Honda C-RV, Nissan X-Trail, Suzuki Gr.Vitara Kupno który?

20 Lis 2007, 16:30

Witam
Mam zamiar kupić za kilka miesięcy samochód i nie wiem, który wybrać.
Są to nast. marki: Nissan X-Trail, Honda C-RV lub Suzuki Grand Vitara. Rocznik od 2005, diesel. Który z tych samochodów jest najmniej wadliwy i względnie tani w utrzymaniu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam Krzysztof
krys
Nowicjusz

21 Lis 2007, 10:45

Silniki , jakie mnie interesują to:
Honda C-RV 2,2
Nissan X-Trail 2,2
Suzuki GrandVitara 1,9
Pozdrawiam
krys
Nowicjusz

21 Lis 2007, 17:22

Witam:)

Rozumiem, że ma być to ta stara Honda:)

No to zacznijmy od Hondy:
Moze dlatego ze ta Honda jest wyprodukowana w Japonii auto jest wspaniale.Jedyna wada widze na ciezarze mozliwym do holowania bo to tylko max 680 kg-to prawie nic! Bardzo uniwersalne auto ,może być jako auto rodzinne lub do jazdy po leśnych drogach ,albo na wypad do kina czy teatru , dobrze spisuje się w dalekich trasach.

Teraz X-Trail:
Ogolnie calkiem fajny , troche miejski SUV-ik, ale uwaga: w lekkim terenie radzi sobie bardzo dobrze. Przyzwoity samochod za calkiem rozsadna cene. Swietnie i wygodnie sie jezdzi po autostradzie ale i po rozjezdrzonych przez ciezkie ciagniki polnych drogach tez sie da. Byleby pamietac, ze to nie jest klasyczna terenowka oraz, ze miejskie, letnie opony nadaja sie wylacznie do jazdy po asfalcie.

Zbiornik paliwa mieszczacy 60 litrow to zdecydowanie za malo. Moim zdaniem powinien miec przynajmniej 75 litrow. Przestrzen bagaznika DUZO mniejsza niz sugerowalaby wydzluzona sylwetka samochodu. Problem przestrzeni bagazowej czesciowo rozwiazuja w pelni rozkladane tylne siedzenia.

Fantastycznie sprawuje sie przelaczanie napedu osi, zwlaszcza, ze jest mozliwosc recznego przejscia na "prawdziwy" napeded na obie osie. Mozliwosc recznego wyboru trybu pracy to olbrzymi plus i juz kilka razy wybawila mnie z tarapatow.

W sumie, dla ludzi wyjezdzajacych czasami poza parkingi centrow handlowych, to obecnie chyba najlepszy wybor w tej klasie SUV-ow.

Suzuki Grand Vitara:
W wersji 3 drzwiowej praktycznie niema bagażnika!!!
Dobra widocznośc z przodu, ale z tyłu słabo.
Ogólnie samochód spoko:)

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

22 Lis 2007, 10:52

Dzięki Endrju
Honda w starym opakowaniu(nowa za droga na moje możliwości).
Samochód kupuję w celu codziennego dojeżdzania do pracy, ale również często wyjeżdżamy na kilka dni(głównie w góry) jak również mamy zamiar pojechać w dalszą, zagraniczną podróż samochodem. Często jeżdże po drogach polnych i utwardzonych, więc osobówka, jaką obecnie posiadam jest za miękka.
A co myslisz o kosztach utrzymania i naprawach?
Pozdrawiam
Krzysztof
krys
Nowicjusz

22 Lis 2007, 14:57

endrju napisał(a):Witam:)

Rozumiem, że ma być to ta stara Honda:)

No to zacznijmy od Hondy:
Moze dlatego ze ta Honda jest wyprodukowana w Japonii auto jest wspaniale.

poprzedni model CR-V (tj. do 2006roku) akurat nie był produkowany w Japonii tylko w fabryce Hondy w Swindom w Wielkiej Brytani. To tylko taka mała poprawka.
Co do autka to ja jeździłem wersją z silnikiem benzynowym 2.0 i-VTEC 155KM. Generalnie uważam ze to aut tego typu najlepiej nadają sie Diesle także polecam CR-V 2.2 i-CTDI z tym motorkiem jeździlem Accordem i do tej pory nie moge wyjść z zachwytu...
Pekińczyk
Początkujący

26 Lis 2007, 15:36

Witam
Mam jeszcze pytanko- czy jesteście w stanie określić najczęstsze usterki w tych 3 modelach i który z tych modeli jest najmniej wadliwy oraz najtańszy w utrzymaniu(przeglądy itp.).
Pozdrawiam
Krzysztof
krys
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Dacia Duster na wyższym poziomie
    W designie zewnętrznym Nowej Dacii Duster pojawiają się zmiany podkreślające jej terenowy charakter. Zmienia się również wnętrze, w którym zobaczymy nową deskę rozdzielczą, nowe tapicerki, nowy zespół ...

26 Lis 2007, 18:56

3?? dleczego akurat 3:)

Grand Vitara:
- Karoseria
- Przeniesienie napędu
- Zawieszenie

X-Trail:
- Układ elektryczny
- Zawieszenie

CR-V:
- Układ hamulcowy

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

27 Lis 2007, 10:28

Witam
Te 3 modele są w kręgu moich zainteresowań, ale bardziej nastawiam się na Hondę i Nissana. Japońskie marki wybrałem ze względu na dobrą opinię o tych samochodach i rzekomo małą usterkowość.
Pozdrawiam
Krzysztof
krys
Nowicjusz