Honda Accord VI, Skoda Octavia a może coś innego?

24 Paź 2016, 00:19

Witam. Właśnie przeżywam dylemat, który być może doskwierał każdemu z was, a chodzi mianowicie o wybór pierwszego auta. Nie będzie to kolejny z setki tematów na necie w stylu "co polecacie".

Przewertowałem wiele stron, ofert, opinii oraz recenzji na temat wielu aut, po czym moim faworytem stała się Honda Accord VI 1.8. Kierowałem się:

~ Ceną (najlepiej do 10 000 zł, max 12 000)
~ Wyglądem (mój gust nie toleruje hatchbacków ani coupe a wnętrze to już różnie)
~ Osiągami i parametrami (absolutnie nie chcę odwalać jakieś brawury - gdyż pieniądze i życie jeszcze mi miłe - jednak nie stać mnie na zmianę auta co 2-3 lata, więc chcę auto, które będzie mi się podobać i będę nim jeździć przez min. 5-8 lat, więc lekki zapas mocy i dynamiki się przyda)
~ Czy za te parę lat będę żałował zakupu tego auta czy też nie.

Patrzyłem w necie wiele aut, między innymi Ford Mondeo Mk3 czy Renault Laguna II, jednak ta Honda wygrywa ze wszystkimi, które przeglądałem. Problemem okazał się ojciec, który uważa, że pierwszy samochód powinien być pancerny jak czołg i tani w utrzymaniu, dlatego on widzi dla mnie jedynie Skodę np. Octavię. Wiem, że to moja decyzja i takie tam, ale nie chcę potem być skłócony z ojcem że głupi jestem, że się nie znam i takie tam. Co więc wy powiecie?

Honda Accord VI 1.8 jest dobrym wyborem pod względem wygody jazdy oraz awaryjności?
Jak pod tym względem wypada Skoda Octavia II z okolic 2002-2006?
Może macie jakieś inne ciekawe propozycje aut w granicach 10 000 zł?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi
~
Heatcliff
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 10 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

24 Paź 2016, 08:26

Nie wiem co ma Octavia II pancernego w stosunku do Hondy... Na pewno nie mechanikę i silniki, które w II generacji (produkowana od 2004r) są lipne. Blacha? Też rdzewieje na łączeniu progów z nadkolem. No i Octavia to kompakt, a nie klasa średnia jak Accord w dodatku kosztuje więcej jak napisałeś...

Wg mnie zdecydowanie Honda szczególnie, że Ci się podoba :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Paź 2016, 08:45

Tak naprawdę ani jedno ani drugie auto szału nie robi - oba są bardzo słabo wyciszone, mało komfortowe, nieszczególnie bezawaryjne (chociaż Accord w tej chwili bardziej z powodu wieku i wieloletnich zaniedbań jego właścicieli -przeświadczonych o tym, że trwałych aut się nie serwisuje, bo po co skoro się nie psują - niż z powodu kiepskiej jakości wykonania), z przeciętnymi blachami i brzydkim wnętrzem. Podobnie jak dzida wybrałbym Accorda ze względu na lepsze silniki, chociaż według mnie lepszą alternatywą będzie np. Peugeot 406.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

24 Paź 2016, 09:26

Accord bedzie lepszym wyborem lub Nissan Maxima.
Pug 406 np coupe również dorzuc do rozważań to ciekawe auto i nie da po kieszeni.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Paź 2016, 14:53

A co złego jest w fordzie mondeo mk3 np. 1.8 125 km?
Civac
Nowicjusz

24 Paź 2016, 15:00

Oprócz tego, że miewa problemy z blachą to nic. W sumie taki przeciętniak, który wyróżnia się jedynie fajnym prowadzeniem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Paź 2016, 16:22

Będę sprzedawał swoją hondziawke jak jesteś zainteresowany to pisz, stan dobry , nic nie puka, wieecej przez telefon
Wojtek72r
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 03 1990
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Honda
Silnik: 136km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

24 Paź 2016, 17:44

łysy30 napisał(a):oba są bardzo słabo wyciszone

Jeśli chodzi o odgłosy silnika to nawet lepiej. Nie przepadam za autami, w których nie słychać co siedzi pod maską, chodź wiem że to może być nawet irytujące przy dłuższej jeździe.

łysy30 napisał(a):według mnie lepszą alternatywą będzie np. Peugeot 406.

Lubię "kanciaste" auta, więc wygląd jest jak najbardziej na +, jednak z silnikiem już trochę gorzej. Jak miałbym brać tego Peugeota, to najpewniej z silnikiem 2.0, a te modele są już trochę drogie

noisy napisał(a):lub Nissan Maxima.

Pod względem wyglądu wypada znacznie gorzej od Accorada (zwłaszcza tył), za to lepiej pod względem silnika. Niestety ceny (przynajmniej na Otomoto) zaczynają się od 10 000, a to prawie moja granica.

noisy napisał(a):Pug 406 np coupe również dorzuc do rozważań to ciekawe auto i nie da po kieszeni.

Heatcliff napisał(a):mój gust nie toleruje hatchbacków ani coupe

mike napisał(a):A co złego jest w fordzie mondeo mk3 np. 1.8 125 km?

Sprawdziłem jeszcze raz i chyba poprzednio coś źle wpisałem, bo głównie przez tył i trochę przez przód mi się nie podobał. Tyłeczek jednak ma fajny, ale z przodem średnio. Jeśli chodzi o silnik to brałbym albo 2.0 TDDi a jak benzyna to 1.8 albo 2.0. Jak on wypada pod względem awaryjności? Często się coś sypie? Coś kosztownego, czy raczej w miarę taniego?
Heatcliff
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 10 2016
Przebieg/rok: <1tys. km