Honda Accord - wymiana świec

08 Lut 2018, 19:09

Witam, mam pytanie.. jeżeli podczas przeglądu świec jedna z nich przypadkiem została uszkodzona tj. upadła na ziemię i wygięła się elektroda to czy muszę wymieniać wszystkie świece czy wystarczy tylko ta jedna? dodam ,że to świece irydowe i same w sobie wyglądają bardzo dobrze :unsure:
szybkieauto93
Obserwowany

Auto: Honda Accord vi

09 Lut 2018, 09:33

Jaki przebieg mają świece i czy jeździsz na LPG?

To że świeca upadła i nie widać innych uszkodzeń poza tymi o których piszesz nie znaczy że tak jest. Uszkodzenia mogą być wewnętrzne i nie widoczne gołym okiem. Oczywiście można założyć taką świecę po odpowiednim ustawieniu elektrony i sprawdzić czy nie będzie generowała problemów. Trzeba ją dokładnie obejrzeć i przyjrzeć się czy porcelana nie jest gdzieś pęknięta i uszkodzona. Raczej nie powinno się wymieniać jednej świecy no chyba że są nowe i mają niewielki przebieg.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Lut 2018, 09:59

Świece najlepiej kompletami wymieniać bo kupisz nową i będzie dobrze pracowac, a 3 padnie i tak w kólko. Potem jedna nowa i 3 nowe , więc lepiej kompletem od razu.
gber44

09 Lut 2018, 14:14

świece mają około 5 tyś. km, jeżdżę bez gazu. Zdaję sobie sprawę ,że mogę być na niej inne uszkodzenia, zresztą tak czy siak ona jest do wymiany, bardziej chodziło mi o to czy muszę wymieniać cały komplet czy wystarczy tylko tą jedną, ja jednak wolałbym nie prostować, jakoś wolę tak nie majstrować, a nóż się elektroda ułamie i będzie kiepsko.

@gruber99, czyli nawet przy tak niskim przebiegu lepiej wymienić wszystkie?
szybkieauto93
Obserwowany

Auto: Honda Accord vi

09 Lut 2018, 18:16

No skoro wymieniasz jedną to wymień od razu komplet bo to się kompletami zmienia, bo potem 3 cylindry działa okej, 1 źle. Wiec wymień 4, a spokojna głowa jest..
gber44

16 Lut 2018, 20:03

Nie wymieniaj kompletu i tez nie prostuj, jak ta swieca ma dopiero 5kkm, dołuż jedna oczywiscie ten sam model i za kilkadziesiat tys wymienisz komplet ty czy tam ktos sobie.
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna