000 rok (po lifcie) 150 tys. na blacie w najbogatszej wersji wyposażenia (klimatronic, komputer, spryskiwacze przednich reflektorów, kierownica multi, hak, szyberdach, regulacja foteli 6 płaszczyzn, abs, szyby el. x4, lusterka el., 4 poduszki, regulacja wys. kierownicy, podłokietniki przód/tył, podgrzewanie szyb przód/tył, alu honda r16) za cenę 11.5 tys. zł, sprowadzana z Niemiec ale zarejestrowana już w Polsce facet jest 2-gim właścicielem, książka serwisowa do sierpnia 2013. Liczę że urwałbym na 11 tys. zł spokojnie jednak dochodzi mi koszt przejazdu po nią 400 km w jedną stronę plus przerejestrowanie wyjdzie 12 tys. zł. BMW 2001 rok (po lifcie) 200 tys. na blacie za cenę 12.500 zł uważam że za dużo za nią chce, sprowadzona świeżo z Niemiec jeszcze na niemieckich blachach, stoi do sprzedania ulicę obok mnie od lipca czyli odchodzi mi koszt przejazdu, ale muszę wpakować w ekologiczną 500 zł plus przerejestrowanie i jeszcze oc. W "bmce" mamy klimatronic, tempomat, komputer, skórzana kierownica, esp, 6 poduszek, ksenon, zestaw opon zimowych, szyby el. x2, lusterka el., nie posiada alu, podłokietniki przód/tył, podgrzewanie przedniej szyby.

Silnikowo wiadomo V-Tec 136 km w Hondzie robi swoje szczególnie powyżej 5 tys. obrotów na wyprzedaniu. Jak sprawuje się silnik 1.9i 118 km w BMW nie wiem i tu kieruje swoje pytanie czy jest wystarczający do tej budy?

Nie jestem typem zapaleńca, który będzie żyłował silnik bez przerwy potrzebuje samochodu do sprawnego poruszania się z bananem na mordzie. Biorę pod uwagę tylko te 2 modele
skymar
Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Wrz 2014, 20:23

skymar napisał(a):Jak sprawuje się silnik 1.9i 118 km w BMW nie wiem i tu kieruje swoje pytanie czy jest wystarczający do tej budy?

Bardzo dobrze, mało awaryjna jednostka... Jest tak samo wystarczający do tej budy jak tamto 1.8 VTEC do hondy accord VI.

Jakbyś się jednak zdecydował to oba dobrze znoszą LPG. Oba samochody są w sedanie???

Ja bym brał BMW... Generalnie klasa premium, RWD, nie zbankrutujesz u mechanika (nie żebyś z Hondą miał bankrutować, po prostu do BMW mam pewność).

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

01 Wrz 2014, 21:27

Zgadza się oba samochody w sedanie, zapomniałem dopisać.
Miałem zamiar kupić samochód z instalacją gazową, ale przekonałem się że lepiej znaleźć zdrowy motor w benzynie i jeśli będzie taka konieczność samemu założyć sekwencje.

Zastanawia mnie tylko cena z tego co się orientowałem to 2 lata temu za taki model BMW proponowali koło 16-17 kawałków, ten siedzi za 12,5 jest to realna cena nie przesadzona ani zaniżona? Biorąc pod uwagę że muszę wyłożyć jeszcze 1,5 kafla na opłaty
skymar
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bez kichania, kaszlu i łzawienia oczu w samochodzie
    Przez kilka chłodniejszych miesięcy w przewodach i zakamarkach układu klimatyzacji zdążyły zebrać się szkodliwe dla naszego organizmu zanieczyszczenia, grzyby i pleśnie. U wielu ludzi wywołują one takie nieprzyjemne reakcje ...