Honda Accord VI (98-02)

20 Maj 2014, 23:26

Witam,

chciałbym się dowiedzieć czy znajdę w dobrym stanie accorda VI w cenie do 12 tyś zł czy po prostu mam sobie go odpuścić i szukać innego auta.. Zastanawiałem się nad takim z silnikiem 1.8 w benzynie, oczywiście preferowałbym od razu z gazem ale wiem że lepiej założyć samemu i nie żałować pieniędzy aby nie było problemów w przyszłości.. Będzie to moje pierwsze auto więc chciałbym aby posłużyło jak najdłużej, dlatego mam obawy czy te np 15 lat dla accorda to już nie za dużo.. Brałem pod uwagę jeszcze peugeota 307, wiadomo to już nowsze auto ale czy bezawaryjne?

Pozdrawiam
czytoja
Nowicjusz

Auto: nie mam

21 Maj 2014, 09:42

Sredni wiek aut w Polsce to wg roznych danych od 13 do 16 lat :D
Za tą kwotę znadziesz Honde.
307 to w miarę dobre auto
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Maj 2014, 10:25

Za tą kasę spokojnie znajdziesz zadbany egzemplarz 10-11k powinno wystarczyć. Jeżeli planujesz sam gazować (skłaniałbym się ku temu) warto celować w silnik 2.0, osiągi znacznie lepsze, a spalanie w gazie prawie nie zauważalne :ok: Niezawodne auto, jak przystało na japońca ;) Materiały użyte w środku są także bardzo dobrej jakości. Także jeżeli będziesz o niego odpowiednio dbał na pewno Ci się odwdzięczy bezawaryjnością :naughty:

Bolączką tego modelu mogą być korodujące przewody hamulcowe, oraz częściej należy sprawdzać stan oleju, bo lubi sobie troszkę wciągnąć :D Chociaż wszystko zależy od stylu jazdy.

Osobiście Polecam :)
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

21 Maj 2014, 12:56

Przyznam się że accord wbił mi się do głowy na amen :D tylko, że chce dokonać dobrego wyboru, dlatego zastanawiam się czy te dodatkowe 2-3 lata to dla auta dużo.. (porównując z pezotem z rocznika np. 04 a accordem z 01-02)
Jeszcze do tego dochodzi to ubezpieczenie.. nie mam żadnych zniżek, a praktycznie same wzwyżki ;/ wiec za pojemność 2.0 to ubezpieczenie kosztowałoby mnie chyba naprawde dużo.. myślę, że z 1.8 nie będzie jeszcze takiej tragedii choć na cenach ubezpieczeń się kompletnie nie znam..
czytoja
Nowicjusz

21 Maj 2014, 13:49

Wiesz kolego z wyborem silnika i mocy jaka ci wystarczy sam decydujesz my mamy za zadanie ci tylko pomóc ale ja na twoim miejscu wziąłbym nieco mocniejsze 2.0 niż 1.8
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Maj 2014, 18:10

zostane przy 1.8, dzięki za porady ;)
jaki jest optymalny przebieg accorda w tym wieku? czy 200k to dla niego już dużo czy mam uznać że za tą cenę nic lepszego nie będzie a reszta poniżej tego przebiegu będzie kręcona?
czytoja
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

UAZ Hunter
    Rosyjska terenowa legenda pojawiła się w 1972 roku i szybko zyskała uznanie służb mundurowych. Mówi się, że od tego czasu samochód ten uczestniczył w prawie każdym konflikcie zbrojnym. Obecnie w ofercie znajduje ...