Honda civic 1. falujące obroty 2. dziwny dźwięk na zimno

05 Gru 2013, 19:04

witam. jestem posiadaczem hondy civic 1.4i 90 KM benzyna + lpg. mam 2 problemy. otóż np w czasie jazdy przy dojeżdżaniu do skrzyżowania wrzucę na bieg jałowy to najpierw obroty spadną niemal do 0 tak że silnik niemal gaśnie po czym znowu podskoczą do 1000 i znów spadną poniżej właściwego stanu i znów niemal do 1000 i dopiero zejdą do właściwego stanu a czasami jeszcze kilka razy ale juz delikatniej pofalują.... i to nie ma większej różnicy czy to jest na gazie czy też na benzynie. mowa tutaj o ciepłym silniku.
drugi problem to jest taki że po odpaleniu przy zimnym silniku co jakiś czas jakieś rzęrzolenie krótkie słychać co jakiś czas. trwa ono dosłownie sekundę. ale gdy już trochę przejadę się to już tego głosu nie słychać.
dodam że jakiś czas temu byłem u mechanika i stwierdził że niedługo czeka mnie wymiana sprzęgła.
co radzicie na oba problemy? dziękuję za pomoc:)
znajomyyy23
Nowicjusz

Auto: honda civic
Silnik: 1.4 i 90 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

05 Gru 2013, 22:52

znajomyyy23 napisał(a):witam. jestem posiadaczem hondy civic 1.4i 90 KM benzyna + lpg. mam 2 problemy. otóż np w czasie jazdy przy dojeżdżaniu do skrzyżowania wrzucę na bieg jałowy to najpierw obroty spadną niemal do 0 tak że silnik niemal gaśnie po czym znowu podskoczą do 1000 i znów spadną poniżej właściwego stanu i znów niemal do 1000 i dopiero zejdą do właściwego stanu a czasami jeszcze kilka razy ale juz delikatniej pofalują.... i to nie ma większej różnicy czy to jest na gazie czy też na benzynie. mowa tutaj o ciepłym silniku.
drugi problem to jest taki że po odpaleniu przy zimnym silniku co jakiś czas jakieś rzęrzolenie krótkie słychać co jakiś czas. trwa ono dosłownie sekundę. ale gdy już trochę przejadę się to już tego głosu nie słychać.
dodam że jakiś czas temu byłem u mechanika i stwierdził że niedługo czeka mnie wymiana sprzęgła.
co radzicie na oba problemy? dziękuję za pomoc:)

Na drugi? - Nie wiemy co to za "rzęrzolenie" :mrgreen:. Na bank nie zgadniemy, więc nie bardzo też mamy jak pomóc.

Na pierwszy? - Zacznij od odczytania błędów z kompa. Jak nic nie wypluje to wróć na forum i rozwiążemy problem, jak tak to po wszystkim.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najwyższy czas na zmianę opon z letnich na zimowe
    Dla kierowców, którzy korzystają z opon sezonowych, najwyższy czas na zmianę ogumienia z letniego na zimowe. Kierujący w Polsce mają obowiązek dbania o stan techniczny pojazdu, a jego istotnym elementem jest ...