Honda Civic 8 - skrzypienie w zawieszeniu

05 Paź 2020, 17:57

Witam,
od jakiegoś czasu mam problem ze swoją Hanią. Otóż , kiedy auto stoi na podjazdach, gdzieś na górce i przy wjeżdżaniu na krawężnik (na nierównym terenie) , skrzypi coś przy skręcaniu kierownicą w prawo. Dodatkowo, jeżeli ktoś wsiada na tył samochodu kiedy auto stoi pod górkę, to zawieszenie tak skrzypi, jakby się miało zaraz rozlecieć. Byłem u dwóch mechaników oraz na stacji diagnostycznej i nikt nie może znaleźć przyczyny, gdyż według nich nie ma nigdzie żadnych luzów. Czy miał ktoś może jakiś podobny problem? Z góry dziękuję za pomoc.
hondacivicufo
Obserwowany

05 Paź 2020, 18:20

Pobujaj samochodem na boki i zobacz czy będzie słychać skrzypienie. Ja ostatnio miałem podobny problem i okazało się że to poduszki stabilizatora a raczej jedna z nich. Czasem była cisza a czasem skrzypiało mocno, wszystko sztywne w zawieszeniu brak luzów a miałem wrażenie takie jak opisałeś :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Paź 2020, 18:46

Właśnie problem w tym, że jak go bujam to jest totalna cisza, nic nie slychac, co jeszcze udalo mi sie zauwazyc, ze slychac bardziej, jak mam wcisniety hamulec , ale nie wiem czy to ma jakikolwiek wplyw na to skrzypienie.. zasugerowalem mechanikowi poduszki, ale on stwierdził, że to nie te objawy..
hondacivicufo
Obserwowany

05 Paź 2020, 19:23

hondacivicufo napisał(a): skrzypi coś przy skręcaniu kierownicą w prawo
Może byc to sworzeń dolnego wahacza.....Ale czy na pewno :?: :?: Tego Ci w 100% nie powiem.
Podjedz jeszcze raz do mechanika i niech on popryska WD po wszystkich tulejkach jakie będzie miał w zasięgu wzroku.Natomiast jeżeli biega o sworzeń to nie powiem jak to ogarnąć.Niech ruszy trochę mózgownicą i coś wymyśli.
Dokladnie nie pamiętam rozwiązania góry/już pare lat nie pracuję-emerytura/.Nie wiem czy tam tez przypadkiem nie ma wahacza i sworznia...... :?: :?: :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    SsangYong Y400 - nowy model flagowego SUV-a
    SsangYong odsłonił nazwę oraz pokazał wygląd zewnętrzny oraz wewnętrzny modelu Y400. Opracowywany przez SsangYonga nowy model flagowego SUV-a znany był pod nazwą projektową "Y400". Firma zdecydowała się nadać nowemu samochodowi ...