Auto za ~10tys. głównie do miasta

07 Lut 2021, 23:46

Witajcie!

Poszukujemy z dziewczyną auta za ok. 10 tys. (+ 2-3 tys. na rozruch).
Pojazd głównie do miasta, raz na kilka miesięcy trasa 560km w dwie strony. Zależy nam na jak najtańszej eksploatacji, balansując komfortem jazdy.

Wymagania minimalne:
    4-5 drzwi
    ABS
    wspom. kierownicy
    klimatyzacja
    centr. zamek
Mile widziane:
    el. przednie szyby
    tempomat

Ostatnio zainteresował nas Fiat Linea. Znaleźliśmy m.in. takie egzemplarze:
    2007r. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
    2008r. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
    2008r. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Patrzyliśmy jeszcze na Skody Fabie II, ale nie jestem pewien, czy w tej cenie da radę znaleźć jakiś rozsądny egzemplarz.
    2009r. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

EDIT:
Peugeot 307
    2005r. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
    2007r. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dodam, że mam 1.91m wzrostu, więc muszę szukać auta z odpowiednim zapasem przestrzeni (do w/w modeli jeszcze się nie przymierzałem, ale zamierzam niedługo).

Z góry dzięki za pomoc!
PitaPaka
Nowicjusz

08 Lut 2021, 10:13

Dwie podstawowe rady, jeśli chodzi o auto w tym budżecie:
1. Nie szukajcie po całej Polsce, max 100km od miejsca zamieszkania;
2. Nie upierajcie się na szukanie konkretnych modeli. Owszem, są lepsze i gorsze samochody, lub, z jakiś powodów, wystawione np. o połowę za tanio w porównaniu do średniej dla danego modelu, ale liczy się głównie stan techniczny danego egzemplarza.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Lut 2021, 11:01

Dobrze, że wspominasz. Niby jestem świadom, ale czasem ciężko się oprzeć przed wpadnięciem w króliczą norę. :)

Zatem szukamy w okolicach Warszawy, Łodzi, gdzie podjechalibyśmy sami; oraz Praszki, gdzie auto mógłby zbadać obeznany krewny.

Powiedz, czy w tym budżecie znajdziemy auto z dobrym automatem?

Szukam jakichś artykułów lub postów na forum, ale albo źródła się sprzeczne ze sobą, albo artykuły stare, albo linki w postach wygasły i nie da rady domyślić się co w nich było (może oprócz marki).

Jedno co znalazłem na tym forum to "szukaj czegoś nie-premium i w zwykłym automacie (...) vw, seat, opel, ford, toyota, honda".

Znowu TUTAJ znalazłem takie, dokładniejsze info:
    - Ford Focus II w benzynie 1.6 lub 2.0 z prostym czterobiegowym automatem
    - Opel Astra H 1.8 z tradycyjną przekładnią czterobiegową ze sprzęgłem hydrokinetycznym
    - VW Golf IV i automat cztero-/pięciobiegowy "który cieszy trwałością i niezawodnością"
    - do tego "wyjątkowo klasyczne automaty" w takich modelach jak: Skoda Fabia II, VW Polo IV, Renault Clio II, Ford Fiesta VI 1.6
Jakieś opinie?
PitaPaka
Nowicjusz

08 Lut 2021, 19:24

W tym tygodniu jadę obejrzeć Fiata Linea.
Rozmawiałem z właścicielem, dopytując o stan techniczny, naprawy, dokumentację, spalanie, garażowanie i inne. Wydaje się być rzetelnym i rzeczowym człowiekiem, no i jedynym właścicielem tego pojazdu, który zakupił w polskim salonie.

Na co zwracać uwagę przy oględzinach tego modelu? Jakie są typowe miejsca, w których powinienem szukać oznak rdzy?

Z tego co zdążyłem przeczytać, trzeba uważać na:
    czujnik faz rozrządu
    przednie zawieszenie: wybijają się łączniki stabilizatora i tuleje wahaczy kolumn MacPhersona
    głośno stukającą przekładnię kierowniczą
    kapryśny układ wspomagania
    wycieki oleju w okolicach łączenia skrzyni biegów z silnikiem
    odpryskujący się lakier przednich drzwi, które ocierają o twardą uszczelkę
    obudowę alternatora, która potrafi pęknąć (brak dolnej osłony silnika)
    delikatną obudowę klimatyzacji
    centralny zamek, który miewa humory i samoczynnie się zamyka

Niestety o większość z powyższych będę mógł co najwyżej zapytać mechanika przy przeglądzie w lokalnym serwisie, samemu nie sprawdzę.
Apropos, czy macie do polecenia rzetelny serwis, gdzie będzie można auto zbadać? Okolice Kraków, Małopolskie, Bieżanów-Prokocim.
PitaPaka
Nowicjusz

08 Lut 2021, 21:06

PitaPaka napisał(a):no i jedynym właścicielem tego pojazdu, który zakupił w polskim salonie
To rzadko się zdarza więc warto zobaczyć takie auto i ocenić bo tu nic sie nie da zrzucić na poprzedniego właściciela :)

PitaPaka napisał(a):Niestety o większość z powyższych będę mógł co najwyżej zapytać mechanika
Taki mechanik też ci wszystkie go tak nie sprawdzi bo pewne rzeczy ciężko jest skontrolować.

PitaPaka napisał(a):Jakie są typowe miejsca, w których powinienem szukać oznak rdzy?
W tych samochodach tak jak w Punto rdza rzadko wychodzi jak nadwozie nie zostało uszkodzone. Najczęściej jeżeli już to pojawia się sporadycznie i tylko w okolicach progów, przy nadkolach oraz w dolnych partiach drzwi, które są najbardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne. Na samym lakierze najczęściej wychodzi tylko w miejscach odprysków.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wywiad z Adamem Małyszem - I rajdowym Mistrzem Polski
    37. miejsce w Dakarze 2012 na Mitsubishi Pajero, Puchar Polski i Mistrzostwo Polski w Mitsubishi L200 - ten sezon wydaje się niezwykle udany? Udany to mało powiedziane - jestem szczęśliwy, że wszystko nam się tak dobrze układało, ...