Honda Civic 5D MB2- zawieszenie

26 Maj 2013, 13:36

Witam.
Ostatnio w mojej Hondzie zaczeło sie odzywać tylnie zawieszenie. Podczas jazdy (najczęściej podczas skręcania kiedy samochód się przechyla lub na jakiś wiekszych nierównościach) słychać jakięś prężenia dziwne dzwięki. Podejrzewam tuleje. Na diagnostyce nic nie wyszło amortyzatory trzymają 68-70%.

Jakiś czas temu wymieniłem juz "duże cukierki"
Zdjęcie

oraz tuleje w wahaczu
Zdjęcie

Zostały jeśli sie nie myle jeszcze do wymiany tuleje w poprzecznym wahaczu
Zdjęcie
ale gumy wydają sie całe na nim.

Może byc inny powód takich dolegliwości?? Nie chce wymieniać dobrego elementu w ciemno.

Drugi problem to przód:
Od pewnego czasu przy skręcie w lewo cos delikatnie stuka w lewym kole. Pierwsze podejrzenie to przegub ale ostatnio (2 m-c temu) były wymieniane oba wiec wykluczyłem tą wersje. Pewności nie mam ale to ma całkowicie inny dźwięk niż wcześniej kiedy faktycznie przeguby były do wymiany. Obecnie nie słychać tego np przy pełnym skręcie i większej prędkości podczas jazdy w koło na parkingu a jedynie np przy skręcaniu na skrzyżowaniu w lewo (takie delikatne pukanie).
rsvd
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2002
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Honda Civic
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Maj 2013, 13:41

rsvd napisał(a):Podczas jazdy (najczęściej podczas skręcania kiedy samochód się przechyla lub na jakiś wiekszych nierównościach) słychać jakięś prężenia dziwne dzwięki.
Nie pamiętam dokładnie ale czy w tym modelu jest z tyłu zamontowany drązek stabilizatora... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

26 Maj 2013, 13:52

tak jest zamontowany
rsvd
Nowicjusz

26 Maj 2013, 15:20

rsvd napisał(a):tak jest zamontowany
Wjedz na kanał/jak masz taka mozliwośc/ i niech ktoś Ci pobuja samochodem na boki.Ty w tym czasie będąc pod samochodem posłuchaj czy nie własnie takich odgłosów w okolicach drązka stabilizatora...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

26 Maj 2013, 16:02

Migi60 napisał(a): rsvd napisał(a):tak jest zamontowany

Wjedz na kanał/jak masz taka mozliwośc/ i niech ktoś Ci pobuja samochodem na boki.Ty w tym czasie będąc pod samochodem posłuchaj czy nie własnie takich odgłosów w okolicach drązka stabilizatora...

w tym problem, że nic nie wyszło na diagnostyce. Samochód był bujany we wszystkie strony... Problem w tym, że odgłos ten nie powtarza sie za kazdym razem podczas jazdy. Nasila sie gdy jest ciepło na dworze. Podczas jazdy w chłodniejszych warunkach zawieszenie pracuje "jak nowe"
rsvd
Nowicjusz

27 Maj 2013, 00:02

A mi się wydaję że coś Ci lata np. w bagażniku czy w przegrodzie pod maską :D. Zawias bym odrzucił. Jeśli mówisz że cały sprawdzali i zrobili to dobrze to nie ma co szukać. Bo po co na siłę ;)?

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993