Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Jest znacznie lepiej i tu nie bardzo możesz porównać dynamikę bo VTEC robi robotę dopiero gdzieś tak powyżej 3800 obr. Poniżej tej granicy jeździ się w miarę oszczędnie.hoderi145 napisał(a):Na razie oglądałem dwa samochody z 2.0 Vtec 155km. Miałem okazję się tym przejechać i jechało jako tako, dynamika podobna do mojego scenica 1.6 115km, chociaż wiadomo, że na wyższych obrotach pewnie jest lepiej
Ma sporo większą moc ale moim zadaniem wystarczy ci wersja 2.0 do takiej jazdy jak opisałeś wyżej.hoderi145 napisał(a):Podobno wersja 2.4 lepiej sobie radzi, jest bardziej elastyczna, pali nieco więcej, ale nie trzeba tak jej kręcić na wysokie obroty
A gdzie tej mocy ci będzie brakowało? Chcesz się z kimś ścigać? Przy normalnej jeździe nie odczujesz że czegoś ci brakuje. Na trasie spokojnie pojedziesz z maksymalnymi dozwolonymi prędkościami bez odczucia męczenia silnikahoderi145 napisał(a):Ogólnie 2.0 raczej by mi wystarczyło, jedynie podczas wyjazdu na wakacje (2-3 osoby + bagaż) mogłoby trochę mocy brakować, ale to też nie jestem pewny.
To czy robisz 5 czy 10 tkm nie ma znaczenia chodzi po prostu o wygodę w podróżowaniu samochodem. Ja bym się tylko zastanowił w tym przypadku nad instalacją LPG bo przy takich przebiegach nie ma sensu jej zakładać tym bardziej że VTEC nie koniecznie nią lubi.hoderi145 napisał(a):Pytanie czy warto inwestować w taki wóz kiedy moje przebiegi to ok 10 tys rocznie? Jeżdżę głównie po miastach (aglomarecja śląska) i sporadycznie jakieś trasy po kilkadziesiąt km + 2-3 razy w roku trasy po kilkaset km lub więcej (góry, morze).
Cichy77 napisał(a):To czy robisz 5 czy 10 tkm nie ma znaczenia chodzi po prostu o wygodę w podróżowaniu samochodem. Ja bym się tylko zastanowił w tym przypadku nad instalacją LPG bo przy takich przebiegach nie ma sensu jej zakładać tym bardziej że VTEC nie koniecznie nią lubi.
Cichy77 napisał(a):To czy robisz 5 czy 10 tkm nie ma znaczenia chodzi po prostu o wygodę w podróżowaniu samochodem.
przemoo93 napisał(a):Robisz luzy zaworowe
Brrbrr napisał(a):2.4 zadbane są drogie, a i tak pewnie nie znajdziesz ładnego i zrezygnujesz jak wiele osób.
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Baza z danymi technicznymi samochodów marki HONDA. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne HONDA