Honda City IV - oznaczenie silnika L13A8, moc, ilość zaworów?

13 Sty 2022, 23:00

Witam. Mam pytanie odnośnie oznaczeń silnikowych tego modelu. Otóż posiadam model 1.3 l / 1339 cm3 / 63 kW / 86 HP / wersję 1.4 LS CE / rok 2007 / oznaczenie silnika L13A8 . Czy pod tym oznaczeniem wychodziły jeszcze jakieś inne jednostki np. 83 konie? Bo niektóre katalogi podają 83 konie inne 86 ... i nie mogę dojść do ładu :shock: I ile zaworów ma ten motor? 8 czy 16? Bo też znów źródła podają różnie a chciałbym wiedzieć, gdyż samochód mam od niedawna.
Raizo601
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

14 Sty 2022, 10:32

Z tego co wiem silnik 1.4 i-DSI o oznaczeniu L13A8 występował z mocą 86KM, posiada jeden wałek rozrządu i ma 8 zaworów. Zasilany jest przez wielopunktowy wtrysk paliwa, a rozrząd mamy tu oparty na łańcuchu.
Dodatkowo w silnikach i-DSI jest chyba osiem świec zapłonowych.

Masz jeszcze silnik z tej rodziny o oznaczeniu L13A7, L13A6, L13A1 i one miały 83KM. Choć tak naprawdę to ciężko ustalić po samych tych kodach.

Dwa wałki rozrządu występowały w silniku 1.4 o kodzie L13Z1 czyli to już inna budowa o oznaczeniu i-VTEC.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Sty 2022, 17:12

Czy to ten sam silnik który występuje w Hondzie Jazz I i Hondzie Civic UFO? Bo gdyby mojego modelu w katalogu przypadkiem nie było, to żebym wiedział czym się posiłkować. Jaki olej, zaleca producent do tego silnika? Z tego co mi wiadomo to 5w30 ...? A akumulator 45ah ? Sory że tak chaotycznie, ale śpieszę się w trasę :? Dodam że auto ma instalację gazową.
Raizo601
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...