Honda Accord VII - pierwsze auto - wątpliwości

06 Lut 2021, 20:19

Cześć wszystkim

Planuje kupno Hondy Accord VII za 15tys. Powyższy samochód będzie moim pierwszym autem, a wiedza pozwalająca mi na należyty pewny zakup jest niewielka; nie chcąc trafić na minę, oraz wydać równowartość monet za zakupiony samochód na naprawy stąd od kilkunastu dni przeczesuje fora, youtub'a, internet, aby przyswoić przynajmniej podstawy. Wiele osób komentuje, że zakup używanego auto to wielkie ryzyko, 50/50, przeczytałem wiele niezadowalających historii. Jeśli chodzi o kwestie kupna auta, to podobno nie warto kupować u handlarzy sprowadzających samochody z zagranicy (powypadkowe, przekręcane liczniki, zatajanie usterek itp). Czytałem również historię, że dla niektórych sprzedających kolizja lub wypadek zza granicą nie klasyfikuje się pod auto bezwypadkowe w PL :shock: Lepiej samemu jechać z kimś kto się zna na autach - stąd myślę, że zdecyduje się na ofertę rzeczoznawców z pewnego popularnego serwisu. Nie jestem znawcą motoryzacyjnym ani nie mam żadnych znajomych w docelowym mieście (po samochód będę jechał ok. 300km). Znalazłem ogłoszenie, które bardzo mnie zainteresowało - dziwi mnie natomiast fakt, że widnieje już od grudnia. Niby dealer działa na rynku 19lat, ale informacji/opinii na jego temat w sieci jest bardzo mało. Informacje zawarte w ogłoszeniu są praktycznie zerowe - w poniedziałek telefonicznie dowiem się więcej. Większość opinii w googlach wydają się niepewne (bardzo dużo pozytywnych opinii od osób, które dopiero co założyli konto). Podobno względnie dobrą Honde Accord można znaleźć od 20tys.

Możecie rzucić okiem i podzielić się swoim zdaniem: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Myślicie, że coś tutaj może nie grać? Po nr VIN okazało się, że pierwsza rejestracja była w roku 2003, w Danii (nie w 2004, w Niemczech).

Może pytanie wyda się głupie i trywialne, ale jak wygląda sprawa tablic rejestracyjnych ? Samochód jest wg informacji zarejestrowany w Pl. W tym przypadku jest to nazwa dealer'a - czy pod nimi znajdują się tablicę należące do poprzedniego właściciela? Będę wdzięczny za pomoc
Ostatnio edytowany przez Cresco098, 06 Lut 2021, 21:11, edytowano w sumie 1 raz
Cresco098
Nowicjusz

06 Lut 2021, 20:36

popraw link
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

06 Lut 2021, 21:12

Poprawione.
Cresco098
Nowicjusz

06 Lut 2021, 21:24

Cresco098 napisał(a):Myślicie, że coś tutaj może nie grać? Po nr VIN okazało się, że pierwsza rejestracja była w roku 2003, w Danii (nie w 2004, w Niemczech).

Auto było zarejestrowane w Danii 11-02-2004 i wyeksportowane w 2014R przy 169 000km
To jest albo celowe (Niemcy teoretycznie lepiej dla niektórych (dla mnie nie koniecznie) brzmią) ....albo po prostu ma to gdzieś co tam wpisze z jakiego kraju było auto, jest już i tak od dłuższego czasu w Polsce więc co to zmienia? albo najzwyczajniej nie wie lub nie sprawdził tego
Cresco098 napisał(a):Może pytanie wyda się głupie i trywialne, ale jak wygląda sprawa tablic rejestracyjnych ? Samochód jest wg informacji zarejestrowany w Pl. W tym przypadku jest to nazwa dealer'a - czy pod nimi znajdują się tablicę należące do poprzedniego właściciela? Będę wdzięczny za pomoc

No zapewne jest zarejestrowany w PL ..na szybie czołowej jest naklejka rejestracyjna, a tablice są pod tymi tabliczkami reklamowymi.
andrewb25
Stały forumowicz

06 Lut 2021, 21:33

Cresco098 napisał(a): Jeśli chodzi o kwestie kupna auta, to podobno nie warto kupować u handlarzy sprowadzających samochody z zagranicy (powypadkowe, przekręcane liczniki, zatajanie usterek itp).

