Honda civic 1.4-Problem z olejem

27 Maj 2009, 10:25

Witam mam problem z hondą civic 1.4.Samochód zakupiłem jakieś trzy miesiące temu. Wymieniłem olej silnikowy dwa tygodnie temu. Po przejechaniu około 700 km sprawdzam, a tu oleju w silniku brak. Niestety po dolewce jednego litra i przejechaniu 200 km to samo :| .Mam Pytanko czy to oznacza, że silnik to juz trup i tak dużo pobiera. Dodam, że jest to rocznik 96, przejechane ma teoretycznie na liczniku 176 tys km oraz ma założoną instalacje gazową około rok temu.olej jaki dolewałem to mobile 15w40 Pytanko do was co dalej robić z tym samochodzikiem.

Pozdrawiam
mikser84
Nowicjusz

Miejscowość: Łódż
  • 27 Maj 2009, 10:39

Jak odjeżdzasz z miejsca prkingowego to nie ma plamy oleju?
    Jak nie ma to rozgrzej silnik i sprawdz po odkręceniu korka wlewu oleju czy nie dymi jak dymi to uszczelniacze zaworów do wymiany jak nie dymi to sprawdz też na dobrze rozgrzanym silniku, jak wyciągniesz bagnet i z tej małej dziurki bedzie dymić to pierscienie do wymiany.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

27 Maj 2009, 11:00

Dzięki Prezes za odpowiedź. Jeśli chodzi o wycieki to sprawdzałem go parę razy dokładnie i nie zauważyłem ,żeby spod samochodu coś ciekło. Jeśli chodzi o korek wlewu to sprawdzę .Odnośnie tej małej dziurki od bagnetu to sprawdzałem na mocno rozgrzanym silniku i nic nie dymiło .Na samochodach znam się raczej słabo. Samochodem jeździ się całkiem fajnie jedynym problem jest olej, który zużywa się w błyskawicznym tempie. Nie wiem, może silnik to juz trup i tak dużo pobiera.

Pozdrawiam

[ Dodano: Sro Maj 27, 2009 13:33 ]
    Może to coś pomoże w diagnozie mojego problemu.Wczoraj jadąć na autostradzie przy prędkośći 140 km dobre 10 minut odczułem jakby takie dwa mocne uderzenia pod samochodem.Po drugim uderzeniu samochód mi zgasł.Jechałem na gazie,po tym problemie wrzuciłem na benzyne i było całkiem dobrze do momentu jak zacząłem wyprzedzać na 4 biegu osiągnełm za duże obroty i samochód był bezwładny przez moment.Dziś żona dzwoni i mówi mi,że przy skręcie w prawo zgasł już jej samochód trzykrotnie.Poproszę o jakieś rady co dalej robić.
    mikser84
    Nowicjusz

27 Maj 2009, 13:27

Jak ubywa oleju w takiej ilości,to jedyną drogą jest wyciek.Nie ma takiej możliwości,żeby silnik palił tyle oleju.Sprawdz jeszcze płyn chłodzący silnik w zbiorniczku,czy do niego nie przedostaje się olej.
    A jakm wyglądają spaliny -silnik kopci,czy spalin praktycznie wogóle nie widać?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Rok produkcji: 2000

27 Maj 2009, 13:59

MotoAlbercik spalin wogóle nie widać. Pojadę dziś do mechanika, może coś pomoże, ale niestety z ich fachowością bywa różnie.
    Moje drugie pytanko. Po wczorajszej trasie i zbyt dużych obrotach przy wyprzedzaniu na czwartym biegu zgasł mi samochód i był bezwładny przez moment. Później po przejechaniu 50 km samochód przy skręcie w prawo mi gasł jak jechałem na gazie. Dziś jest tak samo na gazie gaśnie przy skręcie w prawo na benzynie jest okej. Co to może być?
    mikser84
    Nowicjusz

27 Maj 2009, 14:55

Skoro spalin nie iwdać,to znaczy,że olej nie jest spalany.Jedynądrogą jego ubytku w tej sytuacji jest wyciek.
    Co do gaśnięcia na gazie przy skręcie,to jak dobrze pamiętam był omawiany ten problemik niedawno w dzilae o instalacjach gaozwych.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżanie i odladzanie samochodu
      W zimie dokładne oczyszczenie auta ze śniegu i lodu ma ogromne znaczenie. Jazda samochodem przypominającym igloo lub z zaparowanymi szybami jest niebezpieczna, a w dodatku grozi mandatem. Po intensywnych opadach śniegu na ...

27 Maj 2009, 14:57

Albercik dzięki za rady.
    mikser84
    Nowicjusz