Witam! Panowie, bardzo proszę o pomoc. Moja Honda Civic (98r. 1.4iS z instalacją gazową zavoli) zaczęła wczoraj strasznie dziwnie sie zachowywac. Problem zaczął się jakis czas temu gdy przy pzełączniu na gaz (zawsze startuje na benzynie) silnik zaczął gasnąć. Po prostu po pierwszym rozpędzeniu auta w trakcie puszczania sprzegła (po wrzuceniu dwójki) dochodzi do przełaczania sie na gaz - słychać charakterystyczne "pyknięcie" i zaraz potem włącza się
kontrolka "check engine i akumulator". Poniwny zapłon i samochód już automatycznie jedzie na gazie(dlaczego? skoro powinien startować na benzynie? Ostatnio potrafi nawet gasnąć przy redukcji z V na IV ale z powrotem się włącza (sam) gdy dodam trochę gazu. Natomiast wczoraj przezyłem chwile grozy. Wczoraj było mokro (pierwsze śniegi) i nie sposób było uniknąc jazdy po kałużach, ale po pierwsze płytkich a po drugie przejeżdzałem przez nie na tyle wolno by nie ochlapać przechodnów więc raczej nie ma mowy by zalać wlot powietrza (zresztą potem sprawdzone - suchy). Po krótkiej jeżdzie po mokrym samochód zaczął strzelać (czegos takiego to w życiu nie słyszałem) i szarpać i przygasać. Po chwili postoju nie byłem w stanie odpalić silnika. Wreszcie po jakimś czasie odpalił (przełączyłem na samą benzynę) i trochę szarpiąc ruszył, ale gdy w jeżdzie przełączyłem na gaz znowu seria wybuchów, szarpnięcie i silnik cicho. a tu środek skrzyżowania. Ledwo co udało się go odpalić. Stanąłem w zatoce odczekałem z pół godziny i potem udało się co prawda odpalic i jakoś ruszyć (wysokie obroty i łagodnie puszczane sprzegło- tak wiem mistrzostwo to nie jest) ale z początku nadal szarpał. Oczywiście jazda już tylko na benzynie. Po paru kilometrach jakoś się uspokoił ale na gaz nie przełączałem. Panowie, poradźcie o co chodzi? Parownik Aha, ostatnio samochód po odpaleniu wchodzi na zbyt wysokie obroty (powinien ok. 1 tyś/obr a dochodzi do 2) a tuż po zatrzymaniu obroty spadają prawie do zera i słychac jak silnik chce zgasnąć (to na gazie). Po wczorajszej jeżdzie filtr powierza ma wypaloną dziurę.