Dzisiaj w wielu przypadkach dobry handlarz ma dużo lepszy towar niż te "perełki" u prywatnego..więc nie ma tutaj reguły.
Cresco098 napisał(a):Czytałem również historię, że dla niektórych sprzedających kolizja lub wypadek zza granicą nie klasyfikuje się pod auto bezwypadkowe w PL :shock:

A co taki zdziwiony jestes? to zależy jaka ta kolizja była bo jeżeli była lekka stłuczka, wymieniony zderzak, lampa i błotnik i ładnie zrobione to w czym to będzie komu przeszkadzać?

Z resztą masz tylko 15 tys na samochód, to nie wiele, więc nie masz co tutaj wymagać jakiegoś perfekcyjnego i pedantycznego stanu lakierniczego bo w Hondzie z 2004 R tego na pewni nie znajdziesz :mrgreen: a jak będziemiała podwójny lakier na całości to i lepiej nawet bo będzie przynajmniej grubiej niż fabryczne 50 mikronów które rysuje się po dotknięciu ręką :lol:

Co innego jeżeli samochód był bardzo poważnie uszkodzony i np. jest krzywy czy bardzo zgnieciony był...wtedy nie warto
andrewb25
Stały forumowicz

06 Lut 2021, 21:52

Dziękuje zatem za Twoje zdanie. Oczywiście wiem, że nie mogę wymagać za ten budżet samych wspaniałości, ale chciałbym kupić w tej cenie najkorzystniejszy dla mnie egzemplarz. Zdaje sobie sprawę, że zapewne coś tam po jakimś czasie trzeba będzie wymienić/naprawić - im mniej tym lepiej ;)
Zobaczymy jeszcze jak wypadnie rozmowa telefoniczna ze sprzedającym; myślę, że to również co nieco będzie mogło pokazać.
Cresco098
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieuważny pieszy i zasada ograniczonego zaufania
    Podobnie jak kierowcy piszący SMS-y i rozmawiający przez telefon w trakcie jazdy narażają się na utratę kontroli nad pojazdem, także i piesi rozproszeni przez rozmowę czy zabawę gadżetami narażają siebie i innych na niebezpieczeństwo. ...

06 Lut 2021, 22:30

Cresco098 napisał(a):Zobaczymy jeszcze jak wypadnie rozmowa telefoniczna ze sprzedającym; myślę, że to również co nieco będzie mogło pokazać

Nie obraź się :ok: ale z Twoją wiedzą ta rozmowa dużo wniesie :D

Wyślij np. autotesto i potem to co Ci prześlą daj komuś do weryfikacji.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Lut 2021, 22:39

Cresco098 napisał(a):Zdaje sobie sprawę, że zapewne coś tam po jakimś czasie trzeba będzie wymienić/naprawić - im mniej tym lepiej

coś tam wymienić po jakimś czasie ? chłopie ja to jak biorę auto dla siebie to od razu leci na wymianę wszystkich płynów, pasków, filtrów ...jak trzeba to opony, hamulce, klima , wkładam raz 2-3-5 tys i jeżdżę a nie dziaduję.
Niestety ludzie w Pl nie chcą nic dokładać i wymieniać w autach , chcą tylko wsiadać przekręcać kluczyk i przez 10 lat najlepiej zero dokładki, a później wystawiają te swoje perełki z prywatnych rąk, od 10 lat w jednych rękach :mrgreen:
Cresco098 napisał(a):Zobaczymy jeszcze jak wypadnie rozmowa telefoniczna ze sprzedającym; myślę, że to również co nieco będzie mogło pokazać.

