Honda civic - gaśnie w czasie zwalniania (dohamowywania)

18 Lut 2011, 23:55

Witam

mam problem z gaźnikiem prawdopodobnie elektrycznym w hondzie civic z 93 rpojemność silnika 1,3....Auto jest na benzyne i podobno ciężko znaleźć kogoś kto jest w stanie to zrobić gdyż jest to limitowana wersja gaźnika i produkowana na inne rynki niż Polska...,Problem polegha na tym że w czasie dojazdu np do skrzyżowania i w czasie dohamowywania auto gaśnie...Gaźnik był czyszczony, były wymieniane elementy podciśnienia wraz z czyszczeniem, wymieniany zawór powietrza i ustawiane obroty...przed naprawami silnik chodził dobrze tylko pojawił się problem z gaśnięciem auta przy zwalnianiu...Po naprawach pojawił się też problem z "wyciem" silnika po odpaleniu które kończy się po chwili jazdy i (chyba) wrzuceniu na 3 bieg, wcześniej gasł niemal przy każdym zwalnianiu a w tej chwili dzieje się to momentami czyli najpierw wycie silnika potem "wskakuje" na normalne obroty następnie ze 3 razy zgasnie (nawet jak stoje na światłach) a potem jade i jakiś czas się nic nie dzieje ewentualnie lekkie drgania obrotów...Wie ktoś jaka może być przyczyna? dodam jeszcze że nie ma znaczenia czy silnik jest zimny bo potrafi nagle gasnać po kilkunastu minutach jazdy i nie ma raczej znaczenia czy na biegu czy na luzie i czasem dzieje się to jak stoje na światłach..skoki obrotów i musze gazować żeby nie zgasł...
Ostatnio edytowany przez yaros30 19 Lut 2011, 00:27, edytowano w sumie 3 razy
yaros30
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

19 Lut 2011, 00:03

prawdopodobnie w złym ustawieniu/wyremontowaniu gaźnika, nie wiem jak u Ciebie z mechesami od gaźników ale niestety teraz już dobrych trudno znaleźć :sad:
jak nie mogłem dojść do ładu ze swoim (2.0 supercharged) jedyny zakład który dogadał się z moim gaźnikiem to był zakład w Wawie na szarych szeregów 1, warsztat godny polecenia
jest też na Omulewskiej prowadzi go Pan Bączek, gość który ma jakieś 50 lat doświadczenia z gaźnikami i na prawde nie ma dla niego żadnych tajemnic w tym temacie ;)

powiem tylko że do Wawy mam 380 km to chyba wystarczy :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

19 Lut 2011, 00:28

Dzięki za adresy ale skorzysta, w ostateczności:) póki co odwiedziłem dwóch mechaników u mnie i kiepsko to wygląda...póbuje inaczej:)
yaros30
Nowicjusz

19 Lut 2011, 00:38

nie jeździj do mechaników, pojedź do zakładu który zajmuje się gaźnikami, ewentualnie wtryskiem, może coś poradzą albo dadzą namiar na kogoś ;)
zwykli mechanicy niestety nie ogarniają już tematu :neutral:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

19 Lut 2011, 00:44

jeżdze do mechanikow zajmujących się gaźnikami...Byłem w serwisie specjalizującym się naprawami aut japońskich Auto-box w gliwicach i nie polecam ich bo kasują dużo kasy, trzymali auto 12 dni i jeszcze za naprawe na gwarancji zebrali kolejną kase (niby za część) a kontakt z nimi to tragedia a auto nie działa - to ku przestrodze...trzeci mechanik u którego byłem zajmujący się gaźnikami powiedział że tego nikt nie zrobi a sam nie ma schematów tej skrzynki elektrycznej do gaźnika i się nie podejmie tego...Szukam dalej ,oże się uda:)
yaros30
Nowicjusz

21 Sty 2012, 14:45

Witam!

Problemu może u Ciebie to nie rozwiąże ale warto sprawdzić. Nie znam dokładnie Twojego silnika... Strzelam, jeżeli 16V i Honda to zawory będą regulowane manualnie, ustaw odpowiedni luz. To było przyczyną moich problemów w Accordzie 1.8 którego kupiłem pół roku temu. Męczyło mnie to miesiąc. Gasł, mulił i wiele innych problemów. Luz ustawiłem we własnym zakresie - google i jakiś manual wystarczy. Podchodziłem do tego jak do "kolejnej nic nie znaczącej czynności" wyczytanej z internetu. Złożyłem pokrywę. odpaliłem samochód i...? Sam nie mogłem uwierzyć. Odpalił jak by nigdy nic i zaczął pięknie równiutko pracować. Poprzedni właściciel musiał jeździć bardzo długo na takich "podpartych" zaworach (dwa wydechowe nie miały wcale luzy) i zajeździł silnik krokowy. Musiałem go wymienić po regulacji zaworów bo jak silnik miał lżej okazało się, że obroty pływają. Silnik krokowy się po prostu zatarł, a poduszka pod silnikiem wybiła od nierównej pracy.
Dlatego polecam każdemu Hondziakowi z podobnymi problemami - pierwsza czynność jaką trzeba zrobić to własnie regulacja luzów zaworowych. Tylko proszę bez okrzyków, że nie piszę w związku z tematem -> postuję czysto profilaktycznie aby przypomnieć o zaworkach...
kudlaty221
Nowicjusz

Miejscowość: Krasna Łąka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznaczają skróty mHEV, HEV, PHEV i BEV?
    Producenci samochodów mianem napędu hybrydowego określają całkiem różne rozwiązania o innych poziomach zaawansowania i skuteczności. Na tę chwilę można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje hybryd – ...