Na pewno Ci zrobi godzinną rozprawkę na temat auta :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

07 Lut 2021, 00:00

Jeżeli sprzedawca nie będzie miał problemu na wizytę człowieka z autotesto to akurat sporo wniesie do całej sprawy.
Uważam, że uzyskanie odpowiedzi nawet na tak podstawowe m.in pytania:
- Uzyskanie nr rejestracyjnego,
- Informacje na temat przeszłości auta (czy było wykorzystywane jako taxi, przez firmę itp).
- Co należy w najniższym czasie zrobić w samochodzie?
- Czy gwarantuje Pan przebieg samochodu ?
- Czy były naprawy blacharsko-lakiernicze?
Nawet laik'owi po pewnych odpowiedziach może zapalić się przysłowiowa lampka. Oczywiście prawdy może być tyle ile majonezu w zupie...
Tak jak pisałem wcześniej wiem i chce włożyć tyle ile będzie potrzeba, aby auto działało jak najlepiej i jak najdłużej. Po to również pytam Was, oraz przeczesuje to forum, aby uzyskać należne informację, bądź opinie - m.in po właśnie chyba jest to forum ; )
Cresco098
Nowicjusz

07 Lut 2021, 10:51

Cresco098 napisał(a):Uzyskanie nr rejestracyjnego

wystarczy zadzwonić i zapytać
Cresco098 napisał(a):- Informacje na temat przeszłości auta (czy było wykorzystywane jako taxi, przez firmę itp).

takie coś to Ja mogę Ci powiedzieć ,bo w DK w systemie byłby odnotowany że było taxi, ale z DK to jest długi temat z tym taxi.
Ta Honda natomiast była normalnie zarejestrowana na osobę prywatną. Nie była taxi
Nie trzeba więc wizyty
Cresco098 napisał(a):człowieka z autotesto

Cresco098 napisał(a):- Co należy w najniższym czasie zrobić w samochodzie?

To co pisałem powyżej..zrobić podstawowy serwis typu, filtry, paski, olej, płyny, świece, sprawdzić najważniejsze układy w aucie, zawieszenie, układ hamulcowy, wydechowy, ogumienie, w lecie klimatyzację.
Sprawdzić od spodu w jakim stanie podłoga...ewentualnie oczyścić i zrobić konserwację.
Hondy nawet dużo młodsze miały z tym problem ...w DK auta są w 90% konserwowane, jeżeli nigdy nie było to robione to podłogi już tam dawno nie ma.
andrewb25
Stały forumowicz

07 Lut 2021, 11:07

Cresco098 napisał(a):- Czy gwarantuje Pan przebieg samochodu ?

nie ma na to 100% gwarancji, w DK raczej nikt nie skręcił, chociaż pomyłki też się zdarzają ...kilkukrotnie podczas importu mi się to zdarzyło wykryć taką pomyłkę ...i co mam zrobić? przecież do DK nie wyślę auta na wyjaśnienia. :oops:
ale w PL mogło być różnie, jest od 6 lat w PL i robione średnio 10 000km rocznie..mało ..ale jest to możliwe....tak jak i jest możliwe że ktoś robił cofkę przed każdym przeglądem ..i auto ma np. 100 000km więcej.
żaden majster z autotesto tego ci już też nie zagwarantuje...zostaje sprawdzić we własnym zakresie CEPIK
andrewb25
Stały forumowicz

07 Lut 2021, 13:34

Wg mnie 300km po auto za 15 tys nie kalkuluje się w żaden sposób, tym bardziej do komisu. Znane są przypadki opisów znacznie mijających się z prawdą, na zasadzie, jak już klient przyjedzie, to może kupi, jak nie to, to może inne auto.
Kilka takich wypraw i wydasz tyle kasy, że na pakiet startowy by starczyło.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna